D.Kedžio šalininkai buriasi į susivienijimą


2010-05-10
Tomas Jarusevičius
D.Kedžio šalininkai buriasi į susivienijimą

Praėjus lygiai dviem savaitėms po Drąsiaus Kedžio laidotuvių, prieš pedofilijos apraiškas pasisakantys kauniečiai vėl rinkosi į mitingą Vienybės aikštėje.

Šįkart plakatai su D.Kedžio atvaizdu ir užrašais "Kiek tavyje Drąsiaus?" buvo perrišti juodomis juostomis. Tačiau kitų rankose iškeltų transparantų turinys išliko toks pats: "Prezidente, naikinkite kilerių tarnybą – tauta pritars visoms Jūsų priemonėms, naikinant valstybės priešus". "Ištirkite VIP iškrypėlių bylą. Prokuratūra ar kilerių tarnyba?" "Kur antroji mergaitė – pedofilų auka?" "Neatiduoti mergaitės Ūso draugei!"

"Solveiga su Ūsais valdo mūsų teisėsaugą", – bolavo žodžiai viename iškeltų transparantų. Tiesa, niekas iš mitingo dalyvių negalėjo aiškiai įvardyti, kas toji Solveiga. Panašu, kad protestuotojai turėjo galvoje Kauno apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokurorę Solveigą Gradzevičienę, sprendusią mergaitės teisių klausimą po to, kai į teisėsaugininkus kreipėsi D.Kedys. Nors jos vaidmuo byloje tetruko kelias dienas, S.Gradzevičienė su kitais kolegomis taip pat sulaukė nuobaudos už padarytus tarnybinius pažeidimus. Tąkart, kai viena prokurorė neteko posto, o kiti sulaukė įspėjimų ir buvo pažemintos jų pareigos, S.Gradzevičienei buvo skirta pastaba.

"Šiuo mitingu reikalaujame, kad Laimai Stankūnaitei būtų pareikšti kaltinimai, o taip pat, kad būtų paviešinti tie visi pedofilai. Drąsiaus jau nebesugrąžinsi, tačiau mes pratęsime jo kelią ir tai bus visuomeninis judėjimas "Drąsiaus kelias". Bandysime eiti tuo keliu ir vis dėlto tiesa turi būti, jos užkasti negalima", – kalbėjo mitingo iniciatorė D.Kedžio teta ir krikšto mama Audronė Skučienė.

Kol kas pagrindiniu judėjimo "Drąsiaus kelias" prioritetu A.Skučienė įvardijo būtinybę tinkamai išspręsti dabartinę pedofilijos bylą, o vėliau imtis ir kitų tokio pobūdžio nusikaltimų viešinimo. Kalbėdama susirinkusiesiems ji prašė nenutylėti ir viešinti įtarimų keliančius atvejus bei tokiomis priemonėmis demaskuoti galimas pedofilijos apraiškas. Paklausta, kas ketina vadovauti, moteris nedetalizavo, tačiau patikino pati tokių pareigų imtis neketinanti.

Į protesto akciją šeštadienį vidurdienį susirinko per 300 žmonių. Nemaža jų dalis – visuomeninių organizacijų Jungtinio demokratinio judėjimo ir Tautos ateities forumo nariai. Jų atstovai vienas po kito lipo ant pakylos pasisakyti ir savo kalbose išvien teigė palaikantys šalies Prezidentę, valančią teisėsaugos pareigūnų gretas.

"Aš vis tiek dėkoju, kad jie mus supranta ir ateina. Geriau vėliau, nei niekada", – paklausta apie visuomeninių judėjimų daromą savireklamą tolerantiškai atsiliepė A.Skučienė.

Tarp susirinkusiųjų buvo matyti ir ištikimas mitingų dalyvis kunigas altarista Jonas Varkala. Dvasininkas neslėpė sulaukęs Bažnyčios vadovų reakcijos už tokį aktyvų dalyvavimą protesto akcijose: "Sulaukiau kritikos, bet smūgio dar ne."

D.Kedžio laidotuvėse dalyvavęs ir šv. Mišiose už velionį meldęsis J.Varkala teigė turįs savąją įvykių versiją apie jo mirtį.

"Man atrodo, kad čia, kaip jau buvo simboliškai pasakyta, ta plaukuota ranka išties egzistuoja. Man atrodo, kad jis įkalintas anksčiau, kad būtų likviduoti žmonės, kurie žino kažką daugiau. Man atrodo, kad čia, traukiant už ūso, išsitraukia labai negraži barzda. Tai gal tą ūsą ir ištrauks, kad tik barzda pasislėptų. Įtariu, kad čia veikia labai niekšingi ir labai galingi žmonės", – netiesiogiai, tačiau aiškiai savo nusistatymą išreiškė kunigas J.Varkala.