Pramogos su gyvūnais - iliuzija ir tikrovė


2008-09-03
Valdas Petrauskas
Pramogos su gyvūnais - iliuzija ir tikrovė

Pramogos su gyvūnais yra gerai, gražu ir linksma. Gyvūnai džiūgauja tarnaudami mums. Jiems patinka daryti tai, ką mes norime, kad jie darytų. Gyvūnai atlieka įvairiausius triukus ir tarnauja žmonėms iš meilės. Jie daro tai savo noru arba mokomi, iš meilės žmogui ir patiria malonumą tai darydami. Jų gyvenimo sąlygos yra geros. Gyvūnai gauna sočiai paėsti, pastogę nuo pavojų ir kitų patogumų jų gerovei palaikyti. Gyvūnai yra laimingi. Laimingi...

Galėčiau tęsti pridurdamas dar daug tokių gražių teiginių. Jų daugybė. Deja... Visa tai yra iliuzijos. Kodėl?

Amžinas mitas

Iliuzija yra susikurta tiesa apie kažką. Pateiksiu pavyzdį. Aš galvoju, kad rūkyti yra gerai, gražu ir linksma. Visą laiką gaudamas tokios informacijos aš susikuriu iliuziją, kad taip ir yra. Tačiau taip nėra. Iš tiesų tai nėra nei gerai, nei gražu, nei linksma, nes tai žaloja mano kūną. Aš moku pinigus tam, kad nuodyčiau save. Taip veikia iliuzija. Apgauna protą, užimdama tiesos vietą.

Kaip tai atsitinka?

Visą gyvenimą nuo pat vaikystės iki gyvenimo pabaigos mums nuolatos nenustodami kartoja tai, kad pramogos su gyvūnais yra gerai, gražu ir linksma. Šią informaciją pateikia tokių renginių organizatoriai per reklamą ir renginius mums, o mes - vieni kitiems. Ir žinia, kad pramogos su gyvūnais yra gerai, gražu ir linksma, pasklinda iš žmogaus žmogui, iš kartos į kartą, iš tūkstantmečio į tūkstantmetį. Ir beveik niekam nekyla mintis susimąstyti, ar ši informacija teisinga.

Taip yra todėl, kad mes visą laiką girdime tik tokią informaciją. Ir todėl priimame ją kaip tiesą. Juk kitokios informacijos apie tai negauname. O ir beveik visi žmonės kartoja tą patį: "Pramogos su gyvūnais yra gerai, gražu ir linksma." Kaipgi netikėsi. Štai dabar iškyla labai svarbus klausimas. Kodėl mes visą laiką nuolatos girdime tik tai, kad pramogos su gyvūnais yra gerai, gražu ir linksma? Kodėl pateikiama tik tokia informacija apie tai?

Tikslas vienas - pelnas

Kiekvienas tokių "pramogų" organizatorius teigia tą patį. Kiekviena tokia "pramoga" apibūdinama taip pat: gražiai ir skaniai, tai yra įtaigiai. Kodėl būtent taip? Ogi todėl, kad būtų parduota ši paslauga pritraukiant kuo daugiau klientų, šiuo atveju - "pramogos" dalyvių. Pelnas. Tai vienintelė priežastis, kodėl mes tai girdime.

Girdėdami tokius gražius žodžius mes susikuriame iliuziją, jog "pramogos" su gyvūnais ir yra gerai, gražu ir linksma. Ir todėl leidžiame ten savo laiką ir pinigus manydami, jog darome tai, kas gerai, gražu ir linksma, ir mokome to savo vaikus. Tačiau taip nėra. Tai - iliuzija. Čia nėra nieko gero, nėra nieko gražaus ir nėra nieko linksmo. Kodėl? Ko tuomet mes negirdime? Ko mums nesako ir nerodo?

Negalime nepavergti?

Išsklaidykime iliuzijas. Mums nuolat kartoja, kad tai yra "pramoga". Jeigu tai būtų pramoga, tuomet ji būtų gera, graži ir linksma. Tačiau taip nėra. Kodėl?

Ar pramoga yra įkalinti ką nors visam gyvenimui narve? Ne. Ar pramoga yra būti visą gyvenimą įkalintam narve? Ne. Ar pramoga yra versti ką nors visą gyvenimą atlikti veiksmus, kurių jis niekada neatliktų, jei tik galėtų? Ne. Ar pramoga yra visą gyvenimą per prievartą atlikti veiksmus, kurių niekada neatliktum, jei tik galėtum? Ne.

Ar pramoga yra atimti laisvę? Ne. Ar pramoga yra negalėti laisvai judėti, negalėti laisvai ieškotis maisto ir maitintis, negalėti laisvai ieškotis partnerio ir poruotis, negalėti laisvai auginti jauniklių ir mokyti juos laisvėje? Ne. Ar pramoga yra atimti laisvę ir paversti vergu? Ne. Ar pramoga yra būti belaisviu ir vergu? Ne. Tuomet tai nėra pramoga. Kas tuomet tai yra? Tai yra išnaudojimas ir vergija.

Žmogus išnaudojo žmogų laikydamas jį vergu, daiktu ir preke tol, kol suprato, kad jis padarė siaubingą klaidą. Sukėlė nereikalingų kančių ir skausmo. Lygiai taip pat mes vis dar elgiamės su kitais gyvūnais. Laikome juos vergais, daiktais, preke. Tai tokia pati klaida. Būti laisvam yra gerai, gražu ir linksma, nes laisvė - gerai, gražu ir linksma. Būti vergu - ne.

Ar "pramogos" su gyvūnais yra gerai, gražu ir linksma?