Žvilgsnis


2008-07-28
Redakcijos skiltis
Žvilgsnis

Kai nebėra naujienų, ypač politinių, žurnalistai sako, kad prasidėjo "agurkų sezonas".
Vasaros antroji pusė - liepos pabaiga ir rugpjūtis - beveik visada yra "agurkų sezonas".

Televizijos ir radijo žinios neretai pradedamos naujienomis iš kitų pasaulio kraštų, laikraščių puslapių, skirtų lietuviškoms aktualijoms, sumažėja, juose dažnai spausdinami interviu su neatostogaujančiais pareigūnais, senų temų priminimai, anonsai apie būsimą politinį sezoną, prognozės ir kartais kokio nors visuomeninio reiškinio analizė.

Štai ir dabar Seimas bei didesnė dalis Vyriausybės su premjeru priešakyje atostogauja, iš ilgalaikio vizito tolimuose kraštuose sugrįžusio Prezidento būsimųjų kelių savaičių darbotvarkėje punktų nėra daug, dažniau pasitaiko įrašų "dirbs su dokumentais ir posėdžiaus su patarėjais".

Tad politinėje padangėje - "agurkų sezonas". Bet kas ketverius metus vasaros antroji pusė Lietuvoje nėra tokia jau politiškai rami. Artėja spalis, kai bus renkamas naujos kadencijos Seimas. Rinkimų kampanija iš esmės jau prasidėjusi. Pačiame "agurkų sezono" įkarštyje, rugpjūčio 8 dieną, Vyriausioji rinkimų komisija pradės registruoti kandidatus į naują parlamentą.

Miestuose ir svarbių magistralių pakraščiuose jau galima matyti plakatų su įvairių partijų šūkiais, simbolika ir/ar lyderiais. Partijos dėlioja savo rinkimų strategijas, kandidatus apygardose, jau pradeda "gastroliuoti" pas rinkėjus, siekdami įtikinti, kad bus kur kas geriau, jeigu jie spalį atiduos savo balsus tik šiai, šiukštu ne kokiai kitai partijai.

Priešrinkiminis sezonas neretai lydimas informacinių karų, tai yra kompromituojančių naujienų apie politinius konkurentus pateikimo žiniasklaidai, viešųjų ryšių kampanijų, kur pasitaiko ir vadinamųjų juodųjų technologijų.

Todėl ir šiemet, jau dabar, likus vos porai mėnesių iki rinkimų, galima tikėtis tokio pobūdžio naujienų pliūpsnio. Ne visada rinkėjas gali atskirti, kur yra tikrai svari politinė žinia, o kur - tik aršios kampanijos padiktuotas kompromatas, skirtas apjuodinti konkurentus ir taip nupešti kuo daugiau balsų spalio mėnesį.

Tokio pobūdžio žinios paprastai būna aktualios tik iki rinkimų. Kai tik jie pasibaigia, visi politikai staiga viską užmiršta ir puola dalytis gauta valdžia, nė neprisimindami, kaip vos prieš kelias savaites dėl visų pasaulio nuodėmių kritikavo oponentus.

Šįkart "agurkų sezonas" turės specifinį, ne vandeningų žalių daržovių, bet artėjančių rinkimų kvapą. Šio sezono vaisius ragausime vėlyvą rudenį, kai pamatysime, kokį Seimą išrinkome, kas valdys Lietuvą ateinančius ketverius metus.