Valstybės Dūmoje – premjero debiutas


2009-04-07
BNS, BBC inf.
Valstybės Dūmoje – premjero debiutas

Atsiskaityti apie nuveiktą darbą turėjęs Rusijos premjeras Vladimiras Putinas vėl parodė, kas yra caras. Įstatymų leidėjams jis priminė, kas kaltas dėl krizės, ir davė suprasti, kad jei ne jis, būtų dar blogiau.

Ministras pirmininkas savo pirmą ataskaitą pradėjo pareikšdamas, kad grėsmės nebėra. "Buvo reali grėsmė, kad grius bankų sistema, tačiau tos grėsmės nebėra", – sakė jis. Vis dėlto premjeras pripažino, kad šalies ekonomika išgyvena ne pačius geriausius laikus. "Problemų atsirado ne dėl mūsų kaltės ir su tuo niekas nesiginčija", – pareiškė jis. V.Putinas pabrėžė, jog ekonomikos tendencijos Rusijoje nesiskiria nuo pasaulinių ir perspėjo, kad optimistinėms nuotaikoms dar ne vieta.

Tačiau premjeras išreiškė įsitikinimą, kad Rusija įveiks krizę. Anot jo, šalis nepasuks iš modernizacijos kelio, o dabartinis nacionalinės valiutos kursas po valdomos devalvacijos pagerins nacionalinių gamintojų pozicijas. "Ekonomika įrodė, jog sugeba ne tik išlikti, bet ir eiti į priekį naujomis, ne tokiomis palankiomis sąlygomis", – sakė V.Putinas.

Komentuodamas V.Putino kalbą Dūmoje komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas pareiškė, jog dabartinė vyriausybė nesugeba efektyviai kovoti su krize.

Kovos su krize planus Rusijos vyriausybė pristatė dar kovo viduryje. Įvairioms programoms numatyta skirti 1,4 trln. rublių (apie 98 mlrd. litų). Kitais metais planuojama mažinti biudžeto deficitą, kuris sudaro 8 proc. bendrojo vidaus produkto.