Rugsėjo 11-osios aukų artimieji tapo milijonieriais


2006-09-13
Dainoras LUKAS
Rugsėjo 11-osios aukų artimieji tapo milijonieriais

Valstybė sulaukė kritikos dėl neva neteisingai išdalytos kompensacijos nukentėjusiesiems per teroro aktus

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų JAV vyriausybė įkūrė kompensacijų aukoms fondą, kuris žuvusiųjų šeimoms ir sužeistiesiems išmokėjo 8 milijardus dolerių. Vidutinė kompensacijos suma siekė daugiau kaip 2 milijonus dolerių, tačiau pinigai naujųjų milijonierių gyvenimo nepadarė laimingesnio ar net visiškai sujaukė protus.

Nuo 250 tūkst. iki 8,6 mln. dolerių

“Tai buvo loterija, kurioje niekas nenorėjo laimėti”, - rašo britų dienraštis “Dailly Maill”. Iš karto po Rugsėjo 11-osios JAV kongresas įkūrė kompensacijų fondą ir jam skyrė milijardus dolerių. Žinoma, tada niekas negalėjo ir pagalvoti, kad didžiuliai pinigai sugriaus gyvenimą daugeliui žmonių.

Kai kurios našlės iššvaistė pinigus, kitos įklimpo į teisinius ginčus su giminėmis ar advokatais. Dalis moterų pasijuto pažemintos, nes gavo grašius, palyginus su kitiems išmokėtais milijonais. Tie, kurie gavo pinigus, neturi teisės paduoti į teismą vyriausybę ir aviakompanijas, ir taip siekti daugiau kompensacijų.

Fondo vadovu paskirtas teisininkas Kenetas Feinbergas sakė, kad per 33 mėnesius pats asmeniškai susitiko su 1,5 tūkst. šeimų. Po susitikimų su vienos kompanijos žuvusių darbuotojų artimaisiais jis taip susijaudino, kad nualpo.

“Įstatymas reikalavo, kad apskaičiuojant kompensaciją aš atkreipčiau dėmesį į skausmą ir kančias. Tai buvo pirmas reikalavimas. Antrasis skelbė, kad turiu įvertinti kiekvieno pareiškėjo ekonominę situaciją. Kai dabar girdžiu, kad ponas Feinbergas davė skirtingas sumas, neva tai neamerikietiška, aš atsakau: “Galbūt tai nebuvo geriausia idėja. Galbūt kiekvienas turėjo gauti vienodą sumą. Kongresas neleido, bet jis labai amerikietiškas”, - sakė jis.

Kompensacijos, priklausomai nuo šeiminės padėties ir žuvusio ar sužeisto asmens pajamų, svyravo nuo 250 tūkst. iki 8,6 mln. dolerių, nuo kurių nereikėjo mokėti mokesčių. Kelios šeimos visai nepadavė prašymo kompensacijoms gauti.

Daugiausia - 8,6 mln. dolerių gavo Debora Mardenfeld, kuri išgyveno po daugybės kaulų lūžių, nudegimų, kitų traumų. Moteris ligoninėse praleido 15 mėnesių, paskui 10 mėnesių tęsėsi reabilitacija. Ji patyrė 27 operacijas ir dar 10 laukia ateityje. “Atiduočiau visus pinigus, jeigu būtų galima pakeisti, kas įvyko”, - sakė ji.

Kaimynai pavydi ir apkalba

Taip aukštas pajamas gavusių finansininkų našlės tapo milijonierėmis. Britų televizijos kanalas “Channel 4” neseniai rodė dokumentinį filmą apie šias moteris. “Visuomenė turėtų manyti, kad šiomis šeimomis pasirūpinta, kad viskas protingai apgalvota, tačiau daugeliu atvejų viskas padaryta baisiai”, - teigė viena našlė.

Eilinos Kiri vyras Robertas buvo policininkas. Moteris ėjo iš proto, kai išgirdo apie į dangoraižius įsirėžusius lėktuvus. Tačiau jos vyras netrukus paskambino ir pasakė, kad dar turi kažką padaryti. Daugiau kaip 17 metų policininku dirbęs Robertas sakė bandysiąs gelbėti žmones, kurie užstrigo viename dangoraižių. Po pusvalandžio per televiziją E.Kiri pamatė griūvantį pastatą, o vyro skambučio nebesulaukė. Robertą rado laiptinės griuvėsiuose: jis bandė padėti invalido vežimėlyje sėdėjusiai moteriai. Kai po kelerių mėnesių fondas jos vyro gyvybę įvertino 1,5 milijono dolerių, ji atsisakė pinigų. Jai atrodė, kad tai žema.

