Maskvos mero Kijevas neįsileis


2008-05-13
Maskvos mero Kijevas neįsileis

Rusijos Juodosios jūros laivyno 225 metų jubiliejų aptemdė rusų politiko akibrokštas, įžiebęs naują Maskvos ir Kijevo žodžių karą.

Politikas grasino teismais

Maskvos meras Jurijus Lužkovas, praėjusį savaitgalį atvykęs į Ukrainos uostą Sevastopolį dalyvauti laivyno jubiliejaus iškilmėse, pareiškė, kad šis miestas, kaip SSRS ir Rusijos karinė jūrų bazė, niekada nebuvo perduotas Ukrainai ir turi būti grąžintas Rusijai.

„Spręsti Sevastopolio klausimą turi būti perduota tarptautiniam teismui. Mes kalbame apie galimybę normaliai ir pagal įstatymus išspręsti šią problemą, ir ji turi būti išspręsta tarptautiniame teisme, – sakė J.Lužkovas. – Aš oficialiai kreipiuosi į mūsų valstybės vadovybę, į Valstybės Dūmą ir Federacijos tarybą, kad vėl būtų iškeltas Sevastopolio klausimas.“

Vėliau kalbėdamas Sevastopolio jaunimui jūrininkų klube J.Lužkovas priminė, kad 1948 m. Sevastopolis buvo atskirtas nuo Krymo ir pavadintas savarankišku administraciniu vienetu – SSRS karine jūrų baze. Pasak jo, vėliau, kai sovietų lyderis Nikita Chruščiovas perdavė Krymą Ukrainai, jis „nepasistengė visko gerai įforminti, ir viskas buvo perduota pamiršus paminėti Sevastopolį.“

Atsakas – draudimas atvykti

Reaguodama į tokius pareiškimus, Ukrainos saugumo tarnyba (UST) uždraudė Maskvos merui įvažiuoti į Ukrainą.

Rusijos pilietis J.Lužkovas nesilaiko UST įspėjimo, kad neleistina vykdyti veiksmus, kurie kenkia Ukrainos nacionaliniams interesams ir jos teritorijos vientisumui“, – sprendimo motyvus paaiškino UST spaudos centro vadovė Marina Ostapenko.

Ji taip pat pranešė, kad tarnyba aiškinasi J.Lužkovo provokuojamų teiginių aplinkybes, nes jis gali būti susijęs su nešvarių pinigų plovimu Ukrainoje, konkrečiai – pačiame Sevastopolyje.

Laukia įtemptos derybos

Maskvos ir Kijevo susitarimas dėl Sevastopolio bazės nuomos galioja iki 2017 m. Kijevas nori, kad dar iki to laiko Rusija pradėtų išvesti pajėgas iš Ukrainos.

Maskva tikisi sutartį pratęsti ir, pasak analitikų, be kovos nepaliks jai strategiškai svarbios karinės bazės. Ukrainos užsienio reikalų ministras Volodymyras Ogryzka tikisi jau kitą mėnesį pradėti konsultacijas šiuo klausimu.

Pasak jo, balandį Maskvai buvo perduotas memorandumas dėl rusų pajėgų išvedimo iš Ukrainos teritorijos.

BNS, BBC, „Interfax“ inf.