Spaudimą Iranui palaimino TATENA


2011-11-10
BNS, "Daily Mail", BBC inf.
Spaudimą Iranui palaimino TATENA

Iranas galbūt gamina branduolinį ginklą – taip pasakė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA). Teheranas paskelbė, kad ataskaita – klastotė, o Kinija ir Rusija paragino laikytis rimties. Tačiau kai kas jau, regis, kurpia naujas sankcijas.

Ataskaita sukėlė audrą

TATENA pabrėžė, kad neva turi patikimos informacijos, jog Teheranas slapta mėgina pasigaminti branduolinių ginklų. Tačiau agentūra nepateikė jokių realių faktų, kurie įrodytų, kad šie teiginiai – tiesa. Ataskaita buvo kaip niekada miglota.

"Informacija rodo, kad Iranas vykdė veiklą, atitinkančią branduolinio sprogstamojo užtaiso kūrimą. Atsižvelgiant į aukščiau išvardytus nerimą keliančius faktus, Iranas prašomas nedelsiant pradėti glaudžiai bendradarbiauti su agentūra, siekiant gauti paaiškinimų", – abstrakčioje ataskaitoje pabrėžė agentūra.

Ataskaitoje taip pat tvirtinama, kad TATENA mananti, jog Iranas stengiasi pasigaminti atominių kovinių galvučių ir raketų, kurios galėtų nuskraidinti jas į taikinius.

Panašaus TATENA pareiškimo, matyt, labiausiai laukė Izraelis. Žydų valstybei ataskaita – puikus svertas paspausti sąjungininkus su Teheranu kalbėtis dar griežčiau.

Nes jei Iranas nesigamina ginklo, jis siekia, kad bet kokiu metu tai galėtų padaryti. Tokio scenarijaus Izraelis, šiuo metu vienintelis regione turintis branduolinį ginklą, negali leisti.

Kita vertus, Izraelis, JAV ir kitos šalys gali bandyti, remdamosi TATENA ataskaita, skelbti naujas sankcijas Iranui.

Rusijos ir Kinijos nepasitenkinimas

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės Kinija ir Rusija į ataskaitos paskelbimą sureagavo su pasipiktinimu.

Abi šalys, pasak neoficialių šaltinių, labai spaudė TATENA apskritai neskelbti ataskaitos. Pasak diplomatų, toks Pekino ir Maskvos žingsnis buvo gana neįprastas. Galiausiai Rusija pareiškė, kad piktinasi sprendimu skelbti ataskaitą.

"Maskvoje jaučiamas rimtas nusivylimas ir nesupratimas, jog TATENA generalinio direktoriaus ataskaita dėl Irano, apie kurią pastarosiomis dienomis buvo nemažai pasakyta ir parašyta, transformuojama į naują įtampos didinimo šaltinį dėl problemų, susijusių su Irano branduoline programa", – buvo sakoma Rusijos pranešime.

Savo ruožtu Kinija paragino Irano branduolinės programos problemą spręsti tik taikiai. Kinijos atstovas Hong Lei paragino Iraną pademonstruoti lankstumą ir nuoširdumą.

"Kinija pasisako už taikias priemones, sprendžiant Irano branduolinės (programos) klausimą", – spaudos konferencijoje sakė atstovas.

Kokia bus Vakarų reakcija?

Tiesa, JAV, net ir pasirodžius ataskaitai, atsargiai vertino daugiausia iš Izraelio sklindančias kalbas, kad Iranas galėtų būti atakuojamas.

Vis dėlto vargu ar galima abejoti, kad Vašingtonas nesiims įtikinėti kitų šalių skelbti Iranui naujų sankcijų, kurios galėtų smogti Irano ekonomikai ir paskatintų vidaus neramumus.

"O dėl sankcijų, mes neatsisakome jokios galimybės. Manome, kad yra platus spektras veiksmų, kurių galime imtis", – sakė vienas JAV pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

O Prancūzija kirto iš peties. Paryžius pareiškė, kad taikys precedento neturinčias sankcijas, jei Iranas ir toliau nepaisys pasaulio pozicijos dėl jo branduolinės programos.

"Jei Iranas atsisakys paklusti tarptautinės bendrijos reikalavimams ir atmes visą rimtą bendradarbiavimą, mes esame pasirengę priimti – su tomis šalimis, kurios paseks šiuo pavyzdžiu, – precedento neturinčias sankcijas", – buvo sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Politiškai motyvuota ataskaita

Irano atstovai pareiškė, kad Iranas "nė trupučio nenusileis" dėl savo branduolinės programos. Šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas dar sykį pakartojo, kad niekas Irane jokios bombos nekuria.

"Mums nereikia atominės bombos. Nė trupučio nenusileisime dėl to kelio, kuriam esame įsipareigoję", – sakė prezidentas.

Jis pridūrė: "Jei mes norime atplėšti JAV rankas nuo pasaulio, mums nereikia atominių bombų ir techninės įrangos. Mūsų darbas paremtas įsitikinimais, kultūra ir logika."

Irano atstovas agentūrai TATENA Ali Asgharas Soltaniehas taip pat pabrėžė, kad jo šalis "niekada neatsisakys savo legitiminių teisių" vykdyti savo branduolinę programą.

"Būdama atsakinga valstybė, Irano Islamo Respublika niekada neatsisakys savo legitiminių teisių ir toliau vykdys savo įsipareigojimus pagal Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį", – teigė atstovas.