Rusijos verslininkai šiurpinami toliau


2005-06-14
Rusijos verslininkai šiurpinami toliau

Generalinė prokuratūra apklausė buvusį “Jukos” prekybos kompanijos vadovą

Rusijos generalinėje prokuratūroje vakar apklaustas buvęs akcinės bendrovės “Fargoil” - Mordovijoje veikiančios “Jukos” kompanijos, atliekančios buhalterines operacijas, generalinis direktorius Antonijus Valdesas Garsija, kuris ketvirtadienį buvo sulaikytas oro uoste, kai atvyko į Rusiją.

Tai nurodoma “Jukos” išplatintame pranešime. Jame pažymima, kad Rusijos mokesčių tarnybų ir Generalinės prokuratūros kaltinimai neteisingai paskirsčius lėšas “Jukos” prekybos kompanijoms “Fargoil” ir “Ratibor”, kurios konsoliduojasi su “Jukos” remiantis JAV finansinės apskaitos standartais GAAP, yra visiškai nepagrįsti.

“Šie tvirtinimai grindžiami Rusijos mokesčių organų nenoru suprasti konsoliduotos buhalterinės atskaitomybės principus”, - sakoma naftos kompanijos pranešime.

“Jukos” JAV visuotinai pripažintais apskaitos principais (GAAP) naudojosi nuo 1999 metų, penkerius metus - atvirai ir nuosekliai. GAAP pagrįstas “Jukos” ataskaitas tikrino nepriklausomas “PricewaterhouseCoopers” auditorius, šio patikrinimo rezultatai Rusijoje prieinami visiems maždaug 60 tūkst. kompanijos akcininkų - tiek Rusijos, tiek tarptautinių”, - pažymima dokumente.

Gauti Generalinės prokuratūros atstovų komentarų kol kas nepavyko.

Anksčiau buvo pranešta, kad Generalinė prokuratūra pernai gruodį iškėlė baudžiamąją bylą dėl “Jukos” piniginių lėšų - 31 mlrd. rublių grobstymo 2001 metais pasinaudojus kompanija “Fargoil”.

Generalinės prokuratūros duomenimis, “Jukos” vadovai ir darbuotojai nuo 2000 iki 2003 metų pagrobė ir neteisėtai išvežė į užsienį apie 6 mlrd. dolerių (17 mlrd. litų), pervedę šias lėšas į “Fargoil” ir “Ratibor” kompanijų, užregistruotų lengvatinio apmokestinimo zonose, sąskaitas.

Interfax-BNS, KD inf.