V.Putino pusbrolis - naftos versle


2005-07-16
Leonas ŽALYS
V.Putino pusbrolis - naftos versle

Buvęs papulkininkis vadovaus Samaros rezervuarų gamyklai

Rusijos laikraštis “Vedomosti” pranešė, kad prezidento Vladimiro Putino pusbrolis Igoris Putinas pradėjo vadovauti Samaros rezervuarų gamyklos direktorių tarybai. Pasak laikraščio, buvusį Riazanės licencijų rūmų direktorių į gamybą pakvietė Federacijos tarybos narys iš Riazanės srities Andrejus Iščiukas.

Pusmečiu jaunesnis už prezidentą

Samaros įmonė, priklausanti holdingui “Volgaburmaš”, gamina plieninius rezervuarus naftai ir jos produktams. Šią produkciją perka TNK, “Surgutneftegaz”, “Jukos” ir kitos naftos kompanijos.

Pasak “Vedomosti”, Igorio ir Vladimiro tėvai - broliai. Igoris, pusmečiu jaunesnis už prezidentą, gimė Leningrade 1953 metų pavasarį.

Prezidento pusbrolio tėvas - buvęs kariškis, kuris po ilgų klajonių apsigyveno Riazanėje. Šiame mieste užaugęs Igoris baigė aukštąją karo mokyklą ir gavo automobilių inžinieriaus diplomą. 1974-1998 metais jis tarnavo armijoje.

V.Putinas karjeros laiptais kopė sparčiau nei pusbrolis. 15 metų ištarnavęs KGB, jis 1990 išėjo į atsargą turėdamas pulkininko laipsnį. Įtrauktas į tuometinio Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčiako komandą, jis tapo svarbiausiu miesto valdininku, atsakingu už ekonominius ryšius su užsieniu, primena laikraštis.

Kardinaliai pakeitė veiklos sritį

I.Putinas į atsargą išėjo turėdamas papulkininkio laipsnį. Tuo metu jo pusbrolis jau vadovavo Federalinei saugumo tarnybai, KGB įpėdinei.

I.Putinas gavo darbą Riazanės srities statistikos komitete. Praėjus metams po to, kai jo pusbrolis pirmą kartą buvo išrinktas Rusijos prezidentu, Igoris praėjo vadovauti Riazanės srities licencijų rūmams. Ir jeigu jo pusbroliui jo darbas patinka - 2004-aisiais jis buvo išrinktas prezidentu dar vienai kadencijai, I.Putinas nusprendė kardinaliai pakeisti veiklos sritį. Šiomis dienomis jis tapo Samaros rezervuarų gamyklos direktorių tarybos pirmininku, rašo “Vedomosti”.

I.Putinui naujas pareigas parūpino Federacijos tarybos narys, “Volgaburmaš” savininkas A.Iščiukas. Pasak laikraščio, jiedu artimai susipažino prieš pusantrų metų. “Iščiukas nutarė į Samarą pakviesti vadybininką su labai garsia pavarde”, - pastebi “Vedomosti”. Riazanės licencijų rūmuose apie buvusį šefą išliko geri prisiminimai. “Jis labai lengvai bendraujantis žmogus”, - laikraščiui sakė rūmų atstovas.

A.Iščiukas, I.Putinas, kaip ir prezidento administracija, atsisakė nuo bet kokių komentarų prezidento pusbrolio paskyrimo į naujas pareigas proga.

Uždarbis bus solidus

“Vedomosti” nurodo, kad ekspertai ilgai suko galvas paklausti, kiek galėtų uždirbti per metus I.Putinas, eidamas naujas pareigas. Kai kurių ekspertų nuomone, vadybininkas su tokiais duomenimis ir tokia skambia pavarde per metus turėtų gauti 200 tūkstančių dolerių. Juo labiau jog pats I.Putinas Samaros savaitraščiui “Delo” pasisakė, kad “esant būtinumui” palaiko ryšius su prezidentu - “žinoma, daugiausiai telefonu”.

“Buvau pas jį Kremliuje, - sakė savaitraščiui I.Putinas, - bet prezidentas visada labai užimtas”.

“Vedomosti” tuo tarpu nurodo, kad “aukštų valdininkų giminaičiai darbo rinkoje dabar yra labai vertinami”. Premjero Michailo Fradkovo sūnus - Tolimųjų Rytų laivininkystės generalinio direktoriaus pavaduotojas, gynybos ministro Igorio Ivanovo atžala - “Gazprombanko” viceprezidentas, Sankt Peterburgo gubernatorės Valentinos Matvijenko sūnus - “Vneštorgbanko” viceprezidentas.