Kraupi lėktuvo avarija JAV


2009-02-14
AP, AFP, BNS inf.
Kraupi lėktuvo avarija JAV

Amerikiečiams tebegyvenant prisiminimais apie stebuklingą keleivinio lainerio nusileidimą Hadsono upėje, šį kartą šalį sukrėtė kraupi lėktuvo katastrofa. Niujorko valstijoje esančiame Bafale keleiviniam lėktuvui ketvirtadienį įsirėžus į gyvenamąjį namą, žuvo visi 48 orlaivyje buvę žmonės ir dar vienas ant žemės buvęs asmuo.

Lėktuvas skrido iš Niuarko Naujajame Džersyje į Bafalą, bet likus vos 10 km iki oro uosto kliudė namą Bafalo Klarenso priemiestyje. Visas pastatas paskendo liepsnose.

"Akivaizdu, kad jis po smūgio sprogo. Todėl iš pradžių buvo didelė ugnis. <...> Jis nukrito visai šalia gaisrinės. Tad ugniagesiai įvykio vietoje buvo tiesiog po kelių sekundžių, – sakė Erio apygardos pareigūnas Chrisas Collinsas. – Negaliu deramai apsakyti, ką padarė ugniagesiai. <...> Labai didvyriškos pastangos. Bet gyvų žmonių nebuvo."

Vienas vyras, prisistatęs Tony vardu, pasakojo, kad lėktuvas praskrido tiesiai virš jo automobilio, nosimi žemyn.

"Kairysis sparnas buvo truputį žemiau, nusviręs į šoną, – sakė jis. – Lėktuvas skrido tiesiai žemyn."

Davidas Luce'as, kuris gyvena maždaug 150 m nuo tragedijos vietos, sakė girdėjęs garsų sprogimą ir matęs maždaug į 15 m aukštį kylančias liepsnas.

"Lėktuvo garsas buvo gana stiprus, paskui nutilo. Tada po sekundės ar dviejų buvo labai smarkus sprogimas. Pamaniau, kad kažkas pataikė į mūsų namą. Visas namas sudrebėjo", – pasakojo D.Luce'as.

Kitas liudininkas Keithas Burtisas, kuris tą sprogimą girdėjo būdamas už kilometro, teigė, jog tai atrodė kaip žemės drebėjimas.

"Buvo beveik kaip per televizorių, kai girdi tą aukštą garsą. Tai buvo kaip žemės drebėjimas. Galėjai jį jausti", – kalbėjo jis.

74 vietų turbosraigtiniu lėktuvu "Bombardier Q400" skrido 44 keleiviai ir keturi įgulos nariai. Nė vienas iš jų neišgyveno. Taip pat gyvybės neteko vienas ant žemės buvęs žmogus, dar du buvo sužeisti. Kol kas neaišku, kas sukėlė katastrofą.