Istorinė „Žalgirio“ pergalė tebesvaigina


2009-04-23
Diena Media inf.
Istorinė „Žalgirio“ pergalė tebesvaigina

Saulius RAMOŠKA, „Lietuvos žinios"

Balandžio 20 dieną pusfinalyje įveiktas Pirėjo „Olympiacos" klubas, o balandžio 22-ąją finale parklupdytas ir legendinis Bolonijos „Kinder". Taip prieš 10 metų Eurolygos debiutantas Kauno „Žalgiris" tapo stipriausiu krepšinio klubu Senajame žemyne.

Gynėjai Darius Maskoliūnas, Dainius Adomaitis, Giedrius Gustas, amerikiečiai Anthony Lee Bowie ir Tyusas Edney, puolėjai Tomas Masiulis, Saulius Štombergas, Mindaugas Žukauskas, Kęstutis Šeštokas, vidurio puolėjai Eurelijus Žukauskas ir čekas Jiri Zidekas, treneriai Jonas Kazlauskas ir Algirdas Brazys – visi, patekę į Eurolygos finalo ketvertą, jautėsi lyg rožiniame sapne. O ten, Miunchene, kauniečiai nebesitikėjo nuversti kalnų. Tačiau visą 1998-1999 metų sezoną įspūdingai rungtyniavę „Žalgirio" vyrai ir Vokietijoje savo varžovus – du Europos superklubus – paguldė ant menčių. Kai Europos užkariautojai iš Miuncheno specialiu reisu parskrido į Karmėlavą, prasidėjo jų žygis per Lietuvą. Ėjo aukštai iškeltomis galvomis, o virš jų spindėjo neįkainojama taurė. Krepšininkus visur pasitiko kaip dievus. Iš džiaugsmo žmonės rėkė, juokėsi, verkė. Ir iki šiol yra dėkingi už tai, kad yra ką prisiminti ir kuo didžiuotis.

Taurės link

1998 metais iškovojęs Europos taurę ir laimėjęs kelialapį į Eurolygą, kitą sezoną „Žalgiris" jau rungtyniavo 24 stipriausių Europos krepšinio klubų turnyre. Tą sezoną kauniečiai Eurolygoje laimėjo 18 rungtynių iš 22.

Per reguliarųjį sezoną žalgiriečiai iškovojo 8 pergales ir lyderiavo savo grupėje. Antrajame etape jie rungtyniavo taip pat sėkmingai. Iškovojęs dvyliktą pergalę Kauno klubas ne tik užsitikrino pirmą vietą grupėje, bet ir įgijo aikštės pranašumą per atkrintamąsias varžybas. Po Lietuvos čempionų kojomis tą sezoną krito Stambulo „Fenerbahce" (Turkija), Varezės „Roosters" (Italija), Saratovo „Avtodor" (Rusija), Vitorijos „TAU Ceramica" (Ispanija), „PAU Orthez" (Prancūzija), Belgrado „Crvena Zvezda" (Serbija), Manresos TDK (Ispanija), Zagrebo „Cibona" (Kroatija).

Kaip prisimena „Žalgirio" treneris A.Brazys, tą sezoną jie tapo neoficialiais Turkijos čempionais, nes įveikė visas pajėgiausias šios šalies komandas. Aštuntfinalyje eliminuota Stambulo „Ulker", ketvirtfinalyje – Stambulo „Efes Pilsen".

Per pusfinalį Miunchene 87:71 patiestas „Olympiacos", finale 82:74 nublokšti ir Eurolygos čempionų titulą ginantys Ettores Messinos auklėtiniai „Kinder" krepšininkai. Tada Bolonijos klube rungtyniavo tokios žvaigždės kaip Predragas Danilovičius, Alessandro Abbio, Radoslavas Nesterovičius, Hugo Sconochini, Antoine'as Rigaudeau.

