Labai rizikinga misija


2004-01-17
Labai rizikinga misija

Pirmieji japonų kariai vakar išvyko į Iraką

Reuters-ELTA. Pirmieji japonų kariai vakar išvyko į Iraką, kur jų laukia tikriausiai pavojingiausia karinė misija nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, o policija dėl teroro išpuolių pavojaus ėmėsi papildomų saugumo priemonių.

Po kelių atsisveikinimo ceremonijų maždaug 30 kariškių avangardas iš Tokijo išskrido į Irako pietrytinę dalį, kur sudarys Japonijos sausumos savigynos pajėgų misijos branduolį, kuris vėliau galbūt išaugs iki tūkstančio kariškių.

Nutarusi siųsti savo karius į Iraką, Japonija atsisakė savo pokarinės grynai gynybinės saugumo politikos ir pasinėrė į ministrui pirmininkui Džuničirui Koidzumiui politiškai labai pavojingą nuotykį.

“Jūs esate visų japonų pasididžiavimas, tautos pasididžiavimas. Tikiuosi, kad jūs saugiai įvykdysite savo misiją”, - vos suvaldydamas emocijas gynybos ministras Šigeru Išiba pasakė 180 karių - tiems, kurie išskrenda, ir tiems, kurie prisijungs prie jų vėliau.

Karių artimieji, priešingai, buvo nusiteikę pakiliai, linksmai šnekučiavosi ir fotografavo į Iraką išlydimus savo sūnus, tėvus ar brolius.

Prie Gynybos ministerijos keli demonstrantai dalijo atsišaukimus, smerkiančius karių siuntimą.

Policija atskyrė juos automobiliais nuo nedidelės dešiniųjų aktyvistų grupės, skandavusios “Japonų kariai, parodykit, ką galit!”

Kritikai tvirtina, kad šalies Konstitucija draudžia jos ginkluotosioms pajėgoms dalyvauti užsienio misijose. Dauguma japonų, anot viešosios nuomonės apklausų, nepritaria japonų karių siuntimui į Iraką, tad Dž.Koidzumis atsidurs nepatogioje padėtyje, jeigu ši misija pareikalautų aukų. Visa Japonija buvo sukrėsta, praėjusių metų pabaigoje Irake nežinomiems asmenims nužudžius du japonų diplomatus.

Japonų kariai turėtų šiandien pasiekti Kuveitą ir po kelių dienų sausuma išvykti į Irako pietuose esantį Samavos miestą, kur vykdys humanitarinės pagalbos ir atstatymo operacijas.

Pagrindinė maždaug 600 kariškių grupė į Iraką bus išsiųsta tikriausiai sausio pabaigoje.

Tokijuje vakar buvo imtasi papildomų saugumo priemonių žiniasklaidai pranešus, jog “Al Qaeda” pernai grasino Japonijai surengti išpuolį jos sostinės centre, vos tik japonų karių batai palies Irako žemę. Sustiprinti policijos patruliai budėjo prie vyriausybinių pastatų, atominių elektrinių, geležinkelio stotyse ir oro uostuose. Daug kur pareigūnai vedėsi specialiai apmokytus šunis.