Nugalėtojos laukia nauji išbandymai


2008-09-19
BNS, AFP, BBC, "Reuters" inf.
Nugalėtojos laukia nauji išbandymai

Prie Izraelio valstybės vairo antrą kartą šios šalies istorijoje gali stoti moteris. Laimėjusi balsavimą Tzipi Livni tapo valdančiosios partijos pirmininke.

Laimėjo nežymia persvara

Buvusi teisininkė ir žvalgybos agentė Tz.Livni Izraelio valdančiosios partijos "Kadima" pirmininko rinkimuose tik 1 proc. persvara nugalėjo pagrindinį savo varžovą – transporto ministrą Shaulį Mofazą, anksčiau vadovavusį Izraelio generaliniam štabui ir Gynybos ministerijai.

"Laimėjo gerieji", – dar prieš paskelbiant galutinius balsavimo rezultatus savo šalininkams pareiškė Tz.Livni, šiuo metu einanti užsienio reikalų ministro pareigas. Premjero postą greitai paliksiantis Ehudas Olmertas telefonu pasveikino ja su pergale ir pažadėjo visapusišką paramą.

Laukia sudėtingos derybos

Tz.Livni per 41 dieną, kol premjero pareigas eis korupcijos skandaluose paskendęs E.Olmertas, turi suformuoti naują Ministrų kabinetą. Jeigu jai nepavyks to padaryti, bus paskelbti pirmalaikiai rinkimai. Apklausos rodo, kad juos laimėtų dešiniosios pakraipos partija "Likud".

"Rytoj Knesete pradėsiu susitikimus su kitų partijų atstovais, kad kaip galima greičiau suformuočiau naują koaliciją", – trečiadienį sakė Tz.Livni. Politikė pridūrė, kad šiuo metu Izraelis susiduria su rimtomis grėsmėmis.

Pasak analitikų, partijos "Kadima" derybos su ambicingu Darbo partijos lyderiu Ehudu Baraku ir įtakingomis žydų religinėmis partijomis gali užtrukti.

Žada siekti taikos

Jeigu Tz.Livni sugebės laiku suformuoti naują vyriausybę, ji taps antrąja premjere moterimi Izraelio istorijoje po garsiosios Goldos Meir, kuri šias pareigas ėjo 1969–1974 m.

Tz.Livni žada tęsti E.Olmerto pasirinktą politikos kursą, siekiant sureguliuoti Artimųjų Rytų krizę, toliau derėtis su palestiniečiais ir Sirija. Jungtinės Valstijos stipriai spaudžia Izraelį sudaryti taikos susitarimą su palestiniečiais iki prezidento George'o W.Busho kadencijos pabaigos. Tačiau galimi Tz.Livni koalicijos partneriai laikosi tvirtos pozicijos nedaryti jokių nuolaidų palestiniečiams, ir tai gali sutrukdyti suformuoti naują vyriausybę.
Kritikai teigia, kad legendinių 5-ojo dešimtmečio sionistų partizanų kovotojų dukra turi mažai patirties, kad galėtų išspręsti Izraelio ir arabų konfliktą bei Irano branduolinę krizę.

Biografija

Užsienio reikalų ministrė T.Livni, viena populiariausių Izraelio politikių, tapo naująja partijos "Kadima" lydere ir premjero poste gali pakeisti E.Olmertą.
Gimė 1958 m. liepos 8 d. Tel Avive.

Šeima. Ištekėjusi, turi du vaikus.
Išsilavinimas. Baigė Bar Ilano universiteto Teisės fakultetą. Dešimt metų dirbo teisininke.

Karo tarnyba. Izraelio gynybos armijos leitenantė. Dirbo užsienio žvalgybos tarnyboje "Mossad".

Politinė karjera. 1999 m. išrinkta į parlamentą kaip "Likud" partijos narė.

2005 m. su tuometiniu premjeru Arieliu Sharonu įkūrė partiją "Kadima".

2006 m. užėmė vicepremjero postą, ėjo užsienio reikalų ir teisingumo ministro pareigas.

2007 m. po ataskaitos apie prastą vadovavimą 2006 m. karinei operacijai Libane E.Olmertą paragino palikti premjero postą.