Legionierių sentimentai

Antanu pakrikštytas NBA veteranas A.Bowie tapo rezultatyviausiu „Žalgirio" žaidėju ir per visas 22 Eurolygos rungtynes, ir per abi dvikovas Miunchene. Tačiau naudingiausiu finalo ketverto krepšininku išrinktas kitas „Žalgirio" legionierius T.Edney.

Po triumfo Eurolygoje žalgiriečius akimirksniu išgraibstė turtingieji Europos klubai. Mažasis dievaitis T.Edney kitą sezoną jau žaidė Trevizo „Benetton" (Italija) klube. Vėliau ir kituose Europos klubuose rungtyniavęs įžaidėjas iki šiol mena istorinę „Žalgirio" pergalę.

„Puikiai atsimenu tą komandą, jos žaidėjus – nuostabus kolektyvas aikštelėje ir už jos ribų. 1999 metais „Žalgiris" turėjo ilgą atsarginių suolelį, bet kuris iš dešimties žaidėjų galėjo bet kada išeiti į aikštelę ir imtis iniciatyvos", - atvykęs į Mariupolio „Azovmaš" klubą Ukrainos žiniasklaidai kalbėjo 178 cm ūgio amerikietis.

Čekijos vidurio puolėjui J.Zidekui „Žalgiris" buvo pirmoji stotelė Europoje grįžus iš NBA. „Tą sezoną „Žalgiris" buvo ypatingas. Mes buvome tarsi šeima tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Kartu pietavome, leidome laiką namie bei treniruotėse. Tai nebuvo dirbtinai skatintas draugiškumas - tiesiog mėgome vienas kitą. Nė vienas iš mūsų nebuvo savanaudis, o man tai buvo puiki galimybė daugiau rungtyniauti po prastų sezonų NBA", - prisimena gerus laikus J.Zidekas.

Per trumpa pakyla

Visi „Žalgirio" herojai iki šiol dažniau ar rečiau prisimena dešimties metų senumo įvykius. O šiomis dienomis jiems tiesiog būtina sugrįžti į praeitį.

„Aistruoliai ir žurnalistai neleidžia pamiršti tų akimirkų, - LŽ sakė tuomet prie „Žalgirio" vairo stovėjęs vyriausiasis treneris J.Kazlauskas. - O kai grįžtu namo, apie tai primena nuotraukos, suvenyrai."

Graikijos rinktinės treneriu šiemet tapęs J.Kazlauskas tikino, kad į finalo ketvertą komanda vyko atsipalaidavusi, žaidėjai nejautė įtampos, nes pagrindinis tikslas - patekti į ketvertą - jau buvo pasiektas.

„Atvykome kiek išsigandę, nes Miunchene laukė galingi varžovai, - kalbėjo vienas geriausių Europos trenerių. - Bet pavyko laimėti pirmąsias rungtynes, o paskui viskas įvyko labai greitai."

Treneriui labiausiai įsiminė Eurolygos čempionų vakaras: „Visą laiką maniau, kad pakanka laimėti ir vietos ant pakylos užteks visiems. Bet jos buvo per maža. Nuo to vakaro ir prasidėjo pykčiai tarp kai kurių mūsų savininkų..."

Kaip kuriamas reginys

Krepšinio specialistai tą sezoną sutartinai pripažino, kad „Žalgiris" demonstravo puikų atakuojantį krepšinį. Kauno komanda Eurolygoje buvo rezultatyviausia, vidutiniškai pelnydavo beveik 80 taškų.

„Visi grožėjosi puolimu, bet niekas neatkreipė dėmesio į kitą dalyką: jei varžovai įmesdavo mažiau taškų, vadinasi, ir mūsų gynyba buvo gera, - sako J.Kazlauskas. - Manau, kad puolimas yra žaidėjų talentas, o gynyba – trenerių darbas. Visi nori nepakartojamo reginio. Be abejo, Edney tai demonstravo virtuoziškais prasiveržimais. Bet turėjome geležinės gynybos specialistus Maskoliūną ir M.Žukauską. O kur dar universalieji Štombergas ir Bowie. Mūsų gynyba buvo subalansuota ir gana stipri. Turėjome E. Žukauską – vieną geriausių kamuolių blokuotojų. Manau, neįmanoma pasiekti tokios pergalės vien puolimu arba tik ginantis."

