"Telecom" darbuotojai renkasi mirtį


2009-09-14
BBC inf.

Prancūzijos valdininkai sunerimę: nuo 2008 m. pradžios nusižudė 23 šalies "Telecom" darbuotojai. Padėtį planuoja aptarti įmonės direktorius Didier Lombardas ir Prancūzijos darbo ministras Xavieras Darcos.

Profesinės sąjungos dėl savižudybių kaltina griežtus "Telecom" vadovybės vadybos metodus – įmonė griebėsi įvairiausių priemonių, kad išgyventų per sunkmetį. Tačiau Prancūzijos "Telecom" atkerta, jog statistiškai savižudybių skaičius ne toks jau ir neįprastas. Tarptautinėje įmonėje dirba per 100 tūkst. darbuotojų, o Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Prancūzijoje 100 tūkst. tenka apie 26 savižudybes. Tiesa, moterys iš gyvenimo trauktis nutaria rečiau – 100 tūkst. tenka maždaug devynios jų savižudybės. Be to, įmonė nurodo, jog tai nėra staigi savižudybių banga – 2000-aisiais nusižudė 28 "Telecom" darbuotojai.

Naujausias incidentas įvyko šį penktadienį. Įmonės Paryžiaus skyriuje nusižudė 32 metų moteris. Vos dvi dienas prieš tai iš gyvenimo bandė pasitraukti 49 metų vyras, dirbantis Trua mieste, esančiame į rytus nuo Paryžiaus. Jis smogė sau į pilvą peiliu, tačiau buvo laiku išvežtas į ligoninę, kur dabar gydomas.

Profesinės sąjungos atkreipia dėmesį į tai, jog nuo to laiko, kai 1998 m. bendrovė "Telecom" buvo privatizuota, darbo įmonėje neteko per 40 tūkst. žmonių. Likusiems, pasak profesinių sąjungų atstovų, dirbti "Telecom" yra didžiulė įtampa. Jie spaudžiami prisitaikyti prie naujų darbo sąlygų arba palikti įmonę. Todėl žmonės dažnai nutaria iš viso pasitraukti iš gyvenimo.