Taisyklė sulaužyta


2003-07-26
Taisyklė sulaužyta
D.Ramsfeldas džiaugiasi parodęs pasauliui nušautų Sadamo Huseino sūnų nuotraukas

Reuters-ELTA. JAV gynybos ministras Donaldas Ramsfeldas vakar gynė savo sprendimą išplatinti kulkų suvarpytų Sadamo Huseino sūnų lavonų nuotraukas, pareikšdamas: “Džiaugiuosi, kad tai padariau”.

Tuo tarpu Amerikos kariai toliau nesėkmingai gaudė buvusį Irako diktatorių.

Gynė savo poziciją

D.Ramsfeldo teigimu, nuotraukos padės įtikinti įbaugintus irakiečius, kad buvęs prezidentas Sadamas Huseinas jau niekada nebegrįš į valdžią ir kad tai yra svarbiau už galbūt tam tikrą nediskretiškumą viešai demonstruoti negyvų žmonių atvaizdus.

“Man atrodo, kad tai buvo teisingas sprendimas”, - D.Ramsfeldas pareiškė Pentagone per spaudos konferenciją po to, kai Bagdade buvo išplatintos antradienį Mosulo mieste per įnirtingą mūšį nukautų buvusio Irako prezidento sūnų Udajaus ir Kusajaus nuotraukos.

Pentagonas iki šiol niekada neskelbdavo kritusių amerikiečių karių ar nukautų priešo kovotojų nuotraukų, bet nerašyta taisyklė šįkart buvo sulaužyta paties gynybos ministro nurodymu.

“JAV paprastai taip nesielgia, - dėstė jis, - bet man, tiesą sakant, atrodo, kad tie du buvo ypač bjaurūs žmonės ir kad irakiečiams svarbu išvysti juos, kad suprastų, kad jų nebėra, kad jie negyvi ir kad jie niekada daugiau nesugrįš”.

D.Ramsfeldas taip pat pareiškė esąs įsitikinęs, kad nuotraukų paskelbimas neprieštarauja Ženevos konvencijoms.

Lavonai pagražinti

JAV karinių pajėgų vadovai pareiškė, kad Kusajaus ir Udajaus veidai po jų žūties buvo rekonstruoti, siekiant paslėpti per susišaudymą su JAV kareiviais padarytus sužalojimus.

“Man parodė lavonus - jie panašūs į Udajaus ir Kusajaus”, - Bagdado tarptautinio oro uosto laikinajame kariniame morge, kurį įkūrė JAV, teigė Reuters žurnalistas Endrius Maršalas.

Vienas JAV karinių pajėgų atstovų tvirtino, kad lavonams buvo atlikta įprastinė pomirtinė “veido rekonstrukcija”, tačiau ne todėl, kad taip siekiama apgauti Irako gyventojus, - įrodymų, jog broliai nusižudė, nėra.

Lavonų veidai vakar atrodė geriau nei užvakar išplatintose nuotraukose, padarytose iškart po antradienį vykusio susirėmimo su JAV kareiviais Mosulo mieste. “Lavonų veidus morgo darbuotojai apdorojo taip, kad jie atrodytų kiek galima panašesni į gyvų S.Huseino sūnų veidus”, - teigė JAV karinių pajėgų atstovas.

JAV išplatintose nuotraukose matoma Kusajaus barzda, kurios jis paprastai neaugino, buvo nuskusta. Tačiau Kusajui būdingi ūsai buvo palikti. Plačią, taip pat išplatintose nuotraukose matomą, žaizdą Udajaus veide buvo bandyta paslėpti, bet nepriklausomi žurnalistai vakar vis tiek pastebėjo veido viršuje likusią skylę.

Žūtimi netiki

Dauguma Irako gyventojų vis dėlto netiki, jog su buvusiu režimu susidorota. “Mes patikėsime, kad jie žuvo, tik tada, kai Udajaus ir Kusajaus kūnai bus pririšti prie Bagdado gatvėmis važiuojančių automobilių, kad visi galėtų juos pamatyti”, - teigė inžinierius iš Bagdado Muhamedas. Verslininkas Khalilas Alis teigė, kad fotografijos nieko neįrodo: “Lavonai turėjo būti pakabinti ant stulpų Bagdado aikštėje, kad Irako gyventojai juos pamatytų”.

Asmens sargybinio parodymai

Tuo tarpu Udajaus asmens sargybinis pasakojo, kad, amerikiečiams užėmus Bagdadą, Sadamas Huseinas ir jo sūnūs dar mažiausiai mėnesį slapstėsi sostinėje.

Jie tikėjosi, kad pavyks susigrąžinti sostinės kontrolę, tačiau buvo priversti palikti Bagdadą, nes Irako kariuomenės vadai juos išdavė, sakė jis.

Vakar paskelbtame išskirtiniame interviu britų dienraščiui “The Times” buvęs asmens sargybinis tvirtino, kad tomis dienomis Huseinų šeima kartą netgi buvo pasirodžiusi viešumoje. Jis pažymėjo, kad tada pats su Sadamu Huseinu ir jo sūnumis dalyvavo pamaldose, kurios vyko vienoje Bagdado mečečių.

“Aplink mus būriavosi minios žmonių. Viena pagyvenusi moteris priėjo prie Sadamo ir jo paklausė: “Ką jūs su mumis padarėte?”. Jis uždėjo jai ant galvos ranką ir atsakė: “Ką aš galiu padaryti? Aš pasitikėjau vadais, bet jie tapo išdavikais, jie išdavė Iraką. Tačiau tikimės, kad greitai susigrąžinsime valdžią, ir viskas bus padaryta, kaip reikia”, - pasakojo sargybinis.

Pasak jo, visa trijulė iš namo į namą važinėdavo automobiliais be numerių. Jų amerikiečiai nė karto nepastebėjo.

Kapitono vaidmuo

Savo vardo paprašęs neskelbti sargybinis taip pat teigė, kad amerikiečiams numetus pirmąsias bombas ant pastato, kuriame, jų manymu, turėjo būti Sadamas Huseinas su sūnumis, tuometinis Irako lyderis ir Udajus buvo visai kitoje miesto dalyje, kurioje juos supo draugai ir giminaičiai. Sargybinis įtaria, kad vienas kapitonas iš buvusio Irako diktatoriaus aplinkos teikdavo informaciją amerikiečiams. Pasak asmens sargybinio, šis žmogus viename pastatų buvo suorganizavęs Sadamo Huseino ir sūnų susitikimą. Tačiau į numatytą vietą atvykę Udajus ir Kusajus beveik iš karto išėjo per užpakalines namo duris. Po dešimties minučių ant šio pastato buvo numestos bombos. Kapitonui buvo nedelsiant įvykdyta mirties bausmė.

Šturmavo namą Faludžioje

Amerikiečių kareiviai, ieškodami Sadamo Huseino, vakar šturmavo namą Faludžios mieste. Arabų televizijos stotis “Al Jazeera” parodė suniokoto gyvenamojo namo vaizdus. Pastato šeimininkas stočiai pareiškė, kad dešimtys kareivių ankstyvą rytą tankais apsupo namą ir jį šturmavo.