Vaisingiausi metai

Po 35-erių veterano A.Bowie antras pagal rezultatyvumą „Žalgiryje" buvo S.Štombergas (vid. 13,2 taško).

„Tai patys sėkmingiausi metai ir mano karjeroje, ir „Žalgirio" klubo istorijoje, - prisiminė 35 metų puolėjas, jau pakabinęs sportinius batelius ant vinies. - Tai buvo dveji vaisingiausi Kauno komandos metai. Ir finansiškai klubas buvo stabilus."

Pasak S.Štombergo, Eurolygoje debiutavusi Lietuvos komanda apie finalo ketvertą net nesvajojo, tačiau ji po truputį stūmė iš savo kelio varžovus: „Matėme, kad galime eiti toliau, nes neturime ko prarasti. Taip atsidūrėme aštuntfinalyje, ketvirtfinalyje, patekome į finalo ketvertą. Mums buvo viskas nauja - daug įspūdžių. O kai laimėjome, nustebinome ne tik save."

S.Štombergas sutinka, jog komandos žaidimas buvo gražus, gal daugiau dėmesio skirta puolimui, tačiau pripažįsta, kad pergalę lėmė ir gera gynyba.

„Turėjome T.Edney, tad mums atakuoti buvo lengviau - jis galėjo visur pralįsti, labai gerai valdė kamuolį, mums reikėdavo tik užimti gerą padėtį. Jis mus puikiai matydavo ir žaisti mums buvo lengva. Tyusas nebuvo egoistas ir kamuolio negailėdavo."

Svarbiausia – kolektyvas

M.Žukauskas, šį sezoną rungtyniaujantis Pezaro „Scavolini" (Italija) ekipoje, tik po LŽ skambučio prisiminė jubiliejinę datą.

„Kaip greitai laikas bėga, - atsiduso žaidėjas. - Italijoje yra vienas televizijos kanalas, kuris kartkartėmis parodo 1999-ųjų finalą."

Puolėjas maloniai prisiminė anuos laikus. „Tai buvo dveji sėkmingi metai – laimėta Europos taurė ir Eurolyga, - sakė Mindaugas. - Malonus šiurpuliukas nueina, kai prisimenu paskutines finalo sekundes ir džiaugsmą, keliant į viršų Eurolygos taurę. Deja, tai buvo prieš dešimt metų."

Jo manymu, krepšinyje svarbiausia – kolektyvas. „Gali surinkti daug žvaigždžių, bet ar tai padės? Tai parodo Rusijos komandų „Dinamo" ir „Chimki" pavyzdys, - teigė 33 metų 201 cm ūgio krepšininkas. - Tuo metu „Žalgiryje" buvo daug jaunų lietuvių, kurie degė noru veržtis į aukštumas. Puikiai susižaidėme su trimis legionieriais ir pavyko – demonstravome gražų krepšinį."

Mėgavosi žaidimu

Šį sezoną „Žalgiryje" kurį laiką žaidė T.Masiulis, kuris taip pat yra istorinės „Žalgirio" pergalės dalis - prieš dešimtmetį per rungtynes jis pelnydavo vidutiniškai 7 taškus.

„Labiausiai prisimenu pergalės euforiją ir sutikimą Kaune, - į praeitį LŽ sugrąžino 33 metų 205 cm ūgio puolėją. - Tai buvo neįtikima. Niekas to iš mūsų nesitikėjo, gal todėl ir žaisti buvo lengviau, nejutome spaudimo. Tiesiog mėgavomės žaidimu, nes ir pralaimėjus Miunchene tragedijos nebūtų buvę. Darėme, ką mokėjome, ir pergalė pati atėjo."

