Našlės ultimatumas


2007-02-06
Leonas ŽALYS
Našlės ultimatumas

Marina Litvinenko primygtinai ragina Rusijos prezidentą surasti jos vyro žudikus

Londone nunuodyto buvusio Federalinės saugumo tarnybos (FST) karininko Aleksandro Litvinenkos žmona Marina parašė atvirą laišką Rusijos prezidentui ir paprašė padėti surasti jos vyrą nužudžiusius nusikaltėlius.

Laiškas - gana emocingas, tam tikru požiūriu jis yra savotiškas ultimatumas. Mat našlė tvirtina, kad jeigu Vladimiras Putinas nesiims jokių veiksmų, ji padarys kategorišką išvadą: jos vyras buvo nunuodytas su Rusijos prezidento žinia.

Numoti ranka negalės

M.Litvinenko laišką sekmadienį pirmiausia paskelbė Londono laikraštis “The Daily Mail”, vakar jį persispausdino kiti dienraščiai.

Našlės peticija buvo paskelbta iš karto po to, kai britų policija A.Litvinenkos bylą perdavė karališkajai prokuratūrai, kuri turėtų nuspręsti, kada ją perduoti teismui.

Pasak britų spaudos, iš viso abejojama, kad ta byla atsidurs teisme. Skotland Jardo sekliai yra įsitikinę, kad prie A.Litvinenkos nunuodijimo yra prisidėję buvę FST agentai, o dabar verslininkai Andrejus Lugovojus ir Dmitrijus Kovtunas. Maskva ne kartą pareiškė, kad jų britams neišduos, nes tai daryti draudžia Rusijos konstitucija.

Artimas A.Litvinenkos šeimos draugas ir žmogaus teisių gynėjas, Londone gyvenantis Aleksandras Goldfarbas BBC korespondentui sakė, kad, “paskelbus Marinos laišką, Britanijos valdžia bus priversta nunuodijimo byloje irgi imtis kažkokių žingsnių - juk negalima į skandalingą nusikaltimą numoti ranka vien dėl gerų Londono ir Maskvos santykių”.

M.Litvinenko laiškas yra ne tik labai emocingas; jame yra ir ultimatumo požymių.

“Jeigu Jūs nesiimsite visų įmanomų priemonių, kad padėtumėte surasti šio siaubingo nusikaltimo kaltininkus, man teks padaryti išvadą, kad Jūs turite ką slėpti”, - rašoma laiške.

Gavo politinį prieglobstį

Tuo tarpu pranešama, kad Rusijos pareigūnams, tiriantiems A.Litvinenkos mirties aplinkybes, bus leista susitikti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančiais verslininkais iš Rusijos.

Savaitraščio “The Observer” duomenimis, vidaus reikalų ministras Džonas Rydas patenkino rusų prašymą bendradarbiauti, pagal kurį Rusija galės pasiųsti tyrėjus į Britaniją.

Teigiama, jog šis sprendimas leis rusams apklausti Didžiojoje Britanijoje gyvenančius prezidento V.Putino kritikus, kuriuos Maskva ne kartą prašė išduoti. Tuos kritikus Kremlius nesėkmingai mėgina susieti su A.Litvinenkos nunuodijimu.

Didžiausias Rusijos valdžios galvos skausmas - buvęs žiniasklaidos ir naftos magnatas Borisas Berezovskis, kuris buvo artimas A. Litvinenkos draugas. Prieš šešerius metus į Jungtinę Karalystę atvykusį verslininką Maskva prašo išduoti - Rusijoje jis būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl tariamai finansinių nusikaltimų. Tačiau Didžiosios Britanijos pareigūnai nustatė, kad tėvynėje jam gresia politinis persekiojimas, todėl suteikė politinį prieglobstį.

Pasirengęs susitikti

B.Berezovskio atstovas BBC korespondentui nurodė, kad verslininkas yra pasirengęs susitikti su Rusijos tyrėjais. “Jei britų policija nori, kad jis bendradarbiautų, jis sakė, kad taip ir padarys. Tačiau tik su sąlyga, kad su juo bus advokatai, o rusai prieš tai bus kruopščiai patikrinti”, - sakė atstovas.

Pranešama, kad Rusijos pareigūnai taip pat sieks susitikti su čečėnų atstovu Achmedu Zakajevu. Rusijos prokurorai sako norintys apklausti per 100 liudytojų ir apsilankyti dešimtyse vietų.

43 metų A.Litvinenka po apnuodijimo radioaktyviuoju poloniu 210 mirė praėjusių metų lapkričio 23 dieną. Gulėdamas mirties patale jis nužudymu apkaltino Rusijos valdžią.