Kaip krizę sprendžia Volstrito žmonos


2009-02-07
Parengė Evaldas Labanauskas
Kaip krizę sprendžia Volstrito žmonos

Ekonominė krizė į 27-erių Megan Petrus namus atėjo praėjusių metų pradžioje. Tuometis jos vaikinas, dirbęs dideliame banke, pradėjo labiau rūpintis kolegomis, o ne ja, nors ką tik merginos tėvas gavo širdies smūgį.

Christine Cameron krizė užklupo, kai per vieną vakarėlį jos draugas finansų analitikas prisilupo iki žemės graibymo ir dingo, o kitos dienos rytą apkaltino merginą, esą ji, tarsi strutis, slepia galvą smėlyje nuo realybės.

26-erių Dawn Spinner Davis vyras nieko nesakęs metė iki tol dievintą golfo žaidimą. Jo geriausias draugas išrėžė jai tokį paaiškinimą: "Nuo šiol tavo darbas – padėti savo vyrui išlikti ramiam ir neleisti numirti 35-erių."

Anoniminė paramos grupė

Visos šios merginos vienaip ar kitaip susijusios su JAV finansų olimpu – Volstritu, kuris dabar išgyvena bene blogiausius laikus. Jų draugai, meilužiai ar vyrai yra ten ir Ameriką krečianti ekonominė krizė neabejotinai atsiliepia porų santykiams.

Asmeninių santykių istorijomis moterys pasidalija kartą ar du per savaitę susitikusios bare ar kokioje nors kavinėje, kur susirenka anoniminė moterų, susitikinėjančių su bankininkais, grupė. Pagrindinis šios grupės tikslas – padėti surasti išeitį dėl ekonominės krizės pašlijus santykiams.

Į lapkritį įkurtos grupės susitikimus reguliariai ateina ar prisijungia internetu apie 30 dailiosios lyties atstovių, kurioms yra 25–30 metų.

Moterys turi tris pagrindines taisykles: 1) apsivilk suknelę ir apsiauk aukštakulnius; 2) gurkštelėk kokteilio ir palauk savo eilės kalbėti; 3) išsakyk viską, ką turi sukaupusi širdyje.

Geri laikai – praeityje

Dar visai neseniai turėti vyrą ar draugą, susijusį su Volstritu, buvo daugelio moterų svajonė. Jis duoda kredito kortelę ir draugė ar žmona gali linksmai siaubti parduotuves, kol jis dirba.

Dabar gi laikai pasikeitė. Daugelis bankininkų antrųjų pusių priverstos mokytis taupyti, priprasti vakarieniauti paprastuose restoranuose, o apie kredito korteles – visai pamiršti.

Nenuostabu, kad porų santykiai keičiasi, daugėja skyrybų.

Krizę parsineša į namus

Psichoterapeutė Harriet Pappenheim, parašiusi knygą apie pinigų ir santuokos santykį, įsitikinusi, kad ekonominę krizę ypač skaudžiai išgyvena "Volstrito vunderkindai". Mat jie iki šiol save ir juos supantį pasaulį matė tik pagal užrašus ant kabineto durų ir premijų dydį.

"Tai didelis smūgis jų ego ir savigarbai. Visą tai jie, be abejo, parsineša namo ir permeta ant partnerių ir vaikų pečių", – kalbėjo ji dienraščiui "The International Herald Tribune".

Jai pritaria ir advokatė M.Petrus – viena anoniminės moterų, susitikinėjančių su bankininkais, grupės įkūrėjų.

"Mes su vaikinu išsiaiškinome, kad tai dėl ekonomikos, o ne dėl mūsų", – sakė M.Petrus. Bet galiausiai pora vis tiek išsiskyrė. Vaikinas atsisakė net diskutuoti apie jųdviejų santykius.

Specialūs ženklai

Dauguma Volstrito moterų tikina ekonominę krizę pajutusios praėjusių metų pabaigoje. Jos pradėjo stebėti rinkas, kad nujaustų kokios nuotaikos grįš jų vyrai namo. Tam tikromis dienomis, pavyzdžiui, kai žlugo "Lehman Brothers" bankas ar JAV kongresas atmetė ekonomikos gelbėjimo planą, jos žinojo, kad visi bendri vakaro planai – šuniui ant uodegos.

"Mano vaikinas negalėjo susikaupti. Jis nuolat tikrindavo savo "BlackBerry", stebėjo naujienas svetainėje "Bloomberg" ir televizijoje CNBC", – sakė Ch.Cameron.

Juodu išsiskyrė lapkričio pabaigoje, bet iki šiol kartais susitinka.

Anoniminė moterų, susitikinėjančių su bankininkais, grupė savo tinklalapyje turi net ypatingus ženklus: "Raudona" (pvz., kai krinta akcijų vertė) – "Labanaktis ir eik ramiai vakarieniauti su draugėmis ar užsiimk namų ruoša." "Geltona" (pvz., kai Warrenas Buffettas į koncerną "General Electric" investavo 3 mlrd. JAV dolerių) – "Geros nakties apsikabinus savo vaikiną." "Žalia" (kai įvyksta kas nors gera) – tada galima tikėtis puikaus vakaro.

Vis dar geidžiami

Žmonių iš Volstrito elgesiui didelę įtaką daro darbas.

"Tai vyrai, kurie po blogos dienos darbe nori daugiau sekso", – įspūdžiais dalijosi D.Spinner Davis.

Bet ir krizės laikotarpiu sužvejoti bankininką ar kokį nors finansų vadybininką trokšta ne viena moteris.

"Priežastis – ne tik 200 dolerių vertės vakarienė, – kalbėjo M.Petrus. – Jie yra alfa žmonės – agresyvūs, pasitikintys savimi ir jiems netinka atsakymas "ne", aplinkiniai juos gerbia ir tai sukuria tam tikrą paslaptingumo skraistę."