Sporto aistruolių armija rengiasi šturmuoti Pekiną


2008-05-02
Sporto aistruolių armija rengiasi šturmuoti Pekiną

Artėjančios Olimpinės žaidynės tūkstančius Lietuvos sirgalių privertė jau dabar planuoti atostogas

Kai prieš kelerius metus buvo paskelbta, kad olimpinės žaidynės vyks Kinijoje, bendrovės „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis pažadėjo: „Būtinai ten nuvyksiu.“ Likus šimtui dienų iki žaidynių atidarymo ceremonijos jis nusprendė, jog į Pekiną vyks ne vienas, bet su žmona Ramune.

Lieka sutvarkyti formalumus: suderinti darbo grafiką, atidėti rugpjūtį paprastai vykstančius susitikimus, įsigyti bilietus, užsisakyti viešbutį.

Tą patį daro ir Pilietinės atsakomybės fondo direktorius Mindaugas Reinikis. Rugpjūtį jis sirgs už Lietuvos sportininkus. „Kažkam patinka žaisti šachmatais, lošti ar šokti naktiniuose klubuose. Aš kolekcionuoju Europos ir pasaulio čempionatus, olimpiadas. Tai – mano silpnybė“, – kalbėjo M.Reinikis.

Sporto aistruolis ragina nebelaukti – dabar pats laikas organizuoti kelionę į Pekiną. Už ją sirgaliai pasiryžę mokėti daugiau nei 10 tūkst. litų.

Ieško pigesnių bilietų

Kai pasaulio spauda rašo apie Pekino olimpines žaidynes, dažniausiai vartoja ne sporto, bet politikos terminus. Tačiau sporto aistruoliai iš Lietuvos neketina politikuoti. Jie turi kitą tikslą – palaikyti Lietuvos sportininkus.

Kad šį tikslą įgyvendintų, iš pradžių turi įsigyti bilietus. Į Pekiną galima vykti traukiniu iš Maskvos, tačiau tokia kelionė užtruktų savaitę, todėl daugelis renkasi lėktuvą. „Jau žinau, kad skrisiu su keliais persėdimais. Bičiuliai vyks per Londoną, Stambulą, Maskvą, Helsinkį. Kasdien gaunu žinučių apie pigesnius bilietus“, – sakė 27-erių M.Reinikis.

Para keturių žvaigždučių viešbutyje Azijoje paprastai kainuoja apie 100 JAV dolerių, tačiau per Olimpiadą kainos šoktelės 5 kartus. Ar kainų šuoliai nebaugina sporto aistruolių? „Kelionę organizuos agentūra. Neturiu jokių ypatingų reikalavimų. Nebent kad viešbutis būtų arčiau sporto centrų“, – 45-erių A.Zabulis žino, kad viešbutyje tik nakvos. Tuo vyras įsitikino Atėnuose – į jį grįždavo gerokai po vidurnakčio.

M.Reinikis kelionę organizuosis pats. „Pats ieškau paskutinės minutės bilietų ir nebrangios nakvynės. Kelionių agentūros siūlo tris kartus brangiau“, – vilnietis pasikliauja savo jėgomis.

Nakvynės namai, draugų būstas, nuomojami butai – lietuvio bičiuliai nelepūs, todėl gali gyventi po bet kokiu stogu. „Į krepšinio čempionatą Podgoricoje, Juodkalnijoje, važiavome automobiliu. Net nežinojome, kur apsistosime. Per ilgąją pertrauką susitikome su ten nuvykusiais draugais ir jie mus priėmė gyventi. Kur prisiglausti, rasime ir Pekine“, – įsitikinęs M.Reinikis.

Plūs į krepšinio arenas

Besirūpindami nakvyne sporto aistruoliai žvalgosi ir į bilietų sąrašus. Abu pašnekovai net nedvejoja, kad trispalve dažniausiai mosuos per krepšinio varžybas.

