Draugija: iškelti skulptūrų nereikalaujame


2011-07-01
Rotušės aikštės draugijos tarybos vardu Kęstutis Ignatavičius, Ričardas Mačiulaitis, Vidimantas Žekas, Ąžuolas Gaižutis
Draugija: iškelti skulptūrų nereikalaujame

Rotušės aikštės draugijos surengtoje konferencijoje kalbėta apie būtinybę rengti naują Rotušės aikštės urbanistinį projektą. Tarp pasisakiusių draugijos narių būta ir dailininko Augusto Ramono idėjų dėl galimų būdų gelbėti nuo transporto dūstančią aikštę – perkelti skulptūrinius paminklus ir pakeisti gatvės vietą. Šios idėjos nėra bendra draugijos nuomonė.

Draugija neužsakė jokių skulptūrų iškėlimo projektų ir nereikalauja Maironio ir M.Valančiaus paminklų iškėlimo.

Dienraščio rašinys apie planus iš Rotušės aikštės iškeldinti paminklus iškiliems lietuvių literatūros ir visuomenės veikėjams Motiejui Valančiui bei Maironiui ("Maironį ir M.Valančių – lauk iš Rotušės aikštės", "Kauno diena", birželio 30 d.) sulaukė audringos skaitytojų reakcijos.

Naglumo viršūnė

"Stiklainį" Laisvės alėjoje palikti, o Maironį griauti, nes nugriovus bus galima daryti bizniuką – parkuoti mašinas prie naujai atidaromų kavinukių, parduotuvėlių ir t.t. Pinigai daro viską. Tokio gero paminklo per atkurtos Lietuvos 20 metų nebuvo pastatyta ir dar 20 metų nebus.

Gyvenanti Senamiestyje

100 kartų opesnė Senamiesčio problema – apleisti pastatai, toj pačioj Jakšto gatvėje, esančioje šalia Rotušės aikštės ir visur kitur. Kraupu žiūrėt. Paminklai bent atrodo estetiskai ir vaizdo nedarko...

Birutė

Esu Europos žmogus ir noriu pareikšti savo nuomonę. Europos valstybėse jokie paminklai negriaunami. Tai – istorija, praeitis, jos dvasia. Apmaudu, kad Kauną norima sterilizuoti toliau. Panašiai buvo sunaikinta Laisvės alėja ir jos dvasia. (...) Dabar norima sterilizuoti Senamiestį. Visi paminklai turi išlikti, nes paminklai – ne tik atmintis, bet ir dvasia, aura. Tai nuostabus palikimas ateities kartoms, puiki pažintinė medžiaga turistams iš kitų šalių. Tai mūsų istorija. Ir priešinti šiuos meno kūrinius lauko kavinukėms yra tiesiog primityvu. O gal jau Lietuvoje neliko intelekto, gebėjimo gerbti save, savo istoriją?

LL

Viskas ten telpa ir scena nemaišo – malonu koncerto paklausyti, ir alaus kultūringai išgerti. Kas čia blogo? Bet vietos Rotušės aikštėje – sočiai visiems. O gal koks namukas išdygs a la Valdovų rūmai?

Viktorija

Manau, kad paminklas Maironiui labai tinkama vieta. Vyskupui M.Valančiui gal reikėtų ir pagarbesnės, bet ne statula kalta, kur ji stovi, bet tie, kurie subeba tualetus prie jos pastatyti. Straipsnyje jaučiama tendencija jas nukišti į kampą, kad niekas jų nematytų ir nesidomėtų šių garbingų vyrų asmenybėmis, nes kavinė yra svarbiau už tautos istoriją.

Vainius

Komunistų valdžiai Maironis neužkliuvo, o dabar laisvoj Lietuvoj poetui kunigui vietos nebėra. Komjaunuoliai kareiviai Vilniuje ant tilto stovi, o Maironis Kaune – tai negerai.

Tatjana

Prašau, nežalokite miesto veido ir galop supraskite, kad istorija yra šventas dalykas, o ne laikinų valdininkų nuomonių enciklopedija. Ar žodis "senamiestis" jums ką nors sako? Tai miesto istorijos veidas, sukurtas praeities pagrindu, o kastracijos metodai ten netaikomi – savo kieme, prašau, organizuokit, kas tik jums šauna į galvą, o dėl miesto – atsiklauskit mūsų nuomonės!

Saulelė

Nesutinku, kad paminklas Maironiui būtų kur nors perkeltas. (...) Apstatykit jį staliukais, išpuoškit balionais, miegokit ant jo paminklo pamato, sėdėkit ir burbulus pūskit – man vienodai, nes visoje civilizuotoje Europoje paminklai organiškai išnaudojami žmonių ir balandžių, jei vieta tam tinka. Bet nedrįskit jo judinti. Negi niekas nesupranta, kad žmonėms ne stiklainių Laisvės alėjoje reikia, o stabilumo, kad galėtum vartyti savo, tėvų, senelių vaikystės nuotraukas ir atpažinti tuos pačius pastatus, parkus, skulptūras, kad galėtum savo vaikus fotografuoti prie jų ir tęsti tradicijas, būti kažko daugiau dalimi. Negi tai jau niekam nebesvarbu?