Ministras pažadėjo pinigų


2008-08-07
Aušra Garnienė
Ministras pažadėjo pinigų

Sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas pažadėjo, kad artimiausius ketverius metus Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinė ligoninė nebus reorganizuota ir gaus didesnį finansavimą.

Džiaugėsi reformos rezultatais

Su Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės vadovybe ir personalu pabendravęs ministras G.Černiauskas konstatavo, kad didžiausia šios gydymo įstaigos problema - mažas finansavimas. Anot ministro, kelerius metus iš eilės ligoninei neskirta lėšų iš Valstybės investicijų programos, todėl pirmiausia reikia spręsti piniginius klausimus.

Ministras statistiniais skaičiais bandė pademonstruoti gerėjančią situaciją Lietuvos sveikatos sistemoje. "Sovietmečiu žmonės gulėjo ligoninėje 17 dienų, dabar - 8 dienas. Vadinasi, pagydoma daugiau žmonių per tą patį laiką", - džiaugėsi G.Černiauskas. Jis pripažino, kad kai kuriuos dalykus - eiles prie gydytojų kabinetų, nemandagų elgesį su pacientais ir nelegalius atsidėkojimus gydytojams - reikėtų išgyvendinti.

Paklaustas, ar kitąmet bus didinamos medikų algos, G.Černiauskas nuo konkretaus atsakymo išsisuko. "Prognozių yra visokių. Jeigu mes visi stengsimės dirbti geriau, ekonominės krizės Lietuvoje kitais metais nebus, tada galėsime ir medikams atlyginimus pakelti", - samprotavo sveikatos apsaugos ministras.

"Statistiniai šitos ligoninės darbo efektyvumo rodikliai aukštesni už Respublikos vidurkį. Negaliu pasakyti, kad myliu šitą ligoninę, bet čia dirbama gerai", - apie Kauno Raudonojo kryžiaus klinikinės ligoninės darbą kalbėjo ministras.

Jis paneigė gandus, kad ligoninę ketinama uždaryti ar reorganizuoti. "Savivaldybė tokių ketinimų neturi ir yra pažadėjusi ketverius metus nesiimti ligoninės pertvarkymo. Ministerija - taip pat. Galiu patikinti, kad gandai apie ligoninės uždarymą artimiausiu metu Kauno bendruomenės nelinksmins", - teigė G.Černiauskas.

Viskas pagal įstatymus

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės direktorius Juozas Skirmantas Paukštys pripažino, kad didžiausia ligoninės problema - mažas finansavimas, dėl to sunku išlaikyti gerus gydytojus. Ligoninės vadovas atmetė kaltinimus dėl neūkiškumo ir viešųjų pirkimų neskaidrumo. "Mus tikrino ne viena komisija. Paskutinės Viešųjų pirkimų tarnybos išvados teigia, kad viską darėme pagal galiojančius įstatymus", - aiškino J.S.Paukštys.

Anot jo, kaltinimai dėl mažų algų taip pat buvo nepagrįsti, nes Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės darbuotojų atlyginimų vidurkis yra didesnis už visos Respublikos medikų atlyginimų vidurkį. "Kai kuriems darbuotojams buvome priversti atlyginimus padidinti 50 proc., kai visiems vidutiniškai didėjo apie 16 proc.", - tikino Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės direktorius.

J.S.Paukštys prisipažino, kad kalbos apie ligoninės uždarymą arba reorganizavimą dar nėra nutilusios.

Kritiškos išvados primirštos

Šių metų kovo mėnesį Seimo Sveikatos reikalų komitetas surengė išvažiuojamąjį posėdį, kurio metu lankėsi Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje. Po apsilankymo išplatintoje ataskaitoje konstatuota, kad šioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje padėtis yra nepatenkinama.

Komiteto nariai atkreipė dėmesį į daug metų neremontuotas ligoninės patalpas, kurios greičiausiai neatitinka higienos reikalavimų, pasenusią medicinos įrangą ir aparatūrą, blogą psichologinį mikroklimatą.

"Dalis darbuotojų nepatenkinti esama situacija ligoninėje, darbo sąlygomis ir administracijos sprendimais, nėra dialogo tarp administracijos ir darbuotojų, neaiški šios asmens sveikatos priežiūros įstaigos ateitis", - buvo teigiama Seimo sveikatos komiteto ataskaitoje.

Vakar šioms išvadoms didelės reikšmės nebuvo teikiama, tačiau užsiminta, kad šiai ligoninei reikėtų skirti daugiau lėšų.

Esminių permainų nesulaukė

Pernai gruodį ligoninės personalo ir administracijos konfliktas dėl prastų darbo sąlygų ir mažų atlyginimų buvo iškilęs į viešumą. Šios gydymo įstaigos medikai Giedrius Martinkus, Audrius Muižys ir Gintarė Valuntaitė išplatino viešą laišką, kuriame buvo skundžiamasi blogu paslaugų teikimo organizavimu, neremontuojamomis patalpomis, netinkamai perkama aparatūra, mažai keliamais atlyginimais ir psichologiniu ligoninės administracijos spaudimu.

"Kiek žinau, situacija ligoninėje nė kiek nepasikeitė. Dabar dirbu Kauno medicinos universiteto klinikose, todėl būtų neetiška ką nors komentuoti", - sakė gydytojas Giedrius Martinkus. Medikas prisipažino, kad viena priežasčių, kodėl jis perėjo dirbti į Klinikas, buvo nesutarimai su Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės administracija ir blogos darbo sąlygos.

"Į mūsų pagalbos šauksmą buvo gana operatyviai sureaguota, nes materialinė bazė kažkiek pagerėjo. Esminių žingsnių kol kas dar nesulaukėme, bet tikriausiai per mažai laiko praėjo, kita vertus, dabar vasara, atostogų metas", - aiškino gydytojas Audrius Muižys.

Su atostogaujančia gydytoja Gintare Valuntaite susisiekti nepavyko.