Amerikos elitas demonstruoja drąsą


2003-11-29
Amerikos elitas demonstruoja drąsą
Prezidento Dž.V.Bušo pavyzdžiu pasekė buvusi pirmoji JAV ponia H.Klinton

DPA-ELTA. Vakar Bagdade su vienos dienos vizitu lankėsi buvusi JAV pirmoji ponia, o dabar senatorė Hilari Klinton. Kaip informavo tai patvirtinęs JAV dominuojamos Irako civilinės administracijos atstovas, H.Klinton pietavo su amerikiečių kariais.

Buvusi JAV pirmoji ponia lankėsi Bagdade praėjus vos vienai dienai po Amerikos prezidento labai slapto vizito Irake.

Analitikai pažymi, kad šiais vizitais, kurie vertinami ir kaip asmeninės drąsos demonstravimas, Amerikos elito lyderiai nori nuslopinti antikarines nuotaikas.

Paskelbta iš anksto

H.Klinton pietavo su amerikiečių kariais. Be to, ji dar susitiko su laikinosios Irako tarybos nariais bei humanitarinių ir moterų organizacijų atstovais.

Jos vizitas, apie kurį buvo iš anksto paskelbta, įvyko nepraėjus ir parai po to, kai Padėkos dienos proga į Bagdadą visiškai netikėtai atskrido ir kelias valandas su amerikiečių kariais praleido JAV prezidentas.

Itin slapta kelionė

Itin slaptai rengtas Dž.V.Bušo vizitas, kurio tikslas - pakelti karių dvasią, įvyko tuo metu, kai Vašingtonas ir jo sąjungininkai Irake patiria didelį spaudimą.

Informacija apie šį vizitą nebuvo skelbiama iki pat tos akimirkos, kai prezidento lėktuvas išskrido iš Bagdado, - baimintasi galimo apšaudymo kokiomis nors raketomis.

Penkios dienos prieš netikėtą Dž.V.Bušo apsilankymą Bagdade viena raketa kliudė civilinį transportinį lėktuvą, kylantį iš Bagdado oro uosto, kuris anksčiau buvo vadinamas Sadamo tarptautiniu oro uostu.

Prieš pat JAV prezidento vizitą raketa buvo pataikiusi į Italijos ambasadą; tai buvo dar vienas vis labiau įžūlėjančių partizanų išpuolis prieš JAV vadovaujamą koaliciją.

Dž.V.Bušas iš savo rančos Teksase išvyko trečiadienį vakare ir, atsisakęs planų valgyti tradicinę Padėkos dienos vakarienę kartu su šeima, tapo pirmuoju JAV prezidentu, oficialiai apsilankiusiu Irake.

“Ieškojau šilto maisto...”

Bagdade, valgykloje oro uoste, prezidentas pustrečios valandos bendravo su 600 karių ir keliais Irako valdančiosios tarybos nariais. Po to prezidentas, kuris nebuvo išėjęs iš stipriai įtvirtintos bazės teritorijos, savo lėktuvu išskrido atgal į Teksasą. Visa jo kelionė užtruko 30 valandų.

“Tiesiog ieškojau, kur galima užsukti šilto maisto”, - be jokio išankstinio perspėjimo pasirodęs ant pakylos pareiškė Dž.V.Bušas. Ilgos kareivių ovacijos ir sveikinimo šūksniai išspaudė jam ašaras.

“Negalėčiau svajoti apie geresnę kompaniją per Padėkos dienos vakarienę”, - pridūrė jis.

Žadėjo pergalę

Prezidentas rado paramos žodžių savo kariams, per svarbiausią JAV šventę esantiems toli nuo namų ir artimųjų.

“Amerikos vardu atvežiau tokią žinią: mes dėkojame jums už jūsų tarnybą, mes jumis didžiuojamės, ir Amerika jus tvirtai remia”, - sakė Dž.V.Bušas kariams, daugiausia iš JAV armijos 1-osios šarvuotosios ir 82-osios oro desantininkų divizijų.

“Jūs kovojate su Sadamo pakalikais, kad Irako žmonės galėtų gyventi taikiai ir būti laisvi. Jūs padedate slopinti neramumus smurto draskomame pasaulio taške”, - sakė prezidentas.

Dideli nuostoliai

Nuo kovo 20 dienos, kai prasidėjo JAV vadovaujama invazija Sadamui Huseinui nuversti, Irake žuvo beveik 300 JAV karių, 186 iš jų - po gegužės 1-osios, kai Dž.V.Bušas paskelbė, jog pagrindiniai karo veiksmai baigti.

“Ne dėl to nuėjome šimtus mylių į Irako širdį ir sumokėjome skaudžią gyvybių kainą, įveikėme nuožmų diktatorių ir išlaisvinome 25 milijonus žmonių, kad atsitrauktume dėl banditų ir žudikų gaujos, - perspėjo prezidentas. - Tie, kurie puola mūsų koalicijos pajėgas ir žudo nekaltus irakiečius, bando mūsų valią”.

“Mes nugalėsime. Mes laimėsime, nes mūsų reikalas teisingas. Laimėsime, nes jūs esate geriausios visų laikų kariuomenės dalis. Nugalėsime, nes irakiečiai nori laisvės”, - sakė jis.

Vėliau Dž.V.Bušas vaikščiojo tarp karių, spaudė jiems rankas, apsikabindavo su jais ir kartu fotografavosi. Vienai nuotraukai jis pozavo laikydamas didžiulę lėkštę su keptu kalakutu, o vėliau nuėjo už bufeto ir dalijo kareiviams lėkštes su mėsa ir bulvėmis.