Valdančiųjų pasirinkimas - nedidelis


2006-09-26
Valdančiųjų pasirinkimas - nedidelis

Lenkijos konservatoriai žada dėl pirmalaikių rinkimų apsispręsti iki spalio 10-osios

Valdančioji partija “Įstatymas ir teisingumas” praėjusią savaitę nutraukė keturis mėnesius gyvavusį aljansą su kairiosios pakraipos “Savigyna”, su kuria nesutarė dėl kitų metų biudžeto ir vyriausybės sprendimo nusiųsti daugiau karių į Afganistaną. Rinkėjų apklausa parodė, kad partija “Įstatymas ir teisingumas” iš viso netinkama valdyti šalį.

Bandys rasti naujus partnerius

Partijos vadovai sakė, kad jei nepavyks 460 vietų parlamente suburti daugumos, ji sušauks pirmalaikius rinkimus, kurie gali įvykti lapkričio 26 dieną.

“Padarysime visa, ką galime, kad rastume naujus koalicijos partnerius, bet duodame sau laiko tik iki spalio 10-osios. Tada viską reikės nuspręsti, - sakė Michalas Kaminskis iš “Įstatymo ir teisingumo”. - Tada vienintelė išeitis bus pirmalaikiai rinkimai”.

Premjeras Jaroslavas Kačynskis populistinę “Savigyną” nori pakeisti kairiąja Valstiečių sąjunga, kuri parlamente turi 25 vietas, bet kol kas nėra daug požymių, kurie rodytų vienokį ar kitokį jos apsisprendimą.

Palikai partiją - grąžink pinigus

Pasak Valstiečių sąjungos politikų, geriausia išeitis būtų trijų partijų - “Įstatymo ir teisingumo”, Pilietinės platformos ir Valstiečių sąjungos - koalicija, kuri turėtų absoliučią daugumą Seime. Neatmetama ir kita galimybė - kad koalicijoje vietoje Pilietinės platformos būtų ultranacionalistinė Lenkijos šeimų lyga.

Pagal tokį scenarijų valdantieji 460 vietų Seime turėtų 225 vietas. Daugumą galėtų užtikrinti perbėgėliai iš “Savigynos”, tačiau jos lyderis Andžejus Leperis, pasak dienraščių, tikriausiai nujausdamas galimą partijos byrėjimą, visiems į “Savigynos” kandidatų sąrašą įrašytiems asmenims išdavė 552 tūkst. zlotų (480 tūkst. litų) vertės vekselius. Tokią sumą jie dabar turi grąžinti partijai palikdami jos gretas.

Rengiama protesto demonstracija

Dienraštis “Rzeczpospolita” rašo, jog šešiems Pilietinės platformos deputatams už sutikimą palikti partiją buvo pasiūlyti viceministrų postai “Įstatymo ir teisingumo” vyriausybėje. Pilietinė platforma tai kategoriškai neigia ir pritaria pirmalaikiams Seimo rinkimams.

Spalio 7 dieną Pilietinė platforma Varšuvoje organizuoja protesto demonstraciją, kurios metu bus reikalaujama paremti pirmalaikius Seimo rinkimus. Naujiems rinkimams pritaria ir Kairiųjų demokratų sąjunga.

Konservatoriai netinkami valdyti šalį

Tuo tarpu neseniai atlikta visuomenės nuomonės tyrimo bendrovės OBOP apklausa parodė, jog 67 proc. lenkų mano, jog konservatyvi partija “Įstatymas ir teisingumas” nėra tinkama valdyti šalį.

Priešingai manė 24 proc. šios apklausos, kurią užsakė dienraštis “Dziennik”, respondentai. Dar 9 proc. savo nuomonės šiuo klausimu neturėjo.

46 proc. respondentų sakė, kad esant dabartinei politinei padėčiai nauji parlamento rinkimai būtų gera išeitis Lenkijai.

Anot 15 proc. apklaustųjų, “Įstatymo ir teisingumo” partija turėtų sudaryti koaliciją su liberalia Pilietine platforma ir kairiąja Valstiečių sąjunga.

BNS, KD inf.