Pasak T.Masiulio, tokios sudėties „Žalgiris" kitaip pasirodyti ir negalėjo.

J.Kazlauskas ir dabar geriausias

D.Maskoliūnas, kaip ir E.Žukauskas, vieninteliai labiausiai juntantys jubiliejinį šurmulį. Prieš dešimtmetį Darius kėlė Eurolygos taurę, būdamas komandos kapitonas. Dabar jis taip pat „Žalgiryje" – dirba vyriausiojo trenerio Gintaro Krapiko asistentu. E.Žukauskas, parungtyniavęs kituose Europos klubuose bei Vilniaus „Lietuvos ryte", irgi sugrįžo į „Žalgirį" ir, užimdamas vidurio puolėjo poziciją, padeda jam siekti pergalių.

„Šiemetiniai jubiliejiniai renginiai vis primena Miuncheno įvykius, - sako D.Maskoliūnas. - Balandžio 18 dieną „Megoje", kur eksponuojama įspūdingo dydžio Eurolygos taurės kopija, buvo paminėtas mūsų triumfas Eurolygoje. To neįmanoma pamiršti. Kai susitinkame su draugais, prisimename viską."

Pasak D.Maskoliūno, tą sezoną Fortūna ne tik buvo atsisukusi į „Žalgirį" – ji glostė mūsų galvas bei rankas. „Tie dveji metai klube buvo nuostabūs – gerai žaidėme, daug dirbome ir viskas mums sekėsi, - dalijosi mintimis įžaidėjas. - O vienas pagrindinių dalykų – turėjome geriausią tuo metu Lietuvoje trenerį. Manau, J.Kazlauskas ir dabar yra geriausias."

Pasak Dariaus, kolektyvas buvo nuostabus, nes neturėjo žvaigždžių. „Kai į komandą atvyko T.Edney, jis nebuvo žvaigždė. Ja tapo žaisdamas „Žalgiryje", - sako tuometinis Kauno komandos kapitonas.

Įvyko stebuklas

Aukščiausias „Žalgirio" žaidėjas (218 cm) E.Žukauskas atskleidžia, kad namie istorinius momentus primena tik nuotraukos, nes medalių tais laikais niekas nekabino.

Kaip pavyko nukeliauti iki taurės? „Įvyko stebuklas, - šypsosi aukštaūgis. - Analizuodami vaizdo įrašus matėme, kad galime žaisti su visais lygiai. Pradėjome pasitikėti savo jėgomis."

Eurelijui labiausiai įsiminė atkrintamųjų varžybų kovos su Turkijos komandomis. Tąsyk rezultatyvumu ir efektingais perdavimais žalgiriečius į priekį vedė T.Edney. „Legionieriai nebuvo iškėlę nosių", - užsieniečių trijulę prisiminė vidurio puolėjas.

Kauniečiai – turkų siaubas

Toliausiai šiuo metu nuo Kauno nublokštas – net į Krasnojarską – A.Brazys suglumo, kad taip greitai pralėkė dešimt metų. „Prisiminimai labai geri, teigiamų emocijų labai daug", - sakė Rusijos superlygos klubą „Jenisej" treniruojantis lietuvis.

Pasak A.Brazio, „Žalgiris" daug metų brovėsi į Eurolygą, o kai tai padarė, patekimas į finalo ketvertą buvo didžiausias laimėjimas. „Mums pasisekė su viršūnėlėmis ir šaknelėmis, - sakė treneris. - Juk tuo metu vyko NBA lokautas, tad turėjome galimybę pasikviesti ir T.Edney, ir J.Zideką. O lietuviai krepšininkai buvo patys stipriausi tuo metu."

Komanda nebuvo favoritė, tačiau noras, darbas, kolektyvas, pasak A.Brazio, padėjo įkopti į viršūnę.

