Libane bręsta karas


2008-05-10
Libane bręsta karas

Libano sostinėje kelias dienas iš eilės vykstant susišaudymams, prabilta apie pilietinio karo grėsmę. Ekstremistinė opozicinė grupuotė „Hezbollah“ užėmė Beiruto vakarinę dalį.

Šaudymas ir granatų sprogimai vakar naktį buvo girdėti visame Vakarų Beirute. Jame Sirijos ir Irano palaikoma šiitų grupuotė kovoja su Vakarų remiamos vyriausybės pajėgomis. Vakar ekstremistai apsupo provyriausybinės televizijos pastatą ir taip privertė darbuotojus nutraukti transliacijas ir pasišalinti.

Kovotojai taip pat užpuolė kitas provyriausybines įstaigas ir padegė laikraščio „Mustaqbal“ redakciją.

Prie parlamento daugumos lyderio Saado Hariri gerai saugomo namo vakar nukrito raketa. Politikas tuo metu buvo namie, bet per incidentą niekas nenukentėjo.

Įtampa Libano sostinėje padidėjo dar savaitės pradžioje, kai šalies valdžia nusprendė uždaryti ekstremistų kontroliuojamą telekomunikacijų tinklą. Rimti gatvių mūšiai prasidėjo ketvirtadienį, kai „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah paskelbė, kad vyriausybės operacijos prieš jo grupuotę reiškia karo pradžią.

Per neramumus žuvo mažiausiai 11 žmonių, dauguma jų – taikūs piliečiai. Beiruto keliuose išdygo degančios barikados, uždaryti oro ir jūros uostai. Prasidėjus mūšiams Beirute tarptautinė bendrija paragino laikytis rimties, nes nuogąstaujama, kad ši įsisenėjusi politinė nesantaika Libane gali virsti tikru pilietiniu karu.

BNS, AFP, BBC inf.