Diktatorius numirė


2008-01-28
Diktatorius numirė

Indonezija atsisveikino su ilgamečiu lyderiu. Nuo įvairių organų veiklos sutrikimų vakar mirė buvęs šalies prezidentas 86 metų Suharto.

Naktį į sekmadienį Suharto būk-lė smarkiai pablogėjo, o vidurdienį gydytojai pranešė apie jo mirtį. Medikai teigė, kad pacientui sutriko įvairių organų veikla ir jis gaivintas, nors buvo be sąmonės.

Suharto, kuris buvo vienas garsiausių XX amžiaus Azijos diktatorių, iš prezidento posto atsistatydino 1998 m., kai kilo kruvinos riaušės ir demokratiją remiantys protestai, kuriuos išprovokavo 1997 m. Azijos ekonominė krizė. Indonezijoje tvyro prieštaringa nuomonė apie jo valdymą, nors tuo metu šalies ekonomika smarkiai augo.

Palikęs postą Suharto dingo iš visuomenės dėmesio centro ir išsisuko nuo baudžiamojo teismo už įtarimus plataus masto korupcija teigdamas, kad negali dalyvauti teisme dėl prastos sveikatos. Gydytojai tvirtino, kad dėl dviejų insultų visam laikui buvo pažeista dalis jo smegenų.

Dėl įrodymų trūkumo taip pat žlugo pastangos atiduoti Suharto į teisingumo rankas dėl žmogaus teisių pažeidimų Rytų Timore, į kurį jis įsiveržė 1975 m., taip pat Ačeho ir Papua provincijose.

BNS, AFP inf.