Pabūklų aidas - žodžiuose


2008-08-16
Parengė Gediminas Jakubauskas
Pabūklų aidas - žodžiuose

Naujo konflikto Kaukaze gaisai nepaliko abejingų. Rusijos ir Gruzijos politikai negaili kaltinimų vieni kitiems, kitų valstybių lyderiai ieško žodžių, kurie geriausiai atpindėtų šalies poziciją šiuo klausimu. Į abiejų valstybių kariaujamą informacinį karą neįsivėlusi Vakarų žiniasklaida bando narplioti karinių veiksmų priežastis ir numatyti galimą tolesnių įvykių scenarijų. "Kauno dienos" skaitytojams - ryškesni pareiškimai apie konfliktą.

JAV užsienio reikalų ministrė Condoleezza Rice: "Šiandien - ne 1968-ieji, kai Rusija būtų galėjusi grasinti kaimynei, kad užims jos sostinę ir nuvers vyriausybę. Laikai jau pasikeitė."

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas: "Ateinančios dienos ir mėnesiai parodys, kokia bus JAV ir Rusijos santykių ateitis."

JAV prezidentas Georgas W.Bushas: "Jungtinės Amerikos Valstijos remia demokratiškai išrinktą Gruzijos vyriausybę, (ir) primygtinai reikalauja, kad Gruzijos suverenumas ir teritorinis vientisumas būtų gerbiamas."

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Johnas McCainas: "Mes visi esame gruzinai."

Demokratų kandidatas į JAV prezidentu Barackas Obama: "JAV ir Europa turi keisti santykius su Rusija, atsižvelgdamos į šiuos įvykius."

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneras: "Susidūrėme su smurto eskalavimu, kuris nepriimtinas prie Europos durų. Man tai pernelyg primena kitus neseniai vykusius konfliktus, kurie draskė mūsų žemyną, ypač Balkanuose."

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy: "Prancūzija sako Rusijai, kad karas nėra tinkamas sprendimas. Jeigu kalbėsime apie etninius valymus ir genocidą - tam reikalui yra tarptautinės institucijos ir Tarptautinis baudžiamasis teismas."

Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini: "Europai būtų nepalanku, jei susidarytų kokia nors koalicija prieš Rusiją, o taip gali nutikti."

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Biltas: "Rusija anksčiau ar vėliau turės brangiai už tai sumokėti. Neabejotina, kad karinis konfliktas pakeis Rusijos įvaizdį. Tai - kerštas už Gruzijos pastangas įstoti į NATO, kerštas už Kosovą ir daugelį kitų dalykų."

Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus: "Negalime leisti, kad pasikartotų antrasis Miunchenas. Tuomet buvo nuolaidžiaujama Hitleriui, ir tai nuvedė prie Antrojo pasaulinio karo, prie milžiniškos tragedijos ir milijonų žmonių aukų."

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas: "Kiekvienas, kuris tiki laisve ir demokratija, šiandien sako "Aš esu gruzinas."

Latvijos premjeras Ivaras Guodmanis: "Būkite vieningi, gruzinai. Susivieniję jūs nugalėsite."

Rusijos ambasadorius Latvijoje Aleksandras Vešniakovas apie Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentų deklaraciją dėl situacijos Gruzijoje: "Tokiais svarbiais klausimais neturi būti skubama, gali būti padarya reikšmingų klaidų, už kurias vėliau reikės mokėti."

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas apkaltino JAV trikdančias Rusijos karinę operaciją Gruzijoje: "Stebina ne pats tokios politikos cinizmas - stebina tokio cinizmo mastas. Stebina gebėjimas tai, kas juoda, pateikti kaip balta, gebėjimas vikriai agresorių pateikti kaip auką, o auką kaip agresorių ir atsakomybę suversti aukai."

V.Putinas: "Sadammą Huseiną, kaip žinoma, už tai, kad jis sunaikino kelis šiitų kaimus, reikėjo pakarti. O štai dabartinius Gruzijos vadovus reikia saugoti!"

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas: "Mes šiaip jau suprantame, kad gruzinų vadovybė - tai specialus JAV projektas. Ir suprantame, kad JAV išgyvena dėl to projekto likimo. Kada nors teks rinktis: arba prestižą dėl šio palyginti virtualaus projekto, arba realią partnerystę dėl klausimų, kurie iš tikrųjų reikalauja kolektyvių veiksmų."

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas: "Ar Rusija pripažįsta Gruzijos suverenitetą? Be abejo, kaip ir Gruzijos valdžios nepriklausomybę nuo bet kurios kitos valdžios."
Pietų Osetijos lyderis Eduardas Kokoity: "Tapsime nepriklausomi pagal visas tarptautinės teisės normas."

Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas: "Tikslas (nepriklausomybė - red.past.) nustatytas, ir mes jo sieksime."

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis: "Tai, kas vykdoma prieš Gruziją, suplanuota prieš daugelį metų. Šia provokacija siekiama okupuoti Pietų Osetiją ir Abchaziją, o vėliau ir visą Gruziją."

M.Saakašvilis: "Mes priėmėme sprendimą, pasitarę ir kartu su parlamento pirmininku pareiškiame, kad Gruzija išstoja iš NVS. Mes galutinai atsisveikiname su Sovietų Sąjunga. Sovietų Sąjunga čia niekada nebegrįš."

Vokietijos naujienų televizija N-TV: "Pirmoji karo auka yra teisybė."

Estijos dienraštis "SL Ohtuleht": "Maskva yra priklausoma nuo naftos ir dujų eurų, gaunamų iš Vakarų, bet ir Vakarai priklauso nuo Rusijos dujų. Sugebėjimas kuo greičiau sutramdyti Maskvą yra išbandymas tiek Europos Sąjungai ir NATO, tiek ir daugeliui kitų tarptautinių organizacijų. Siekdama suskaldyti Gruziją Maskva nori sumušti Vakarus jų pačių ginklu - jūs davėte pasirodyti Kosovo valstybei, mes tą patį darome Abchazijoje ir Pietų Osetijoje."

Šveicarijos dienraštis "Blick": "Į orą išlėkė Kaukazo parako statinė."

JAV žurnalas "Time": "Lokys vėl veikia iš pasalų."

Didžiosios Britanijos dienraštis "Independent": "Yra tik vienas laimėtojas ir per daug aukų."