Gatvėje instrumentais virsta ir buteliai


2008-05-02
Gatvėje instrumentais virsta ir buteliai

Miestus iš stingulio vaduos žinomos ir eksperimentuojančios grupės

Daugelis muzikantų suplanavo savaitgalį. „Ir tu ten grosi?“ – klausė Andriaus Mamontovo pradedantis gitaristas. Vaikinas netikėjo, kad jam pavyks su Lietuvos scenos dievuku pasirodyti vienoje scenoje. Visai nesvarbu, kad ta scena virs Lietuvos miestų gatvės.

„Taip, grosiu, – atsakė A.Ma-montovas. – Mėgstu groti gatvėje – tai geros energijos užtaisas.“

Šeštadienį praeivius jis ragina mesti į šalį grotuvus, radiją ir ausines. Scenos veteranas gatvės šventėje laukia visų muzikuojančių – neatsižvelgiant į amžių, muzikos stilių ir profesionalumo lygį.

Hokšila laukia padėjėjų

Šimtai muzikantų gros sostinėje. Rengėjai skaičiuoja, kad Senamiesčio gatvėse ir aikštėse pasirodys daugiau nei tūkstantis atlikėjų ir grupių.

Hokšila, Julija Ritčik, Sasha Son – šiemet Vilniaus gatvėse praeivius linksmins vos keletas žinomų atlikėjų. „Grosiu Pilies gatvėje. Tikiuosi, miestiečiai mielai prisidės ir gros kartu. Praėjusiais metais improvizuoti padėjo aštuoni praeiviai“, – pasirėmęs į gitarą kalbėjo Hokšila. Muzikantas garsėja kaip įvairių gatvės akcijų dalyvis, todėl groti čia jam vienas malonumas.

„Tikiuosi, bus geras oras“, – tris kartus į stalą pabeldė A.Mamontovas. Gatvės muzikos dienos idėjos autorių rytoj bus galima išvysti daugelyje sostinės vietų.

„Grosiu ir filmuosiu. Vėliau muzikantų pasirodymus dėsiu į internetą“, – žadėjo A.Mamontovas.

Būgnai iš šiukšlių

Originali muzika griaudės ne tik gatvėse ir aikštėse. „Artistai“, „Bix“, „Tarantino“ – gyvos muzikos idėją palaiko daugelis sostinės barų ir klubų. „Barbacan“ nuo 20 val. lankytojus vilios perkusijos garsais ir uždegančiu ugnies šou. Kavinės papėdėje esančioje pievoje šventė truks iki paryčių.

Tikimasi, kad nemenko susidomėjimo sulauks švaros akcija „Darom 2008“. „Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto kiemelyje 15 val. iš surinktų šiukšlių bus gaminami mušamieji instrumentai. „Bandysime improvizuoti naudodami plastikinius butelius. Su Eimantu Belicku ir Meinardu Brazaičiu atliksime specialiai festivaliui „Be2gether“ sukurtą ritmą“, – pasakojo muzikantai ir kvietė dalyvauti visuotinėje talkoje bei būgnų šou. Tarp dvidešimties būgnininkų bus A.Mamontovas ir Viktoras Diawara.

Skambės ir pajūris

Vilnius, Neringa, Panevėžys, Kaunas, Klaipėda, Visaginas, Druskininkai, Kėdainiai, Šilalė – gatvės muzikos festivalis vyks daugiau kaip pusėje Lietuvos miestų.

Uostamiestis gatvės muzika gyventojus džiugins nuo ankstyvo ryto. Senamiesčio teritorijoje, nuo senojo Turgaus žiedo iki Liepų gat-vės, skambės folklorinė, klasikinė, džiazo, roko muzika bei dainuojamoji poezija. „Colder“, „Devyniaragis“, „Šanti“ – tai tik keli pavadinimai kolektyvų, grosiančių uostamiestyje.

Keturiolikoje Nidos vietų – pamario pakrantėje, jachtklube, miesto centre – irgi rinksis muzikantai. Radijo stotis „Neringa FM“ nuolat transliuos reportažus iš karščiausių Gatvės muzikos dienos vietų. Beje, sekmadienį nuvažiuoti į Nidos kopas bus galima itin pigiai. Jei vyksite autobusu Klaipėda–Nida, bilietą atstos muzikos instrumentas.

Kitame pajūrio kurorte – Palangoje – laukiama poilsiautojų antplūdžio. Šurmuliuojančioje J.Basanavičiaus gatvėje bus bandoma keisti klausytojų skonį – ant šaligatvio gitaras brązgins alternatyviosios ir roko muzikos mėgėjai.

Laikinojoje sostinėje Gatvės muzikos diena griaudės Kauno dramos teatro kiemelyje. Čia plokšteles suks K.U.B. komanda, repuos hiphopo atlikėjas Medonas, vyresnius klausytojus linksmins senjoras Petras Remeikis ir kiti.

„Kai kurie kauniečiai išvyko į sostinę“, – A.Mamontovas paaiškino, kodėl gatvės muzikantai bursis vienoje vietoje. Tačiau muzikantas mano, kad Kauno gatvėse pasirodys ir iš anksto neužsiregistravusių grupių.