2640 rinkėjų atstovas


2011-07-21
Virginija Spurytė
2640 rinkėjų atstovas

Gėdingesnių rinkimų nei bandymas pakartotinai Danės vienmandatėje apygardoje išrinkti naują Seimo narį Klaipėdoje nėra buvę.

Kai skelbiama, jog balsuoti atėjo 10,5 proc. rinkėjų, galima paburnoti, kad jie buvo neaktyvūs. Tačiau kai procentus paverti į gyvus žmones, paaiškėja, jog prie balsadėžių atėjo vos 4362 rinkėjai. Danės vienmandatėje rinkimų apygardoje yra per 42 tūkst. balso teisę turinčių žmonių. Ar ne katastrofa? Ar rinkimus laimėjusiam konservatoriui Nagliui Puteikiui ne gėda, kad į Seimą jį delegavo vos 2640 žmonių?

N.Puteikiui niekada ne gėda, todėl ir dabar jis dėl rinkėjų pasyvumo kaltina rinkimų komisijų narius. Esą jie neagitavo klaipėdiečių ateiti balsuoti. Anot N.Puteikio, rinkimų komisijos nariai po darbo turėjo kiekvieną dieną belstis į rinkėjų duris ir maldauti eiti balsuoti. "Mes jau svarstėme galimybę klaipėdiečius prie rinkimų apylinkių šeštadienį atsivaryti varu ir prirakinti", – ir juokavo, ir guodėsi vienos rinkimų apylinkių komisijų nariai.

Jie tikrai nekalti, kad rinkėjai buvo pasyvūs. Kalčiausios yra tos partijos, kurios įsigeidė, kad rinkimai žūtbūt įvyktų. Klaipėdiečiai tik parodė savo požiūrį – jiems vis vien, ar Seime 141 ar 140 narių. Iki šios kadencijos pabaigos liko tik metai, ir naujas parlamentaras tikrai nesugebės inicijuoti reformų, kad paprastų žmonių gyvenimas būtų sotesnis.

500 tūkst. litų. Tiek kainavo partijų noras surengti pakartotinius rinkimus. Politikams jie tapo žaidimu, o mokesčių mokėtojams – dar vienu įrodymu, kad jų prakaitu uždirbti ir į valstybės biudžetą sunešti pinigai taškomi į visas puses.

Šių rinkimų buvo galima neorganizuoti, ir toks sprendimas nebūtų prasilenkęs nei su įstatymais, nei su Konstitucija.

Įstatymuose numatyta, kad pakartotiniai Seimo rinkimai vienmandatėje apygardoje nerengiami, jei iki eilinių Seimo rinkimų yra likę mažiau nei metai. 2012-aisiais rinkimai į parlamentą vyks spalio 14 d.

Įstatymuose taip pat numatyta, kad Vyriausioji rinkimų komisija pakartotinių rinkimų į Seimą datą turi paskelbti per pusę metų nuo datos, kai nutrūksta vienmandatėje apygardoje išrinkto parlamentaro įgaliojimai.

Aritmetika paprasta: jei pirmasis Klaipėdos tarybos posėdis būtų įvykęs po balandžio 14-osios ir tada būtų nutrūkę meru išrinkto Vytauto Grubliausko įgaliojimai Seime, pakartotinių parlamento rinkimų nebūtų reikėję rengti. Paskutinė data, kai galėjo būti sušauktas pirmasis Klaipėdos tarybos posėdis, buvo balandžio 19 d.

Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Viktoras Greičius, paskelbęs, kad pirmasis naujos miesto tarybos posėdis įvyks balandžio 12 d., nė nebandė slėpti: "Politikai labai norėjo pakartotinių rinkimų."

Matyt, norėjo todėl, kad dar labiau sustiprintų Seimo valdančiąją daugumą, Vyriausybei negrėstų perversmas ir būtų galima toliau tyčiotis iš žmonių.

Taip, kaip iš jų buvo pasityčiota Palangoje, kur praėjusią savaitę viešėjo premjeras Andrius Kubilius ir ministrai. Uždarame posėdyje Palangos valdžios atstovai paprašė svarstyti galimybę sumažinti vieną mokestį. Ir gavo atkirtį. "Mokesčius mokėti juk yra malonumas. Tai laisvanoriškas atsidavimas valstybei", – tėškė vienas ministrų kabineto narių. Ir salėje nugriaudėjo tokį neva sąmojį palaikantis arkliškas žvengimas.