Gaudys tik smulkmę


2010-05-10
Gaudys tik smulkmę

Permainų koalicijos Vyriausybė, tęsianti eksperimentą, kiek gali ištverti vis mažesnes pajamas gaunantys, bet maksimaliai dideliais mokesčiais apdėti žmonės, pagaliau prisiminė, kad dalį Lietuvos maitina ne doras darbas, o kontrabanda.

Laiku prisiminė, kai ta kontrabanda, iki krizės pasitraukusi į šešėlį, dabar vėl apėmė didžiąją dalį Lietuvos ir generuoja milžiniškas pajamas.

Vyriausybė su kontrabanda nusprendė kovoti labai rimtai. Taip rimtai, kad pradėjo nuo galvų kapojimo. Iš Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) išgrūdo jos vadą Romualdą Boreiką, o iš Vidaus reikalų ministerijos – FNTT prižiūrėtoją viceministrą Stasį Liutkevičių. Ir visa tai tik dėl to, kad, premjero Andriaus Kubiliaus įsitikinimu, "FNTT nesugebėjo savo turimų teisių panaudoti kovoje su kontrabanda ir nelegalių pinigų legalizavimu".

Jeigu A.Kubilius būtų sąžiningas, pripažintų, kad jokia FNTT, net ir turėdama dar daugiau teisių, nesugebės sustabdyti kontrabandos, jei Lietuvoje cigarečių pakelis kainuos 7 litus, Vakarų Europoje – dar daugiau, o Baltarusijoje – tik 2 litus. Vyriausybėje ne bemoksliai sėdi, skaičiuoti moka, bet, matyt, yra neskelbiamų priežasčių, kodėl bandoma kovoti ne su kontrabandos priežastimis, o padariniais.

Po Vyriausybėje vykusio pirmojo su kontrabanda kovojančių institucijų koordinacinio posėdžio premjero patarėjas Mykolas Majauskas pranešė, kad priimtas itin svarbus sprendimas: nuo šiol kontrabandos mastą koordinuojančia institucija bus Muitinės departamentas, kuris turės prisiimti ir atsakomybę už rezultatus.

Jaunasis premjero patarėjas negailėjo kritikos teisėsaugai ir teigė, kad atsakingų institucijų pateikti veiksmų planai, kaip būtų galima sumažinti kontrabandos mastą, yra "nepakankamai operatyvūs". Be to, pasak jo, neramu dėl to, kad policija nesulaiko daugiau kontrabandinių cigarečių, o pasieniečių sulaikomų cigarečių kiekis net mažėja, nors kontrabandos mastas auga.

Po tokių pareiškimų ir sprendimų akivaizdu, kad kova su kontrabanda bus imitacinė – gaudys tik išgyventi bandančią smulkmę, o didieji kontrabandininkai, maitinantys politikus bei teisėsaugos šulus, gali jaustis ramūs.

Sprendimas Muitinės departamentą paskirti už kovą su kontrabanda atsakinga institucija iš pirmo žvilgsnio atrodo logiškas. Bet tik iš pirmo žvilgsnio, nes ir muitininkai, ir pasieniečiai dažniausiai vaikosi smulkaus kalibro kontrabandininkus, kurie rizikuoja be rimtesnės priedangos gabenti prekes per sienas.

Pažaboti didžiąją kontrabandą, kai cigaretės ar alkoholis gabenami ne automobilių slėptuvėse, o vilkikų vilkstinėmis, – ne Muitinės departamento jėgoms. Juk didžioji kontrabanda glaudžiai susijusi su aukščiausio lygio korupcija. Ja užsiima tarptautinės nusikalstamos grupuotės, ją dangsto teisėsaugos vadovai ir aukšti pareigūnai.

Lietuvoje vieša paslaptis, kas užsiima didžiąja kontrabanda. Kai kurie veikėjai net buvo įvardyti garsiojoje Valstybės saugumo departamento pažymoje apie grėsmes valstybei. Simboliška, kad paviešinus šią pažymą iš posto buvo išverstas net tuometis prezidentas Rolandas Paksas, o joje įvardyti didieji kontrabandininkai toliau sau ramiai dirba. Ir toliau dirbs, nes jų "stogai" sėdi daug aukščiau nei atsakingu už kovą su kontrabanda paskirto Muitinės departamento vadovai.