Saugumą užtikrins afganistaniečiai


2011-07-21
BBC, "Reuters" inf.
Saugumą užtikrins afganistaniečiai

Patarlėje sakoma, kad žiūrėdamas kaip dirba kitas nieko neišmoksi. NATO mano, kad Afganistano policijos ir kariuomenės pareigūnai jau gali prisiimti atsakomybę už šalies saugumą. Ir ne bet kur, o Talibano tvirtove vadinamoje Helmando provincijoje.

Laukia iššūkiai

Niekas neabejoja, kad nuo to, kaip afganistaniečiai tvarkysis Helmande, priklauso, kaip ilgai sąjungininkams teks mokyti Afganistano karius ir policijos pareigūnus užtikrinti saugumą jų pačių šalyje. Niekas neabejoja, kad Helmandas bus rimtas išbandymas. Net sostinės Kabulo provincija, kurią NATO pajėgos ketina perduoti afganistaniečiams, nekelia saugumo ekspertams tokio galvos skausmo kaip Helmandas.

Trečiadienį gretimoje Kandaharo provincijoje sukilėliai atakavo policijos nuovadą. Žuvo nuovados viršininkas. Pirmadienį netoli Helmando sostinės patikros poste buvo nušauti septyni policijos pareigūnai, o šeštadienį čia buvo nukautas britas karys. Ir tai tik maža dalis incidentų, kurie per pastarąjį laiką įvyko provincijoje.

Talibai žada nemiegoti

Nepaisant to, Didžiosios Britanijos vyriausybės atstovai sako, kad laikysis plano ir paliks Afganistaną iki 2014 m. Tačiau Londone jau aidi kritika. Kai kurie britų parlamentarai pabrėžė, kad skubėjimas pavers Afganistaną dar nesaugesniu. Mat kai Afganistano prezidentas Hamidas Karzai kovo mėnesį įvardijo tas provincijas, kurios bus perduotos Afganistano kariams, talibai suaktyvėjo kelis kartus.

Praėjus vos savaitei po H.Karzai pareiškimo, kovotojai Mazari Šarifo mieste nužudė septynis Jungtinių Tautų darbuotojus. Po kurio laiko sukilėliai surengė kruviną ataką viename iš Kabulo viešbučių. Galiausiai talibų pastangas vainikavo sėkmingas sukilėlių pasikėsinimas į H.Karzai brolį.

Vietiniai bijo karo

Bet Afganistano pareigūnai tvirtina, kad susitvarkys su jiems patikėta užduotimi, nors pripažįsta, kad Talibano atakų išvengti nepavyks.

Klausimas, ar vietiniai afganistaniečiai tiki, kad šalies kariuomenė, kurią ėda korupcijos ir neprofesionalumo vėžys, gali garantuoti apsaugą. Kai kurie afganistaniečiai net yra prasitarę nematą skirtumo tarp talibų ir Afganistano kariuomenės. Vis dėlto visi pripažįsta, kad vakariečiai turi palikti šalį, nors dėl saugumo abejoja.

"Tai geras sprendimas, nes tai mūsų žemė ir mes turime būti už ją atsakingi, – kalbėjo vietos gyventojas Haji Ashuqullahas. – Tai tas pats, kai rusai buvo. Žmonės nebuvo laimingi, tačiau kai atėjūnai pasitraukė, Afganistane žmonės ėmė kovoti tarpusavyje. Dabar viskas panašu, todėl jaudinamės, kad tai vėl nenutiktų."

Nors NATO bando aprūpinti afganistaniečių pajėgas modernia milijonus kainuojančia ginkluote, Afganistano valdžios tvirtinimu, paramos nepakanka. Britų pajėgų atstovai tvirtina, kad dėl to kalta korupcija.

"Sunku net nustatyti tikrąjį korupcijos mastą", – pabrėžė britų armijos kapitonas Freddie Inglefieldas. Jis pridūrė, kad žmonės tiesiog yra prie to pripratę.


Mula Omaras sveikutėlis?

Talibanas pareiškė, kad jo aukščiausiasis lyderis mula Omaras tebėra gyvas. Taip pat talibai apkaltino amerikiečius perėmus jų telefonų kontrolę po to, kai iš vieno sukilėlių atstovo telefono žiniasklaidai buvo atsiųsta trumpoji žinutė, kurioje sakoma, kad talibų lyderis mirė.