Po stebuklo skraiste – drama


2009-02-07
Parengė Julijanas Gališanskis
Po stebuklo skraiste – drama

Gilią krizę išgyvenančioms Jungtinėms Valstijoms tai atrodė lyg Dievo ženklas po naujo prezidento inauguracijos. Moteris sėkmingai pagimdė aštuonetuką – tai tik antras toks atvejis ne tik JAV, bet ir viso pasaulio istorijoje. Tačiau amerikiečiams netrukus teko nusivilti, kai į dienos šviesą išlindo tamsioji šios istorijos pusė, rašo britų laikraštis "The Guardian".

Moteris turi psichikos bėdų

Motina didvyrė Nadya Suleman, kaip paaiškėjo, yra visai ne tokia, kokią ją įsivaizdavo dauguma amerikiečių. JAV žiniasklaida atskleidė, kad istorija apie nevaisingą vidutinio amžiaus moterį, kuri svajoja apie kūdikį, tebuvo mitas. Iš tikrųjų N.Suleman yra tik 33-ejų ir jau turi šešis vaikus, kuriems nuo dvejų iki septynerių metų. Ji išsiskyrusi ir visiškai nepajėgi išlaikyti gausios šeimynos. Maža to, moteris greičiausiai turi psichikos sutrikimų.

"Ji nėra piktavalė, bet apsėsta noro turėti vaikų. Ji myli vaikus, gerai su jais elgiasi, bet iš tikrųjų persistengė", – pasakojo gimdyvės motina Angela Suleman.

JAV medikai negali patikėti, kaip šešių vaikų motinai buvo leista daryti dirbtinį apvaisinimą ir gimdyti aštuonis kūdikius, jeigu kyla rimtų abejonių dėl jos psichinės sveikatos, galimybių išlaikyti gausią šeimą ir tokio gimdymo padarinių sveikatai.

Buvo apvaisinta neteisėtai?

Ligoninėje "Kaiser Permanente", kurioje vėliau pagimdė aštuonetuką, moteris pasirodė būdama tris mėnesius nėščia. Gydytojai nustebo, kad kažkokioje apvaisinimo klinikoje jai buvo implantuota tiek daug embrionų ir visiems aštuoniems leista vystytis moters gimdoje. Net trynukus pagimdyti kelia rimtą pavojų tiek motinai, tiek vaisiams.

Los Andželo gydytojas Arthuras Wisotas mano, kad moteris galėjo būti apvaisinta nesilaikant Jungtinėse Valstijose galiojančių taisyklių. "Negaliu įsivaizduoti, kad su tuo susijusi kokia nors vyraujančios srovės gydymo įstaiga. Įtariu, kad ji (N.Suleman – red. past.) arba buvo dirbtinai apvaisinta kitoje šalyje, arba kreipėsi į šešėlinę įstaigą", – spėliojo medikas.

N.Suleman nereagavo į medikų įspėjimus ir atsisakė siūlymo darytis dalinį abortą. Gydytojai, neturintys teisės versti moterį elgtis priešingai, nusprendė devynias savaites pirma laiko jai atlikti cezario pjūvį. Visi aštuoni kūdikiai gimė sveiki. Dar mažiausiai kelias savaites jie bus prižiūrimi gydytojų. Motinos ir kūdikių sveikatos būklė stabili.

Visi 14 vaikų – iš mėgintuvėlio

N.Suleman asmeninis gyvenimas klostėsi ne visai sklandžiai. Praėjusių metų sausį moteris išsiskyrė su vyru Marcosu Gutiérrezu. Teismo dokumentuose nurodoma, kad šeima vaikų neturėjo. Iš kur tuomet atsirado pirmi šeši vaikai?

Paslapties skraistę nuplėšė keturiolikos vaikaičių močiutė. Pasirodo, kad pastaruosius aštuonerius metus N.Suleman gyveno įvairiais adresais atskirai nuo vyro, su tėvais, kurie išsiskyrė dar 1999 m., bet vis tiek dalijasi vienu stogu.

A.Suleman atskleidė, kad jos dukra, turinti bėdų dėl kiaušintakių, pirmas šešias atžalas irgi pagimdė atlikus dirbtinį apvaisinimą. Keturių vyriausių moters vaikų gimimo liudijimuose įrašyta, kad jų tėvas yra Davidas Solomonas. Kalbama, kad spermą apvaisinti paaukojo Sulemanų kaimynas.

"Tai tikras pragaras"

Vienu metu gausiai papilnėjusios šeimos dažniausiai puikuojasi prieš televizijos kameras, per pokalbių laidas dalijasi patirtimi ir sudaro paramos sutartis su vaikų prekių gamintojais. Bet šios graudžios istorijos herojai pasislėpė nuo viešumos tarp savo trijų miegamųjų namo sienų Vitjeryje, netoli Los Andželo.

"Linkiu, kad ir jums taip nutiktų, tada sužinotumėte, kas yra tikras pragaras", – žurnalistams mestelėjo keturiolikos vaikaičių senelis Edwardas Sulemanas, traukdamas iš automobilio pilnus parduotuvinius maišus. Dabar jis ketina vėl grįžti į gimtąjį Iraką, kur jau dirbo pagal kontraktą, kad uždirbtų pinigų pagausėjusiai šeimai.

Pati N.Suleman, būdama 33-ejų, dar nespėjo tvirtai atsistoti ant kojų. Pasak kaimynų, neturėdama vaikų ji kurį laiką dirbo laborante psichiatrijos klinikoje. Vėliau moteris Kalifornijos universitete pradėjo studijuoti vaikų vystymąsi. Gavusi bakalauro laipsnį pradėjo studijuoti magistrantūrą. Paskutinį kartą ją paskaitose matė praėjusių metų pavasarį.

Sulemanų šeimai beviltiškai trūksta pinigų. Jie vos sugebėjo išlaikyti šešis vaikus, o dabar atkeliauja dar aštuoni, kuriems kas savaitę prireiks maždaug 250 vystyklų. Daugiavaikės gimdyvės motina A.Suleman praėjusiais metais pasiskelbė bankrotą, jos skolos už būstą siekia 1 mln. JAV dolerių (apie 2,67 mln. litų). Moterį apėmusi neviltis.

"Taip toliau tęstis nebegali, – interviu naujienų agentūrai "Associated Press" guodėsi A.Suleman. – Ji jau turi šešis vaikus ir neturi vyro. Mane tėvai auklėjo pagal tradicijas, aš šventai tikiu šeima. O ji net nenori tekėti."

Už interviu prašo milijonų

Motinos ir aštuonių kūdikių dramoje klausimų yra daugiau negu atsakymų. Jungtinių Valstijų visuomenė pašiurpusi ir nori sužinoti tiesą. Žmonių smalsumas gali atnešti N.Suleman naudos. Šią savaitę žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad aštuntuko motina derasi su keliomis televizijos bendrovėmis dėl išskirtinio interviu ir prašo už jį 2 mln. dolerių (5,34 mln. litų).

Tiesa, toks bandymas pasipelnyti ir graudžios istorijos gali užtraukti moteriai amerikiečių neapykantą. Pirmomis dienomis po gimdymo, praėjusią savaitę, ligoninę užtvindė skambučiai žmonių, norėjusių padovanoti vaikiškų lovyčių, vežimėlių ir drabužių. Iliuzijoms išsisklaidžius geranoriškus amerikiečių jausmus ima keisti pyktis.