Atsargi Kongreso ataskaita


2003-07-26
Atsargi Kongreso ataskaita
JAV žvalgybos agentūros nėra atsakingos dėl rugsėjo 11-osios išpuolių

Reuters-ELTA. JAV žvalgybos agentūros nėra atsakingos dėl rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, bet jos praleido progą laiku demaskuoti šį sąmokslą, sakoma užvakar išplatintoje Kongreso ataskaitoje.

Jei Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) būtų keitęsi savo informacija ir ją apibendrinę, būtų buvę “gerokai daugiau” šansų atskleisti Osamos bin Ladeno planus 2001 metų rugsėjo 11 dieną atakuoti JAV, sakoma ataskaitoje.

Anot demokratų senatoriaus Bobo Grehemo, kuris pernai kaip Senato žvalgybos komiteto pirmininkas vadovavo atitinkamam tyrimui, išpuoliams “galėjo būti užkirstas kelias, jei būtų buvęs rastas tinkamas įgūdžių, bendradarbiavimo, kūrybingumo ir šiek tiek laimės derinys”.

Atstovų rūmų žvalgybos komiteto pirmininko respublikono Porterio Goso teigimu, iki šiol dar daug nežinoma apie sąmokslą, per kurį dviem užgrobtais keleiviniais lėktuvais Niujorke buvo taranuoti Pasaulio prekybos centro dangoraižiai, vienas lėktuvas Vašingtone įsirėžė į Pentagono pastatą, o ketvirtasis, pasipriešinus keleiviams, sudužo Pensilvanijos valstijoje. Per šiuos teroro aktus žuvo iš viso daugiau kaip 3 tūkst. žmonių.

“Tai - puiki momentinė nuotrauka, o ne bendras vaizdas”, - pasakė jis apie 900 puslapių apimties ataskaitą, kurios pagrindą sudaro pernai atlikto bendro Atstovų rūmų ir Senato žvalgybos komitetų tyrimo išvados.

Ataskaitos skyrius, kuriame analizuojamas klausimas dėl Saudo Arabijos paramos lėktuvus nuvariusiems teroristams, liko slaptas - išskyrus vieną puslapį, visi kiti buvo užtušuoti juodai.

Šaltiniai Kongrese tvirtina, jog ataskaitoje nedaroma išvada, kad San Diege su dviem lėktuvų pagrobėjais susisiekę žmonės veikė Saudo Arabijos vyriausybės įgaliojimu, nors į šį klausimą dar reikėtų pasigilinti. Ataskaitoje pabrėžiama, kad turima informacija leidžia spręsti apie tam tikrą užsienio šaltinių paramą kai kuriems JAV gyvenusiems rugsėjo 11-osios teroristams. Be to, JAV vyriausybės pareigūnai prieš išpuolius skundėsi, kad Saudo Arabija nenoriai atsiliepia į raginimus spręsti su terorizmu ir O. bin Ladenu susijusius klausimus.

Rugsėjo 11-osios išpuoliai bent jau iš pradžių apkartino Saudo Arabijos ir JAV santykius, kadangi 15 iš 19 teroristų buvo šios karalystės piliečiai.

“Mintis apie tai, kad Saudo Arabijos vyriausybė finansavo, organizavo ar net iš anksto žinojo apie rugsėjo 11-ąją, yra piktybiška ir neginčijamai neteisinga, - pareiškė Saudo Arabijos ambasadorius princas Bandaras bin Sultanas. - Saudo Arabija neturi ko slėpti. Mes galime spręsti viešai iškeltus klausimus, bet ne reaguoti į užtušuotus puslapius”.