Skandino 183 kartus


2009-04-21
BNS, BBC inf.
Skandino 183 kartus

JAV dienraštis "The New York Times" atskleidė naujas kankinimų detales. Pasirodė, kad Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) tardytojai įtariamuosius skandino šimtus kartų.

183 kartus CŽV agentai skandino pagrindinį įtariamąjį dėl 2001 m. rugsėjo 11-osios atakų organizavimo. Po šių "procedūrų" Khalidas Sheikhas Mohammedas prisipažino. Kitas įtariamasis Abu Zubaydah buvo skandinamas 83 kartus.

Šiuos duomenis laikraštis pateikė remdamasis vienu 2005 m. JAV teisingumo departamento teisiniu memorandumu. Dokumente nurodoma, jog iš šių dviejų įtariamųjų informacija išgauta skandinant. Dienraštis taip pat priminė, jog buvęs CŽV pareigūnas Johnas Kiriakou 2007 m. pasakojo, kad Abu Zubaydah skandinimą ištvėrė tik 35 sekundes.

Abu įtariamieji Gvantanamo kalėjime laikomi jau kelerius metus. Tačiau kaltinimus dėl karo nusikaltimų ir nužudymo Kh.Sh.Mohammedui karinė komisija pateikė tik pernai. Jeigu įtariamojo kaltė bus įrodyta, jam gali būti skirta mirties bausmė.

JAV prezidento George'o W.Busho administracijos palaiminti tardymo metodai sukėlė nemažai diskusijų ir prieštaravimų. Atsižvelgdamas į žmogaus teisių gynėjų kritiką, dabartinis prezidentas Barackas Obama kankinimus uždraudė, tačiau juos taikiusiems asmenims suteikė teisinę neliečiamybę.

Pasikeitė tik veidas

Antrasis pagal rangą "Al Qaedos" lyderis Aymanas al Zawahiri įvertino prezidento Baracko Obamos pastangas keisti JAV santykius su pasauliu. Naujoje vaizdajuostėje jis sako, kad musulmonai tebėra JAV priešai.

"Amerika vis dar žudo musulmonus Palestinoje, Irake ir Afganistane, vagia jų turtą, okupuoja jų žemes", – sako A.al Zawahiri vaizdajuostėje, kuri buvo paskelbta sekmadienį. Pasak jo, B.Obamos administracija vykdo tokią pačią politiką kaip ir buvusi George'o W.Busho administracija, tik toji politika dabar turi kitokį veidą. "Amerika atėjo pas mus su nauju veidu, bandydama mus apkvailinti, su veidu, kuris kviečia keisti, bet – keisti mus, kad mes atsisakytume savo tikėjimo ir savo teisių, o ne keisti savo nusikaltimų, agresijos, vagysčių ir skandalų", – pareiškė "Al Qaedos" ideologas.