Didžiausias iššūkis B.Obamai


2009-09-14
BNS, BBC inf.
Didžiausias iššūkis B.Obamai

Prezidentavimo pradžia Barackui Obamai nebuvo itin lengva. Tačiau su savo pagrindiniu iššūkiu jis, atrodo, susidūrė tik dabar – žmonės masiškai protestuoja prieš jo inicijuotą sveikatos apsaugos reformą.

Atsibodo mokėti mokesčius

Keliasdešimt tūkstančių žmonių nuo prezidento rezidencijos atėjo iki Kapitolijaus, nešini šūkiais "Gimęs laisvas, bet nužudytas mokesčių" ir "Obamos rūpinimasis daro mane ligoniu". Masinių eitynių dalyviai į Vašingtoną suvažiavo iš visos šalies.

Manifestantai pasmerkė B.Obamos administraciją už tai, kas, jų nuomone, yra nekontroliuojamos išlaidos, – planuojamos skirti sveikatos apsaugai, bankų sistemai ir automobilių pramonei remti lėšos. Sveikatos apsaugos sistemai Jungtinėse Valstijose kasmet išleidžiama 2,2 trln. dolerių (5,28 trln. litų), arba 16 proc. bendrojo vidaus produkto.

Užteko socializmo kitur

Akcijos dalyviai taip pat nuogąstavo, kad surinktų mokesčių skyrimas valstybinei draudimo sistemai padidins infliaciją ir žlugdys ekonomiką. Vienas demonstrantų, imigrantas iš Ukrainos, nešė plakatą su užrašu: "Man užteko socializmo Sovietų Sąjungoje."

Eitynes, į kurias suvažiavo žmonės iš įvairių valstijų, surengė judėjimas "FreedomWorks", raginantis mažinti mokesčius ir valstybės vaidmenį ekonomikoje.

Remiantis skaičiavimais, maždaug 46 mln. amerikiečių neturi medicinos draudimo, o dar 25 mln. turi jį mažesnį. Sveikatos apsaugos reforma, kurią dabar nagrinėja Kongresas, numato plačiau aprėpti gyventojus ir stabdyti sveikatos apsaugos kainų augimą. Remiantis įstatymo projektu, draudimas aprėps 97 proc. JAV gyventojų ir pareikalaus 600 mlrd. dolerių investicijų.

Atviras visiems pasiūlymams

Tuo pačiu metu, kai vyko demonstracija JAV sostinėje, B.Obama kalbėjo mitinge Mineapolyje, ragindamas remti jo planus. Kalbėdamas 15 tūkst. susirinkusiųjų prezidentas pareiškė, kad neketina vengti permainų vidaus politikoje. "Nesutiksiu, kad liktų esama padėtis", – sakė B.Obama.

Prezidentas visiškai neseniai paragino demokratus ir respublikonus Kongrese dirbti drauge, tačiau mitinge jis sakė, kad yra atviras visų politinių jėgų atstovų siūlymams. "Jeigu jūs ateisite pas mane su rimtais siūlymais, aš juos išklausysiu. Mano durys visada atviros", – sakė prezidentas. Jis pabrėžė, kad negaiš laiko tiems, kurie mano, kad geriau sužlugdyti planą, nei ji pagerinti.