„Stebėsiu ir kitas varžybas, kuriose dalyvaus lietuviai. Jei reikės, bilietų į krepšinio turnyro finalą ieškosiu Pekine. Prieš čempionatą Ispanijoje dauguma irgi sakė, kad visi bilietai parduoti. Tačiau nuvykau ir bilietus įsigijau už kelis šimtus eurų“, – M.Reinikis pataria pranešimams apie graibstomus bilietus neteikti per daug reikšmės ir vykti į Pekiną.

Bilietų kvotos Lietuvai kelia nerimą ir A.Zabuliui, tačiau jis padėtį vertina optimistiškai. „Krepšinis – prioritetinis. Taip pat laukiu disko metikų Virgilijaus Aleknos ir Gerdo Kanterio amžiaus dvikovos. Įdomu, kaip pasiseks mūsų dviratininkėms“, – A.Zabulis jau žino, į kokių sporto šakų varžybas pirks bilietus.

Miegos po tris valandas

Aistruolių armija Pekine laiką leis ne tik sporto arenose. Emocijos liesis ir mieste. „Noriu susipažinti su šalies kultūra. Bus įdomu išbandyti viešąjį transportą, paragauti vietos gėrimų. Tačiau nesu susidaręs tikslaus plano, kurias vietas aplankyti“, – sakė M.Reinikis, labiausiai norintis pabendrauti su vietos kinais.

Nors Kinijoje prabėgs didžioji dalis vyro atostogų, jis negalvoja apie poilsį. „Tokiuose renginiuose paprastai miegu nuo 7 iki 10 val. ryto. Visas kitas laikas – varžybos, pietūs, vakarėliai, šokiai naktiniuose klubuose, ekskursijos“, – sakė M.Reinikis.

Dieną su naktimi painios ir A.Zabulis. Bendrovės „Omnitel“ vadovas neabejoja, kad viešnagė Kinijoje bus tikra šventė jo skrandžiui. „Maistas ten visai kitoks nei Lietuvoje. Labai mėgstu tailandiečių virtuvę, iš kinų patiekalų norėsiu paragauti Pekino anties. Darbo dienomis Pekine restoranai uždaromi apie 22 val. Galbūt „Švyturys“ tradiciškai atidarys savo barą“, – tikisi A.Zabulis ir mano, kad restoranai Kinijoje olimpinėmis savaitėmis dirbs
ilgiau.

Aistruolis planuoja pažintines ekskursijas. Aplankys Didžiąją kinų sieną, bent dieną praleis Uždraustajame mieste. „Pekino senamiestis gyvybingas ir gražus, būtinai ten pasivaikščiosiu. Vieną dieną kelsiuosi ypač anksti, kad pamatyčiau, kaip rytais kinai parkuose praktikuoja taiči mankštą“, – planavo sporto turistas. Iš Kinijos jis planuoja parsivežti loginių žaidimų. „Su vaikais pasuksime galvas“, – vylėsi A.Zabulis.

Dėvės olimpinę aprangą

Ar sporto aistruoliai turi olimpinę aprangą ir kitų sirgalių atributų? „Keista, kad Lietuvoje jos negalima įsigyti. Draugai iš užsienio negali nusipirkti marškinėlių su mėgstamų krepšininkų pavardėmis. Kodėl žinomi gamintojai nepasinaudoja padėtimi?“ – stebėjosi M.Reinikis. Pekino olimpiadai jis turi specialią aprangą – nacionalinėmis spalvomis išmargintus marškinėlius ir šortus, kuriuos dėvėjo ne vienose rungtynėse.

„Geras jausmas, kai tavo komanda puikiai žaidžia, o aplink tave šūkauja trispalvėmis pasipuošę bendraminčiai. Graikijoje atrodėme kaip komandos nariai“, – Atėnų olimpiados akimirkas iki šiol pamena A.Zabulis.

Pekine bendrovės „Omnitel“ vadovas taip pat vilkės marškinėlius su užrašu „Lietuva“. Palaikymo šūksnius sustiprins specialus švilpukas. Jis visada atsiduria A.Zabulio lagamine, kai vyras vyksta į sporto varžybas. „Jis sukelia didžiulį triukšmą. Šalia sėdintys žmonės traukiasi į šonus“, – A.Zabulis mano, kad jo švilpukas gąsdina aplinkinius.