Kinijos valdžią erzina protestuotojai


2008-08-07
Timesonline.co.uk inf.
Kinijos valdžią erzina protestuotojai

Olimpiadai pasiruošusioje Kinijoje toliau tęsiasi nepaklusniųjų areštai. Vakar ryte šalies sostinėje Pekine suimti keturi užsieniečiai, plakatais reiškę paramą Tibetui.

Du britai ir du amerikiečiai, kurių amžius nuo 24 iki 34 metų, sulaikyti netoli budriai saugomo nacionalinio stadiono. Vyrai buvo areštuoti, kai ant dviejų gatvėje esančių stulpų iškabino didžiulius plakatus, reikalaujančius suteikti nepriklausomybę Kinijos valdomam Tibetui.

Viename plakate anglų ir kiniečių kalbomis buvo skelbiama: "Tibetas bus laisvas". Antrajame puikavosi užrašas - "Vienas pasaulis, viena svajonė, laisvas Tibetas".
Užsilipęs ant stulpo ir užkabinęs plakatą britas Ianas Thomas kalbėdamas telefonu su žurnalistais sakė, kad tokiu būdu išreiškė paramą tibetiečiams.

"Mes tai padarėme norėdami pasauliui parodyti, kad Kinijos valdžia Pekino olimpines žaidynes naudoja kaip propagandos priemonę, norėdama paslėpti žmogaus teisių pažeidimus Tibete", - prieš nusileisdamas ant žemės, kur jo laukė kinų policija, sakė protestuotojas.

"Kinijos pareigūnams prireikė mažiausiai pusvalandžio suvokti, kas vyksta. Jie panaudojo ugniagesių kopėčias. Vyrai nulipo ant žemės taikiai ir paklusniai, ramiai pasitiko saugumo pareigūnus", - pasakojo įvykio liudininkas Lhadonas Tethongas.
Užsieniečiai plakatais savo pilietinę poziciją išreiškė tuo metu, kai Pekino gatvėmis jau buvo nešamas olimpinis deglas.