Referendumas Latvijoje žlugo


2008-08-04
BNS, VD inf.
Referendumas Latvijoje žlugo

Latvijos piliečiai neišsikovojo teisės inicijuoti Seimo paleidimo. Siūlyta iniciatyva žlugo dėl menko žmonių dalyvavimo referendume.

Opozicija nepasiekė savo

Šeštadienį latviai rinkosi prie balsadėžių, kad pareikštų nuomonę dėl siūlomų konstitucijos pataisų, kurios leistų piliečiams inicijuoti parlamento paleidimą. Iš dalyvavusiųjų plebiscite net 97 proc. pritarė šiai iniciatyvai. Tačiau pagrindinis šalies įstatymas nebus pakeistas, nes piliečių aktyvumas buvo per mažas. Atiduoti balso atėjo mažiau nei 50 proc. rinkimų teisę turinčių Latvijos gyventojų.

Konstitucijos pataisą inicijavo Latvijos laisvųjų profsąjungų sąjunga (LLPS), ją palaikė ir šalies opozicinės jėgos. Valdantieji griežtai pasisakė prieš siūlymą suteikti piliečiams teisę inicijuoti parlamento paleidimą.

Parlamento pirmininkas Gundaras Daudzė, svarbus premjero Ivaro Guodmanio sąjungininkas, perspėjo, kad referendumai dėl Seimo paleidimo sukelia grėsmę valstybės demokratiniams pagrindams. Politikas teigė, kad demokratinėse Europos šalyse rinkėjai tokios teisės neturi, o vienintelė išimtis senajame žemyne yra tik mažytė Lichtenšteino kunigaikštystė.

Piliečiai išreiškė nepasitenkinimą

Apžvalgininkai pabrėžia, kad balsavimo rezultatai atspindi dalies Latvijos gyventojų nepasitenkinimą valdančiosios koalicijos, kuri referendumui nepritarė, politika.
"Taip yra todėl, kad politinis elitas iš esmės buvo taip atitrūkęs nuo realybės, jog erzino visus ir išprovokavo piliečių nepasitenkinimą", - sakė Latvijos universiteto politologijos profesorius Nilas Muižniekas.

Visuomenės pasipiktinimas didėjo ir dėl to, kad pastarųjų metų ekonominis bumas, kai ekonomikos augimas būdavo nusakomas dviženkliais skaičiais, šiemet dėl kreditų krizės virto nuosmukiu. Pragyvenimas taip pat gerokai pabrango, o infliacija siekia beveik 20 proc.

Bandys laimę parlamente

Nepaisant nesėkmės per referendumą, konstitucijos pataisų šalininkai mano, kad iškovojo moralinę pergalę atkreipę dėmesį į žmonių nusivylimą valdžia.

Opozicijos nuomone, toks didelis žmonių, pritarusių pataisoms, skaičius yra aiškus signalas prezidentui Valdžiui Zatlerui anksčiau laiko paleisti dabartinį parlamentą, kuris buvo išrinktas 2006 m. Kiti parlamento rinkimai šalyje turi vykti 2010 m.

"Daugybė referendume balsavusių Latvijos piliečių įrodė, kad dabartinė valdančioji koalicija žlugo. Tikroje demokratinėje šalyje koalicija gerbtų žmonių nuomonę ir garbingai pasitrauktų, atsistatydindama iš savo pozicijų ir parlamente, ir vyriausybėje", - pareiškė opozicinė "Naujojo laiko" partija.

Opozicinės partijos, Seime turinčios 22 vietas, paskelbė, kad ketina užsitikrinti 34 įstatymų leidėjų paramą ir sušaukti neeilinę sesiją, kad konstitucijos pataisas būtų galima priimti parlamente. Tokia galimybė atsirastų, jeigu juos palaikytų dalis valdančiosios koalicijos, kontroliuojančios 53 vietas, narių.