Šnipas sėdo į teisiamųjų suolą


2008-06-11
gazeta.ru inf.
Šnipas sėdo į teisiamųjų suolą

Vo­kie­ti­jo­je - šni­pų skan­da­las. Kom­pa­ni­jo­je „Eu­ro­cop­ter" dir­ban­tis in­ži­nie­rius kal­ti­na­mas šni­pi­nė­jęs Ru­si­jai. Sa­vo „drau­gui" jis par­da­vi­nė­jo kom­pa­ni­jos ga­mi­na­mų sraig­tas­par­nių do­ku­men­tus.

Kal­tę pri­pa­ži­no iš da­lies

Va­kar vy­ku­sia­me Ba­va­ri­jos aukš­čiau­sio­jo teis­mo po­sė­dy­je kal­ti­na­ma­sis pri­si­pa­ži­no, kad par­da­vi­nė­jo do­ku­men­tus Ru­si­jos spe­cia­lio­sioms tar­ny­boms. Ta­čiau tvir­ti­na, kad tai, ką jis da­rė, nė­ra šni­pi­nė­ji­mas. „Ste­biuo­si man pa­teik­tais kal­ti­ni­mais. Esu įsi­ti­ki­nęs, kad tie sraig­tas­par­niai, ku­riais do­mė­jo­si žmo­nės iš Ru­si­jos yra eks­por­tuo­ja­mi į šią ša­lį. To­dėl ma­nau, kad aš ne­par­da­vi­nė­jau slap­tos in­for­ma­ci­jos", - sa­kė jis.

Pro­ku­ro­rai su in­ži­nie­riu­mi ne­su­tin­ka. Jų nuo­mo­ne, Ru­si­ja gau­tą in­for­ma­ci­ją ga­lė­jo pa­nau­do­ti ga­min­da­ma ir to­bu­lin­da­ma or­lai­vius.

„Mes bu­vo­me drau­gai"

Su ofi­cia­liai Ru­si­jos kom­pa­ni­jo­je „Ros­kos­mos" dir­ban­čiu Vla­di­mi­ru V. vo­kie­tis pra­dė­jo bend­ra­dar­biau­ti 2004 m. Jie ke­lis kar­tus bu­vo su­si­ti­kę ir Vo­kie­ti­jo­je, ir Ru­si­jo­je. „Mes bu­vo­me drau­gai, - teis­mą ti­ki­no Wer­ne­ris Fran­zas G. - Jis sim­pa­tiš­kas žmo­gus." Ty­ri­mas nu­sta­tė, kad net ano­ni­mi­niuo­se laiš­kuo­se vie­nas į ki­tą jie kreip­da­vo­si „ma­no drau­ge".

Su­lai­kytas 2007 m. in­ži­nie­rius pa­reiš­kė no­rą bend­ra­dar­biau­ti su tei­sė­sau­ga. Ta­da bu­vo suor­ga­ni­zuo­tas dar vie­nas jo ir Vla­di­mi­ro V. su­si­ti­ki­mas. Ru­sas su­lai­ky­tas, ta­čiau dėl tu­ri­mos dip­lo­ma­ti­nės ne­lie­čia­my­bės Vla­di­mi­rą V. te­ko pa­leis­ti.

Ne­pa­kė­lė sko­lų naš­tos

44-erių Wer­ne­ris Fran­zas G. teis­mui taip pat pa­reiš­kė pri­pa­žįs­tan­tis, kad su­kly­do. Jo tei­gi­mu, par­da­vi­nė­da­mas kom­pa­ni­jos „Eu­ro­cop­ter" ga­mi­na­mų or­lai­vių tech­ni­nius do­ku­men­tus jis ban­dė at­si­kra­ty­ti sko­lų ir pra­si­ma­ny­ti pi­ni­gų sa­vo vers­lui. Ta­čiau pu­sant­ro šim­to tūks­tan­čių eu­rų (apie 0,5 mln. li­tų) sko­lin­gas in­ži­nie­rius iš Ru­si­jos žval­gų spė­jo gau­ti tik 13 tūkst. eu­rų (apie 45 tūkst. li­tų). Dėl ver­dik­to teis­mas ža­da ap­si­spręs­ti ki­tą sa­vai­tę.

Bend­ra­dar­bia­vę su Ru­si­jos spe­cia­lio­sio­mis tar­ny­bo­mis kal­ti­na­mi ir du bu­vę JAV Kong­re­so dar­buo­to­jai. Jų ko­rup­ci­niai ry­šiai ir by­los nag­ri­nė­ja­mos teis­me.
ga­ze­ta.ru inf.