Cirkus su gyvūnais reikia uždrausti


2009-12-11
Gyvūnų teises ginančios organizacijos
Cirkus su gyvūnais reikia uždrausti

Cirkai su gyvūnais yra neetiška ir žiauri pramoga, kuriuose gyvūnai kenčia tiek fiziškai, tiek psichiškai. Šią pramogą reikia uždrausti. Cirko gyvūnai patiria stresą, kurį sukelia nuolatinis jų vežiojimas iš vienos vietos į kitą. Cirkai gali keliauti didžiulius atstumus nesustodami, kirsti tarptautines sienas, jūras, gyvūnus laikydami ankštuose narvuose, nesuteikdami jiems sąlygų pailsėti.

Dresūros metodai neretai būna brutalūs, paremti fizinėmis bausmėmis, judėjimo laisvės suvaržymu, izoliacija. Pasirodymo metu gyvūnai nuolatos patiria stresą dėl triukšmingos aplinkos, ryškaus ir kintančio apšvietimo.

Gyvūnai cirkuose yra atplėšti nuo natūralių gyvenimo sąlygų, negali patenkinti daugelio įgimtų poreikių (nevaržomai judėti natūralioje aplinkoje, bendrauti su savo rūšies atstovais, ieškotis maisto arba medžioti, daugintis ir auginti jauniklius).

Visi išvardinti veiksniai turi didelį neigiamą poveikį gyvūnų gerovei ir sveikatai. Be to, cirkai su gyvūnais skatina neteisingą požiūrį į gyvas būtybes ir elgesį su jomis. Pasirodymai neturi jokios edukacinės vertės, nes juose gyvūnai atlieka nenatūralius triukus dirbtinėje aplinkoje (meškos važiuoja dviračiais, drambliai vilki sijonus, liūtai šokinėja per žiedus ir t. t.).

Daugelis Europos ir viso pasaulio šalių tobulina įstatymus dėl gyvūnų naudojimo ir jų gerovės cirkuose. Kai kurios valstybės jau uždraudė pasirodymuose naudoti visus arba tam tikrų rūšių laukinius gyvūnus: Austrija, Bolivija, Kosta Rika, Kroatija, Izraelis, Singapūras, Čekijos Respublika, Danija, Suomija, Indija ir Švedija. Belgija, Estija, Vengrija ir Lenkija yra uždraudusios cirkuose naudoti laukinius gyvūnus, kurie buvo sugauti laukinėje gamtoje.