Žvilgsnis


2009-09-14
Redakcijos skiltis
Žvilgsnis

Ties riba. Kalbama, kad būtent taip rytoj pasibaigs balsavimas dėl Seimo pirmininko Arūno Valinsko nuvertimo. Arba per slaptą balsavimą bus surinkta kiek daugiau balsų, nei reikia jį atstatydinti, arba šiek tiek mažiau.

Reikia mažiausiai 71. Opozicija, oficialiai pradėjusi nepasitikėjimo A.Valinsku procedūrą, turi 55 balsus. Valdančioji dauguma – 84.

Jeigu klausimas būtų paprastas ir valdančioji dauguma vieningai paremtų savo išrinktą Seimo vadovą, opozicija neturėtų jokių šansų ir gėdingai pralaimėtų antradienio balsavimą. A.Valinskas iš nemalonios įtarimų sąsajomis su banditais balos išliptų sausas ir netgi pusmečiui įgytų imunitetą bet kokiems naujiems nepasitikėjimams.

Tačiau Seimo pirmininko nuvertimo klausimu, deja, nėra aiškaus pasidalijimo į opoziciją ir valdžią. Tiek vienoje, tiek kitoje pusėje yra arba iki slapto balsavimo dar gali atsirasti A.Valinsko šalininkų bei priešininkų. Todėl nuspėti balsavimo rezultatą sudėtinga, jei išvis įmanoma.

Spėjimas, kad rezultatas bus ties riba į vieną arba į kitą pusę, paremtas analizuojant oficialią ir neoficialią informaciją apie nuotaikas valdančiosiose ir opozicinėse frakcijose.

Nemenka dalis valdančiųjų tvirtina nusiteikusi nuversti Seimo pirmininką, tačiau deklaruoja, kad leis savo frakcijų nariams balsuoti laisvai. Bet dalis valdančiųjų baiminasi, kad koalicija sužlugs arba nemato, kuo nusikalto A.Valinskas, kad jo reikėtų atsikratyti. Tai leidžia manyti, kad toli gražu ne visi valdžios pusėje esantys parlamentarai balsuos už jo atstatydinimą.

Opozicija, garsiai deklaruojanti, kad balsuos prieš Seimo pirmininką, gali būti ir nenuoširdi. Labai lengva per slaptą balsavimą pakišti kiaulę valdantiesiems, balsuoti už A.Valinską ir taip pasistengti aukštame poste išsaugoti labai patogų kritikai taikinį.

Jeigu parlamento vadovą bus sugebėta rytoj nušalinti, neaišku, ar jis su savo keliais šalininkais Seime išliks valdančiojoje daugumoje. Ambicingasis A.Valinskas gali supykti ant kolegų iš koalicijos, kodėl jį išdavė, ir trinktelėti durimis, sukeldamas realią galimybę sugriauti pačią valdžią.

Bet Seime kalbama, kad A.Valinskas nėra nusiteikęs taip pasielgti. Jis verčiau išliks valdančiojoje koalicijoje su dviem ministrų portfeliais, nei rizikuos viską prarasti.

Toks išskaičiavimas gali paskatinti Seimo pirmininką atsistatydinti net ir tuo atveju, jeigu parlamentarų dauguma pareikš jam formalią paramą, tai yra per slaptą balsavimą nesurinks 71 balso, kad būtų nušalintas "vieną iš trijų valstybės pareigūnų".

Neoficialiomis žiniomis, A.Valinskas puoselėja tokį planą ir netgi leido valdantiesiems suprasti, kad pasitrauks pats, jeigu už jo atstatydinimą balsuos tik 60–70 Seimo narių. Tai esą leistų ambicingajam politikui išeiti pakelta galva ir jaustis kur kas komfortiškiau – maždaug, "vardan stabilumo valstybėje pasitraukiau pats, nors Seimas manimi pasitikėjo".

Tokiu atveju A.Valinskas išliktų valdančiojoje daugumoje, apsiramintų, apsiribojęs savo "Ąžuolo" frakcijos seniūno postu, turimais dviem ministrų portfeliais, išsaugota tam tikra įtaka koalicijoje.

Naująja Seimo pirmininke taptų Tėvynės sąjungos atstovė Irena Degutienė. Už ją, beje, gali balsuoti ir kai kurie opozicijos atstovai. "O kas gi daugiau? Niekas daugiau ir nenori, ir neturi galimybių surinkti pakankamai balsų užimti tą postą", – privačiame pokalbyje sakė vienas valdančiosios koalicijos politikas, nepriklausantis konservatoriams.

Lieka atviras klausimas, kas užimtų I.Degutienės vietą pirmojo Seimo vicepirmininko poste. Bet tai labai nesunkiai išsprendžiama, ypač kai bus susidorota su vadinamąja "A.Valinsko problema".