“Aš pykstu, nes manau, kad kompensacijos visiems turėjo būti vienodos”, - sakė 45 metų moteris. Jos vyro vaikai iš pirmosios santuokos norėjo paimti kompensaciją ir pradėjo teismus su E.Kiri. Jie bijojo, kad jei Eilina pralaimės bylą prieš fondą, visi liks be nieko. Kai po trejų metų Roberto vaikai laimėjo ieškinį, moteris turėjo nusileisti ir šeima gavo 3 mln. dolerių.

K.Feinbergas mano, kad pinigus gavę giminaičiai gali tęsti gyvenimą, tačiau tokios moterys kaip Eilina su tuo nesutinka. “Atrodė taip, kad mums liepė užsičiaupti ir paimti pinigus”, - sakė E.Kiri.

E.Kiri pinigai laimės neatnešė. Jos kieme stovi sportinis automobilis, kokį svajojo nusipirkti jos vyras, išėjęs į pensiją. Dabar šia mašina moteris važiuoja į kapines lankyti vyro kapo. Ir kaskart susiduria su kaimynų pavydu bei kreivais žvilgsniais.

Iššvaistė 5 milijonus

Keisi Trant pateko į žinias, kai jos fantastinės išlaidos moterį pavertė įžymybe. Patraukli blondinė per 5 metus sugebėjo išleisti 5 mln. dolerių, tarp jų - kelis šimtus tūkstančių dolerių dizainerių bateliams, krūties didinimo operacijai.

K.Trant tapo Opros Vinfri pokalbių laidos pagrindine heroje. “Viduje aš mirštu. Kasdien einu apsipirkti, nes tai vienintelis dalykas, dėl kurio jaučiuosi gerai”, - sakė moteris, kuri kovoja su depresija.

Rašytojas Džeimsas Lengtonas, sekantis Rugsėjo 11-osios našlių likimus, sakė, kad Keisi - viena iš daugelio vieniša tapusių moterų. “Atsibudusi naktį tarp tų pirkinių ir pasijunta tuštumoje, todėl, kad ne to ji norėjo. Ji nori susigrąžinti savo vyrą”, - sakė rašytojas.

Homoseksualai liko be nieko

Madlenos Berdžin Džon vyras buvo gaisrininkas. Kai našlė gavo 1 milijono dolerių kompensaciją, ištekėjo už savo vyro geriausio draugo Džerio Kenigo, kuris paliko žmoną Meri. Palikta moteris mano, kad kompensacija, kurią gavo Madlena, suteikė jos varžovei daugiau patrauklumo ir patraukė jos vyrą. “Ji nupirko jį”, - mano Meri.

Anot K.Feinbergo, itin sunkūs ginčai vyko dėl tų žuvusiųjų, kurie nebuvo vedę ir nebuvo palikę testamentų. “Tik 20 proc. žuvusiųjų buvo surašę testamentus”, - teigė jis. Lygiai taip pat be nieko liko ir homoseksualios poros.

Luiza Goldberg nebuvo susituokusi su gyvenimo draugu gaisrininku Martinu Makviljams, kuris žuvo dangoraižių griuvėsiuose. Moteris augina Martino dukrą, tačiau iki šiol kovoja dėl teisės gauti buvusio partnerio pensiją ir pinigų vaikui. Po penkerių metų kovos iš šios energingos ir linksmos moters liko tik šešėlis.

Nori atsiimti advokato atlygį

Laura Balemian, netekusi vyro teisininko, gavo 6,7 mln. dolerių kompensaciją. Gauti šiuos pinigus padėjęs advokatas Tomas Trojano sau pasiėmė 2,2 mln. dolerių, t.y. daugiau nei vidutiniškai gavo teroro aktų aukų artimieji. Dabar L.Balemian nori atgauti šiuos pinigus.

Advokatas teigia, kad jo iškovotas kompensacijos dydis buvo vienas didžiausių. Jis taip pat kreipėsi į teismą, iškeldamas bylą našlei, kad iš jo nebūtų atimtas honoraras. Kompensacijų fondas buvo nustatęs, kad advokatai gali gauti ne daugiau kaip 5 proc. išmokėtų pinigų.

K.Feinbergas pripažino, kad L.Balemian išmoka buvo viena didžiausių. Iš pradžių fondas jai pasiūlė tik 1,1 mln. dolerių. Praėjus 7 mėnesiams po vyro žūties moteris ištekėjo antrą kartą.