Žvilgsnis


2008-09-19
Redakcijos skiltis
Žvilgsnis

Vaje, kaip atsibodo rašyti apie tą tualetą. Naktimis sapnuojasi. Tačiau ta istorija tokia tragikomiška ir tokia (deja) tipiška, kad vėl tenka.
Beje, žinomas posakis "pinigai nekvepia" ir kilo nuo viešųjų Romos tualetų. Nieko naujo. Po dviejų tūkstančių metų Kaune pinigai plaunami būtent tualetuose, o pastarajame, nuleidus vandenį, atiteka itin didelis "otkatas".

Būtų gerai dabar išsiaiškinti tą nekvepiančiais pinigais pertekusį žmogų, kad ateity jis mums vėl ko nors panašaus nepastatytų. Tai turėtų būti drąsus žmogus. Statyti skardinę dėžutę už dviaukščio kotedžo kainą ne kiekvienas išdrįstų (kaip, beje, jos eksterjeras dera prie Senamiesčio?). Na, nieko, džiaukimės, kad jį statė ne garsiosios Laimutė ir Birutė, nes šiuo atveju jis apskritai būtų stiklinis. Laimutė ir Birutė turbūt prieš statybų verslą labai mėgo konservuoti agurkus bei uogienes.

Nukraudavo stiklainiais sandėliuko lentynas ir grožėdavosi. Tad agurkų estetika perėjo ir į architektūrą, kur pažvelgsi – visur stiklas, o Laisvės alėjoje jis netgi stiklainiškai išgaubtas. Kol "organai" aiškinasi (?), kaltos jos ar ne, šios į duetą "Baccara" panašios damos toliau pasišvilpaudamos dirba. Ir ką tu joms. Juo labiau kad daugybė kitų projektų taip ir nepakyla nuo savo popieriaus. Kas ekonominės krizės bijo, kas ne visus dokumentus parengęs, kas apskritai taikosi kuo pelningiau parduoti sklypą. Panašu, kad taip bus ir su vienoje nuostabiausių Kauno vietų stūksančiais "Kauko" griuvėsiais.

Kadaise dirbau "Kauke", tad negaliu ramiai žiūrėti, kaip jis griūva. O kiek tokių griuvėsių Kaune? Bet tik pradėk tvarkyti, gyventojai stos mūru prieš. Tiesą sakant, keista grįžti, tarkim, po atostogų ir rasti be tavo žinios sutvarkytus tavo balkonus. Ir ką? Ir gerai, kad sutvarkė, mažiau žmonėms ant galvų byrės. Nors pavirs operetinės aistros, bet Kaunas ir yra operetinis miestas. Net visokie ukrainiečiai čia atvažiuoja filmuoti operetės.

Labai keista žinia, kad kažkokie vokiečiai nori Kaune pastatyti didžiulį futbolo stadioną. Suprantu, kad, sumušus rumunus ir austrus, Europa išsigando, nori atsipirkti, bet tokie planai išsyk kelia daugybę klausimų. Kodėl? Už ką? Kam? Koks "otkatas"? Ir pan. Ko jie galų gale neatvažiavo statyti mums arenos? Vieta juk geresnė. Beje, apie vietą. Jei jau stadiono planai ne šakėm ant vandens braižyti, gal užtenka jį kišti į tokias vietas kaip Kalniečių parkas ar P.Vileišio aikštė. Ne dėl to, kad nebus kur šunį pavedžioti. Miestas kvėpuoja savo aikštėmis ir tik aikštėse galim pakelti žvilgsnį į žvaigždes. Neužstatykit mums žvaigždžių.