Tragedijos sporto istorijoje


2011-09-09
"The Globe and Mail", "La Stampa" inf.
Tragedijos sporto istorijoje

Nuo šių metų pradžios nelaimės ledo ritulininkus persekioja viena po kitos. Sausį smegenų sukrėtimą patyrė garsus kanadietis Sidney Crosby. Vėliau nuo įvairių priežasčių mirė trys Nacionalinės ledo ritulio lygos žaidėjai: Derekas Boogaardas, Rickas Rypienas, Wade'as Belakas.

Trečiadienį Jaroslavlyje įvykusi lėktuvo katastrofa vadinama viena juodžiausių dienų sporto istorijoje. Panaši nelaimė Rusijoje buvo nutikusi 1950 m. sausio 5 d., kai prie Sverdlovsko sudužo SSRS ledo ritulio rinktinę skraidinantis lėktuvas "Li-2". Apie katastrofą neskelbė nei laikraščiai, nei radijas. Diktatoriaus sūnus Vasilijus Stalinas, bijodamas tėvo reakcijos, nusprendė nuslėpti šį faktą ir greitai surinko naują komandą. Kai kurie istoriniai šaltiniai teigia, kad Josifas Stalinas apie šią nelaimę taip ir nesužinojo.

Panašių tragedijų yra patyrusios ir kitos šalys. 1949 m. gegužės 4 d. lėktuvas, kuriuo iš Portugalijos namo skrido Italijos futbolo komanda "Grande Torino", rėžėsi į kalno šlaitą. Tuomet žuvo 18 futbolininkų, tarp jų ir tie, kurie sudarė Italijos rinktinės branduolį.

Šeštame dešimtmetyje britų futbolo klubo "Manchester United" treneris Mattas Busby subūrė komandą, kuri išgarsėjo kaip "Basbio mažyliai". Nors daugeliui žaidėjų nebuvo ir 20-ies, jie triumfavo Didžiosios Britanijos čempionatuose 1956 ir 1957 m. 1958-ųjų vasarį komanda turėjo grįžti iš atsakomųjų Čempionų lygos rungtynių su Belgrado komanda, kuriose pasiektos lygiosios leido patekti į išsvajotąjį finalą. Tačiau kildamas iš Miuncheno oro uosto jų lėktuvas neatsiplėšė nuo kilimo tako ir patyrė avariją. Septyni futbolininkai žuvo iš karto, dar vienas – po kelių dienų. Treneris M.Busby patyrė labai sunkių sužalojimų, bet per stebuklą išgyveno.

1987 m. Peru gyventojai gedėjo šešiolikos futbolininkų iš komandos "Alianza Lima", kai jų lėktuvas nukrito į Ramųjį vandenyną. 1989 m. per lėktuvo katastrofą žuvo Surinamo futbolo rinktinė, 1993 m. – Zambijos futbolo rinktinė.