Kruviniausias išpuolis


2003-11-03
Kruviniausias išpuolis

Irake pašovus JAV sraigtasparnį, žuvo 15 žmonių

Reuters-BNS. Vakar teroristams pašovus Jungtinių Valstijų sraigtasparnį “Chinook”, skridusį Bagdado oro uosto link, žuvo penkiolika JAV piliečių. Nuo tada, kai buvo nuverstas diktatorius Sadamas Huseinas, tai kruviniausias išpuolis prieš šalį okupavusias pajėgas.  

Pataikė raketa  

“Per incidentą žuvo penkiolika pareigūnų ir dar dešimt buvo sužeista”, - sakė JAV armijos atstovas. Jis nepranešė, ar tarp aukų yra tik JAV kariai, ar ir kiti Irake dirbantys JAV pareigūnai.

Pašautas sraigtasparnis nukrito ūkyje netoli Baisos kaimo, piečiau neramaus Faludžos miesto, kuris yra už 50 km į vakarus nuo Bagdado ir laikomas JAV besipriešinančių jėgų citadele.

Pasak JAV armijos atstovo, šis ir dar vienas “Chinook” sraigtasparniai skrido Bagdado oro uosto link. Jais atgal į tarnybą grįžo poilsinėje ir pramoginėje išvykoje buvę kariai.

Pranešama, kad sraigtasparnis, kuriuo skrido 25 keleiviai ir penki įgulos nariai, buvo “numuštas nežinomu ginklu”. Faludžos gyventojai teigė, kad buvo iššautos dvi žemė-oras tipo raketos, tačiau tik viena jų pataikė į tikslą.

Be to, Faludžos gyventojai tvirtino, kad važiuojant iš civilių automobilių sudarytai JAV karių kolonai, sprogo pakelėje padėta bomba.  

Plūsta tūkstančiai piktadarių  

Tuo tarpu laikraštis “The New York Times”, remdamasis šaltiniais Amerikos žvalgyboje, pranešė, kad jauni musulmonai iš visos Europos ir Artimųjų Rytų atsiliepė į Osamos bin Ladeno bei kitų ekstremistų raginimus ir keliauja į Iraką kariauti šventojo karo su amerikiečių ir britų kariais.

Žvalgybos duomenimis, nuo vasaros pabaigos pastebimas padidėjęs į Iraką vykstančių musulmonų skaičius. Manoma, kad į šią šalį per Siriją ir Iraną atvyko tūkstančiai jaunų islamo ekstremistų iš įvairių šalių.

Tačiau žvalgybinių tarnybų pareigūnai teigia, jog tai nėra tiesioginis “Al Qaedos” ar kitos teroristinės organizacijos veiklos įrodymas, nes kol kas neaišku, kas tiems vyrams vadovauja ir koks jų vaidmuo Irake vykdomuose išpuoliuose.  

Įkvėpė lyderių demagogija  

Rugsėjį Irake lankėsi aukštas Didžiosios Britanijos pareigūnas, kuris tvirtina, kad dauguma suimtųjų kovotojų Irake yra iš Sirijos, Libano, Jemeno ar Šiaurės Afrikos. Juos apibūdina, kaip “jaunus įniršusius vyrus”, įkvėptus “antiamerikietiškos ir antibritiškos retorikos, kurią jie girdi kiekvieną dieną”.

Ekstremistų migracijos į Iraką ženklai aptinkami ir Europoje. Vienas pagrindinių su terorizmu kovojančių Prancūzijoje teisėjų Žanas Luji Briugė sakė, jog šią vasarą tuzinai viduriniosios klasės ir vargingai gyvenančių musulmonų išvyko iš Prancūzijos į Iraką. Nors daugumos jų “Al Qaeda” netreniravo, nemažą jų dalį galėjo įkvėpti šio teroristų tinklo lyderių demagogija, rašo laikraštis.