Jis tarsi TV ekrane mato pirmąsias komandos rungtynes Eurolygoje, kai 84:99 pralaimėta Stambule „Fenerbahce" ekipai. Šiame Turkijos klube tuomet žaidė Ž.Tabakas, M.Miličius, M.Abdul-Raufas. „Šios rungtynės man įstrigo ir todėl, kad vėliau įveikėme visas Eurolygoje žaidusias Turkijos komandas ir tapome Turkijos čempionais", - juokiasi A.Brazys.

Po pergalės tapo skustagalviais

Šių eilučių autorius puikiai prisimena 1999-ųjų balandžio 23-iosios rytą, kai lygiai prieš dešimt metų krepšininkai rinkosi į autobusą, kuris juos, jau Eurolygos čempionus, turėjo vežti į Miuncheno oro uostą. Lietuvos žaidėjai, lydimi žmonų ir draugių, iš viešbučio išėjo... plikai nuskustomis galvomis. Pasirodo, prieš finalo ketvertą jie buvo sutarę – jei taps čempionais, atsisveikins su plaukais.

„Gal man kilo ši mintis, nes ir taip plikti pradėjau, - juokiasi S.Štombergas. - Kiek prisimenu, buvome sutarę nusikirpti, jei laimėsime."

Pasak jo, plaukus kirpo ne žmonos: „Patys kažkaip apsikirpome prieš vakarėlį."

T.Masiulis šypsodamasis prisimena, kad naujoji šukuosena nelabai skyrėsi nuo ankstesniosios, nes nebuvo ilgaplaukis.

„Ir aš nelabai turėjau ką kirptis, nes plaukai trumpi buvo, - kvatoja E.Žukauskas. - Atrodo, kiti net supyko, kodėl nenusiskutau visai plikai."

Kas seka „Žalgirio" pėdomis

Iš šio sezono Eurolygos komandų, J.Kazlausko manymu, jo prieš dešimtmetį propaguotą filosofiją labiausiai atitinka Ispanijos „Barcelona".

S.Štombergo nuomone, „Žalgirio" sekėja galima laikyti Sienos „Montepaschi" (Italija). „Kibiai ginasi, greitai atakuoja, taškų vidurkis nemažas", - teigia buvęs krepšininkas.

„Tuo metu mes ne tik gražiai puolėme, bet ir neblogai gynėmės. Su mūsų komanda galima lyginti dabartinę „Montepaschi", jos ir spalvos kaip mūsų, - mintimis dalijasi D.Maskoliūnas. - Sienos komandos sudėtis jau kelintus metus ta pati, ji demonstruoja aukšto lygio krepšinį."

Ką dabar veikia Eurolygos čempionai?

T.Edney šį sezoną rungtyniauja Zgoželeco „Turow" (Lenkija) komandoje.

I.Zidekas 2005 metais baigė krepšininko karjerą. Dirba Čekijos sporto televizijoje ir komentuoja krepšinio rungtynes.

A.Bowie krepšininko karjerą baigė 2002 metais ir tapo vienos Orlando (JAV) miesto privačių aukštųjų mokyklų krepšinio komandos vyriausiuoju treneriu.

D.Maskoliūnas – Kauno „Žalgirio" treneris asistentas.

D.Adomaitis – Rygos „Barons-LMT" (Latvija).

T.Masiulis šį sezoną baigė žaisdamas Kauno „Aisčiuose".

S.Štombergas pernai su Palangos „Naglio-Adakrio" komanda tapo Nacionalinės krepšinio lygos vicečempionu ir baigė sportininko karjerą.

M.Žukauskas – Pezaro „Scavolini Spar" (Italija).

K.Šeštokas žaidžia Prienų „Rūdupyje", kuris šiuo metu varžosi Nacionalinės krepšinio lygos finale.

E.Žukauskas gina Kauno „Žalgirio" garbę.

G.Gustas – Kavalos „Kavala-Panorama" (Graikija).

J.Kazlauskas šiemet tapo Graikijos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiuoju treneriu.

A.Brazys – Krasnojarsko „Jenisej" (Rusijos superlyga) vyriausiasis treneris.