Sirijos įtaka sumažėjo


2005-06-14
Sirijos įtaka sumažėjo

Iš tremties grįžęs buvęs generolas Libano parlamento rinkimuose užsitikrino stulbinamą pergalę

Buvęs Libano generolas Mišelis Aunas užsitikrino stulbinamą pergalę sekmadienį vykusiuose šalies parlamento rinkimuose, kuri vos prieš kelias savaites iš tremties grįžusį politiką pavertė vienu įtakingiausių krikščionių politikų.

Formuojasi nauja dauguma

Mišelis Aunas, buvęs įtakingas veikėjas per Libano pilietinį karą, sudavė smarkų smūgį dabartinei krikščionių opozicijai, kuri tikėjosi sustiprinti savo pozicijas naujame 128 vietų parlamente ir dar labiau atitolinti šalį nuo Sirijos įtakos.

Keturis savaitgalius rengiami rinkimai, kurie baigsis birželio 19 dieną, yra pirmasis balsavimas, vykstantis iš šalies išvedus tris dešimtmečius joje išbuvusias Sirijos karines pajėgas.

Manoma, jog jo metu parlamente pirmą kartą nuo 1975-1990 metų pilietinio karo turėtų susiformuoti antisiriška dauguma.

Tačiau Mišelio Auno pergalė gali komplikuoti naują politinę padėtį smarkiai susiskaldžiusiame Libane ir sutvirtinti prosiriško prezidento Emilio Lahudo galimybes likti valdžioje.

M.Aunas anksčiau išreiškė abejonių dėl opozicijos reikalavimų, jog prezidentas atsistatydintų.

Į tėvynę grįžo tik gegužę

Nepatvirtinti galutiniai balsavimo rezultatai rodo, kad M.Auno remiami kandidatai krikščionių maronitų dominuojamuose rajonuose į šiaurės į rytus nuo Beiruto laimėjo 15 iš 16 mandatų, dėl kurių buvo varžomasi sekmadienio balsavime.

Likusi vieta atiteko opozicijos kandidatui, tačiau į ją M.Auno šalininkai nepretendavo.

1989 metais M.Aunas vadovavo nesėkmingam “išsilaisvinimo karui” prieš Sirijos pajėgas, o kai 1990 metais Sirija numalšino maištą, jis buvo priverstas išvykti iš šalies.

Prancūzijoje jis praleido 14 metų, o į tėvynę grįžo tik šią gegužę, praėjus dviem savaitėms po Sirijos pajėgų pasitraukimo. Tremtyje jis mėgino sutelkti tarptautinį spaudimą, kad Sirijos pajėgos pasitrauktų. Jis taip pat turėjo įtakos tam, kad 2004 metų rugsėjo mėnesį JT priėmė rezoliuciją, reikalaujančią, kad Sirijos pajėgos išeitų iš Libano.

Be korupcijos šleifo

M.Auno šalinininkai teigia, kad jo netemdo korupcijos šešėlis, lydintis daugelį Sirijos įtakos metais politikoje dalyvavusių politikų, kuriuos šalininkai kaltina mėginant pažaboti buvusio generolo įtaką. Sugrįžusiam M.Aunui nepavyko rasti bendros kalbos su antisiriškos opozicijos lyderiais.

Baabdos-Aleiho apygardoje, kur buvo renkama 11 būsimų parlamentarų, M.Auno kandidatams tik nedidele persvara pralaimėjo kandidatai, kuriuos rėmė drūzų lyderis Validas Džumblatas.

Reuters-BNS, KD inf.