Gruzijai - Rytų Europos užnugaris


2008-08-14
AFP, CNN, "Interfax", BNS inf.
Gruzijai - Rytų Europos užnugaris

Rusijos armijos griaunamai Gruzijai ranką tiesia JAV ir Rytų Europa. Vašingtonas siunčia karius, o Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos lyderiai antradienį Tbilisyje vykusiame mitinge išreiškė paramą gruzinams, kovojantiems su okupantais.

JAV siunčia karius

Vakar JAV prezidentas George'as W.Bushas pranešė, kad Vašingtonas siunčia karinius krovininius lėktuvus su kariais į Gruziją siekdamas suteikti šaliai humanitarinę pagalbą. Tokiu būdu JAV kariai atsidurs pačioje Gruzijoje.

"Kariniai krovininiai lėktuvai jau pakeliui. Rusija privalo užtikrinti, kad visi jūrų ir oro uostai bei keliai būtų atviri", - vakar kalbėjo JAV vadovas. G.W.Bushas pareiškė, kad yra sunerimęs, jog Rusija nesilaiko paliaubų sąlygų, tačiau tikisi, kad Maskva atitrauks visas pajėgas.

Lyderiai susikibo rankomis

Daugiatūkstantiniame mitinge Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis kalbėjo pirmas. "Tai naujoji Europa. Gruzija yra Europos šalis ir ji gins savo vientisumą", - pabrėžė jis. Penki pakviesti lyderiai susiėmė rankomis ir iškėlė jas į viršų, o juos pritarimo šūksniais sveikino dešimtys tūkstančių žmonių.

"Jūs nesate vieni, mes su jumis... Stovėkime kartu ir pergalė bus mūsų pusėje", - susirinkusiems kalbėjo Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus.

"Jūs turite teisę į laisvę ir nepriklausomybę. Esame čia tam, kad pademonstruotume solidarumą. Dėl laisvės verta kovoti", - sakė Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka.
Lenkijos prezidentas Lechas Kaczyńskis kalbėjo dar griežčiau. "Mūsų kaimynas mano, kad jis gali kovoti su mumis. Mes jam sakome, kad ne, - kalbėjo Lenkijos lyderis. - Kiekvienas žino, kad kita šalis gali būti Ukraina, o tada - Lenkija. Visa Europa turėtų būti čia."

Estijos lyderis Toomas Hendrikas Ilvesas apeliavo į pasaulio bendruomenę. "Kiekvienas, tikintis laisve ir demokratija, šiandien sako "Aš esu gruzinas". Esame čia tam, kad pademonstruotume solidarumą", - kalbėjo Estijos prezidentas.
"Būkite vieningi gruzinai. Susivieniję jūs nugalėsite, - reziumavo Latvijos premjeras Ivaras Guodmanis.

Susitarė dėl taikos plano

Vakar anksti rytą Tbilisyje surengtoje spaudos konferencijoje ES pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pranešė, kad Rusija ir Gruzija susitarė dėl šešių punktų taikos plano.

Su juo buvęs Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis pareiškė, kad nors ir pasiektas susitarimas, pasiūlytas taikos planas neturėtų kelti abejonių dėl šalies teritorinio vientisumo - Pietų Osetija ir Abchazija, pasak jo, priklauso Gruzijai.
Abu prezidentai pridūrė, kad svarbus punktas apie derybas dėl abiejų Gruzijos separatistinių regionų "ateities statuso" buvo pašalintas iš taikos plano ir kad derybos bus sutelktos siekiant užtikrinti "saugumą ir stabilumą" konflikto zonoje.

Rusai supa Tbilisį?

Praėjus vos kelioms valandoms po minėtos spaudos konferencijos Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis pareiškė, kad Rusijos pajėgos juda Gruzijos sostinės, Tbilisio, link ir mėgina ją apsupti", - amerikiečių televizijai CNN pareiškė Gruzijos vadovas.

"Rusai kėsinasi į mūsų sostinę. Ginsime ją iki paskutinio kraujo lašo. Niekada nepasiduosime rusams", - įsiaudrinęs kalbėjo Gruzijos prezidentas. Jis pabrėžė, kad Gruzijos pajėgos dislokuotos Tbilisyje ir aplink jį ir tauta priešinsis Rusijos pajėgoms.
O Maskva vakar apkaltino Tbilisį, kad šis neskuba trauktis iš Pietų Osetijos. "Gruzijos pajėgos pradėjo trauktis Tbilisio link, bet aktyvaus traukimosi nematyti", - sakė Ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko pavaduotojas generolas Anatolijus Nogovicynas.