Bitininkas virto keršytoju


2009-12-11
gazeta.ru inf.
Bitininkas virto keršytoju

23 metus kalėjimo už virtinę žmogžudysčių gavo rusas bitininkas Aleksandras Taranas. Jis nužudė verslininką ir du milicininkus, dar kėsinosi nužudyti gydytoją ir kelių milicijos pareigūną.

Antras teismas

Tai ne pirmas A.Tarano teismas. Pirmą kartą jis buvo išteisintas. Tačiau užvakar vykęs teismas nebuvo palankus vyrui. Pagyvenęs Stavropolio srities gyventojas kaltinamas dėl žudymo ir pasikėsinimo nužudyti kerštaujant. Prisiekusiųjų kolegija jį pripažino kaltu. Teismas 57-erių vyrui skyrė 23 metų griežtojo režimo kalėjimo bausmę.

Verdikte sakoma, jog A.Taranas nužudė vietos verslininką Magomedą Erkenovą, vyresnįjį operatyvinį kriminalinės milicijos darbuotoją Olegą Tančiką ir kriminalinės milicijos vidaus reikalų skyriaus viršininką Vladimirą Štaną.

Be to, kėsinosi nužudyti rajono ligoninės vyriausiąjį gydytoją Sergejų Gresevą ir kelių milicijos pareigūną Andrejų Radčenką.

Kaltę neigė

Visas šias veikas A.Taranas, pasak tyrėjų, vykdė iš keršto. Milicininkai nerado jo sūnaus žudiko, o gydytojas neišgelbėjo dukters gyvybės. Pats bitininkas kaltę neigė. A.Tarano advokatai taip pat teigė, kad jų ginamąjį bandoma apkaltinti dėl visų žmogžudysčių, kurios nebuvo atskleistos, Stavropolyje, o motyvas – išgalvotas.

Tyrėjai tvirtino, kad visos žmogžudystės – vienos grandies dalys. Po to, kai A.Tarano duktė Natalija, perdozavusi narkotikų, 1994 m. mirė rajono ligoninės Reanimacijos skyriuje, o 2001 m. per muštynes diskotekoje buvo nužudytas jo nepilnametis sūnus Vladimiras, bitininkas esą pamišo. Psichiatrinė ekspertizė pripažino jį pakaltinamu, tačiau parašė, kad jam reikalingas gydymas.

Bitininkas savo arsenale turėjo du kalašnikovo automatus ir savadarbį pistoletą, kurį įsigijo dar iki vaikų mirties.

Atakų virtinė

Pirmąja A.Tarano auka, anot tyrėjų, tapo vietos verslininkas M.Erkenovas. Fermeris manė, kad dėl jo sūnaus mirties kaltas verslininko sūnėnas. Esą M.Erkenovas davė kyšį ir milicija nutarė nekelti įtariamajam bylos.

Tiesa, pirmas pasikėsinimas nepavyko. 2003 m. Naujųjų metų naktį A.Taranas apšaudė verslininko namo antrą aukštą, bet tada niekas nenukentėjo. Tais pačiais metais gegužės 25 d. A.Taranas sulaukė savo priešo prie įėjimo į namą ir 12 kartų šovė į jį iš automato.

Po trijų mėnesių rugsėjo pradžioje keršytojas apšaudė namą, kuriame gyveno gydytojas S.Gresevas. A.Taranas kelis kartus šovė į ligoninės, kurioje mirė jo dukrą, vyriausiąjį gydytoją. Viena kulkų kliudė S.Gresevą, jis prarado daug kraujo, bet medikai išgelbėjo jam gyvybę.

Kita keršytojo auka tapo operatyvinis darbuotojas O.Tančikas. Tų pačių metų spalį jis buvo sušaudytas. Tas pats likimas ištiko kriminalinės milicijos vidaus reikalų skyriaus viršininką V.Štaną. A.Taranas pareigūnus nužudė už tai, kad jie neištyrė jo sūnaus nužudymo bylos.

Paskutinis pasikėsinimas

Dar vienas pasikėsinimas nužudyti, kuriuo kaltinamas A.Taranas, įvyko 2005 m. Namas, kuriame gyveno kelių milicijos pareigūnas A.Radčenka buvo apšaudytas iš automato. Pareigūnas buvo lengvai sužeistas, o jo šeimos nariai nenukentėjo.

Tyrėjų teigimu, A.Taranas keršijo už tai, kad pareigūnas buvo skyręs jam baudą. A.Taranas atsisakė vykti išsitirti, kai pareigūnas įtarė, jog jis neblaivus. Po to, kai pasikėsino į A.Radčenką, A.Taranas buvo sulaikytas.

Pirmasis prisiekusiųjų teismas bitininką išteisino, tačiau prokuratūrai nuosprendį apskundus, jis buvo dar kartą teisiamas.