Žingsnelis susivienijimo link


2008-04-04
Žingsnelis susivienijimo link

Kipre pagaliau griuvo Nikosijos siena. Vakar šalies sostinėje buvo atidaryta perėja, simbolizavusi salos padalijimą į graikų ir turkų teritorijas.

Nikosijoje, paskutinėje padalytoje pasaulio sostinėje, vakar oficialiai atidaryta perėja, kaip tikimasi, sujungsianti Kipro graikų ir turkų bendruomenes. Prieš aušrą buvo pašalinti metaliniai Led-ros gatvės barjerai, o Kipro graikų kariai panaikino sargybos postą ir iš rajono pasitraukė. Juos turi pakeisti policija. Ceremonijoje, kuri įvyko 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, dalyvavę užsienio politikai ir diplomatai šį įvykį vadino istoriniu. Nikosijos merė Eleni Mavru sakė, kad tai pirmas žingsnis salos suvienijimo link.

Pernai kovą Kipro graikai Ledros gatvėje, kuri buvo tapusi Kipro padalijimo simboliu, nugriovė betono užtvarą ir vietoje jos pastatė laikiną metalinę. Tačiau prireikė dar daugiau nei metų, kol susidarė sąlygos tokioms kliūtims visiškai pašalinti. Kipro turkai sieną savoje Jungtinių Tautų saugomos „žaliosios linijos“ pusėje pašalino prieš dvejus metus.

Per susidūrimus tarp graikų ir turkų, vykusių 1963 m., Ledros gatvėje iškilo barikados. Siena, dalijantį gatvę į dvi dalis, pastatyta 1974 m., kai Kipras buvo padalytas de facto.

BNS, newsru.com inf.