Briuselis žada veikti


2008-08-14
Vytautas Beniušis
Briuselis žada veikti

Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas vakar per neeilinį ES Bendrųjų reikalų ir išorinių reikalų tarybos posėdį su kitų Bendrijos šalių diplomatijos vadovais aptarė konflikto Gruzijoje sureguliavimo klausimus. Po posėdžio interviu dienraščiui ministras džiaugėsi, kad kalbantis su Rusija ES nusprendė ne naudoti deklaracijas, o imtis konkrečių veiksmų.

Apie ką šiandien kalbėta Briuselyje?

Buvo priimtos Tarybos išvados. Svarbu, kad ES demonstruoja vienybę ir supratimą, kad dabar lems ne žodžiai, ne deklaracijos, o veiksmai. ES smerkia tokį jėgos naudojimą, ir jis yra nenaudingas. Kariniai veiksmai nėra problemos sprendimas.

Kas konkrečiai rašoma išvadose?

Išvadose įvardytos konflikto šalys - Rusija ir Gruzija. Ir pabrėžta, kad konfliktas turi būti sprendžiamas remiantis Gruzijos nepriklausomybės, suvereniteto ir teritorinio integralumo principu.

Kokią realią galią turės šis dokumentas?

Neformaliame ES užsienio reikalų ministrų susitikime rugsėjo 5-6 d. Prancūzijos mieste Avinjone aptarsime ES ir Rusijos santykių evoliuciją bei perspektyvas. Svarbu, kad ES įsipareigojo prisidėti prie Jungtinių Tautų ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacijos pastangų, įskaitant ES buvimą fiziškai Gruzijoje.
Gal bus bandoma ir NATO šalių narių vadovų lygiu paspausti Rusiją?

NATO užsienio reikalų ministrai susitinka kitą savaitę antradienį Briuselyje, ten svarstysime šiuos klausimus NATO lygmeniu. Malonu, kad ES nusprendė suteikti svarią pagalbą Gruzijai humanitarinėje ir infrastruktūros atstatymo srityje.
Gal jau žinoma, kokią konkrečiai pagalbą planuojama teikti Gruzijai?

Šiandien vykusiame užsienio reikalų ministrų tarybos susitikime nustatytos pagrindinės veikimo kryptys. Europos Komisija jomis vadovaudamasi galės nuspręsti ir skirti lėšas konkrečiai ES pagalbai Gruzijai. Svarbu pabrėžti, kad šiame susitikime dėl konkrečių pagalbos mastų nebuvo tartasi.

Šiandien pranešta apie Rusijos ir Gruzijos vadovų susitarimą dėl vadinamojo šešių punktų taikos plano. Ar jis realiai galioja? Neturime informacijos, kad šis taikos planas būtų kurios nors šalies atšauktas.