Žvilgsnis


2009-06-18
Žvilgsnis

Redakcijos skiltis

Gegužės viduryje iškyloje Turniškėse pas premjerą Andrių Kubilių Vyriausybės nariai entuziastingai vylėsi, kad iki rudens tikriausiai nebeprireiks dar vieno šių metų biudžeto karpymo. Slapta tikėtasi, kad net ir iki metų pabaigos galbūt bus įmanoma išvengti tokio nemalonumo.

Nebuvo planuojami ir drastiški mokesčių pakeitimai, nebent tik mieli niekučiai – akcizų degalams mažinimas, dividendų apmokestinimo pakoregavimas, mokesčių naštos individualiai veiklai sumažinimas.

Bet per iškylą Turniškėse gimusios rožinės viltys su trenksmu sudužo, atsitrenkusios į labai kietą nesilpstančios ekonominės krizės luobą. Šiomis dienomis Vyriausybė paskelbė apie naujas priemones biudžetui subalansuoti.

Tos priemonės nesmagios. Netgi labai nemalonios. Kai kas jas vadina drastiškomis ir net drakoniškomis.

Pridėtinės vertės mokestis išaugs, nors ir bus paliktos kai kurios šio mokesčio lengvatos. Baziniai atlyginimų dydžiai, nuo kurių priklauso šimtų tūkstančių biudžetininkų algos, vėl sumažės. Bus apkarpytos socialinės išmokos vaikus auginančioms motinoms, vėliau – tikriausiai ir visos pensijos. Numatyta ilginti pensinį amžių.

Maža to, nuo šių metų biudžeto bus nukirptas dar 1 mlrd. litų. Kiek sumažės skylėtas "Sodros" biudžetas, dar net neskelbiama, nes minusas vis dar skaičiuojamas.

Jokių gerų žinių. Jokių prošvaisčių. Vien neviltis ir nerimas, nors dar prieš kelias dienas premjeras Andrius Kubilius atsargiai kalbėjo apie tam tikras optimizmą keliančias gaidas – sėkmingai išplatintą euroobligacijų emisiją ir anglų bankų sistemos giganto "Barclays" galimą atėjimą į Lietuvą su savo šimtamilijoninėmis investicijomis.

Atkreiptinas dėmesys, kad apie nepopuliarias priemones Vyriausybė prabilo netrukus po pasibaigusio rinkimų maratono. Taip saugiau – iki kitų rinkimų dar daugiau kaip pusantrų metų, todėl galima per daug nesibaiminant rinkėjų keršto daryti nepopuliarius sprendimus.

Tiesa, Vyriausybei, pirmiausia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krkščionių demokratų kontroliuojamai Finansų ministerijai, dar reikės įtikinti Seimą priimti siūlomas pataisas biudžetuose ir mokestiniuose bei socialiniuose įstatymuose. Tai bus gana sudėtingas uždavinys. Nes ne tik opozicija, bet ir dalis valdančiųjų skeptiškai vertina bet kokius pasiūlymus koreguoti mokesčius, ypač juos didinti, taip pat mažinti socialines išmokas.

Tėvynės sąjungai sakoma tiesiai šviesiai – šįkart nebepakaks tokių burtų, kokius pernai gruodį naktiniuose Seimo posėdžiuose dalijo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas, finansų ministras bei premjeras. Tada gąsdinta, kad būtina imtis Vyriausybės siūlomų gana drastiškų biudžetinių ir mokestinių priemonių. Priešingu atveju ekonomika ir valstybė esą žlugtų.

Tik po to dalis valdančiųjų suprato, kad jų skubėjimas bei aklas pasitikėjimas burtais pagimdė ne vieną klaidą, o po jų – ir sausio 16-osios riaušes.

Dabar politikai jau turi karčios pernelyg didelio pasitikėjimo Vyriausybe patirties, todėl į bet kokius drastiškesnius pasiūlymus žvelgia kreivai, atsargiai, skeptiškai. Galima prognozuoti, kad Vyriausybės laukia tikri mūšiai Seime dėl jos pasiūlytų pataisymų valstybės bei "Sodros" biudžetuose, taip pat dėl korekcijų mokestiniuose ir socialinių išmokų įstatymuose.

Ar tie mūšiai nesibaigs Vyriausybės nesėkme ir valdančiosios koalicijos krize?

Vis dėlto politika Lietuvoje labai veidmainiška. Yra nemenka tikimybė, kad valdantieji patriukšmaus ir nusiramins, pritardami visiems nepopuliariems sprendimams. Ir visa tai – tik dėl stabilumo valdžioje, dėl to, kad niekas tos valdžios iš rankų nepagriebtų.

Todėl biudžetinių korekcijų audringas svarstymas Seime gali virsti eiliniu politiniu spektakliu, kuris pasibaigs taip, kaip ir siekia dabartinė Vyriausybė ir jos vadovas.