Neprašyti namų svečiai verčia ginkluotis


2009-09-14
Lina Bieliauskaitė
Neprašyti namų svečiai verčia ginkluotis

Nors garsiojo Peliuko Mikio personažas užkariavo milijonines simpatijas, vargu ar daug kas džiaugtųsi jo prototipo kaimynyste nuosavuose namuose.

Atšalus traukia į pastatus

Atkampiose būsto vietose įsitaisę ilgauodegiai gyvūnėliai namų šeimininkams ne tik kelia nepatogumų, bet ir gali pridaryti nemažai žalos: suniokoti maisto produktus, apgraužti daiktus.

Graužikų naikinimu užsiimantys specialistai pripažįsta, jog paprastai pats darbymetis jų laukia rudenėjant.

Vasarą laukuose gyvenusios ir sau maisto prasimanydavusios pelės, vos atvėsus orams, traukia ieškoti šilto prieglobsčio. Žvitrūs keturkojai jį randa ne tik užmiesčio sodybose, bet ir didmiesčių daugiabučiuose.

Bendrovės "Dezinfa" direktorė Margarita Kutkaitė teigė, jog paprastai graužikai įsikuria namų rūsiuose, o į gyvenamąsias patalpas keliauja ieškoti ėdesio.

"Tiesa, yra tekę matyti, kad pelės buvo susisukusios lizdą patalynės dėžėje – matyt, joje patalai buvo ilgą laiką nejudinami", – prisiminė pašnekovė.

Pragaištingas ir menkas plyšys

Pasak specialistės, tokia ir panaši terpė – ideali aplinka prieglobsčio ieškančioms pelėms bei žiurkėms.

Todėl gyventojams patariama kuo greičiau atsikratyti nebenaudojama įranga, statybiniu laužu, makulatūra, nesandėliuoti įvairių buities rakandų, taip pat – nusišienauti aplink namą suvešėjusią veją.

"Galima sakyti, jog graužikų naikinimas – menas. Tai reikalauja didelių pastangų, ilgos gyvūnų elgesio stebėsenos", – teigė M.Kutkaitė.

Tad specialistai neatsitiktinai ragina nepatingėti skirti dėmesio prevencijai – ne tik gerinti sanitarines aplinkos sąlygas, pašalinti bet kokius laisvai prieinamus maisto, vandens šaltinius, bet ir pasirūpinti patalpų sandarumu.

"Nuo to prasideda graužikų kontrolė. Jei yra tokių angų, į kurias galima įkišti pieštuką, pelėms patekti į aplinką kliūčių nebus", – patikino pašnekovė.

Apsidrausti – pigiau

Nedideles ertmes specialistai pataria užsandarinti makroflekso putomis, prikaišiojant į jas vielų. Užčiuopęs geležį graužikas susidurs su jam itin nemalonia kliūtimi. Didelius plyšius rekomenduojama užbetonuoti.

"Esame nekart susidūrę su atvejais, kai žmonės turėdavo problemų dėl tinkamai neiškeltų ir gerai neužsandarintų pamatų. Graužikai tiesiog įsiveisdavo pastato apšiltinimo medžiagoje ir ją sunaikindavo – tokioje aplinkoje jiems ypač patogu gyventi ir daugintis", – įspėjo M.Kutkaitė.

Pasak pašnekovės, net išnaikinus graužikus daug naudos tikėtis neverta, jei jiems nebus užkirstas kelias vėl sėkmingai patekti į patalpą.

Dėl poreikio graužti namuose įsiveisę ilgauodegiai kenkėjai gali pridaryti daug eibių.

"Graužikai graužia ne dėl to, kad jiems kuris nors daiktas pasirodo skanus. Tiesiog jų dantys visą gyvenimą augą. Tad jei pelės ar žiurkės nuolatos ko nors negraužtų, jie užaugtų per ilgi. Ypač graužikai mėgsta laidus, o tai kelia didelę gaisro riziką. Tik neretai žmonės to neįvertina. Žinomas ne vienas atvejis, kai graužikai sudoroja kombainų, kitos brangios technikos laidus. Taigi ją pataisyti kainuoja gerokai daugiau, nei užsiimti prevencija", – kalbėjo M.Kutkaitė.

Saugiai pamaitina nuodais

Pasak pašnekovės, kenkėjų naikintojai savo veikloje naudoja įvairios formuluotės nuodus graužikams, spąstus bei kitas priemones.

Tačiau gyvūnų biologijos ir gyvenimo būdo išmanymas bei profesionalios, o ne buitinės priemonės specialistams leidžia pasiekti efektyvesnių rezultatų.

Daugiabučiuose graužikai naikinami jų susikaupimo židiniuose – paprastai pastato rūsyje.

"Specialios vylių dėžutės su nuodais dėliojamos šalia sienų, kadangi greta jų juda graužikai. Šie įrenginiai yra saugūs, užrakinti, su patekimo anga kenkėjams. Gyvūnas įlenda į tokią dėžutę ir gali saugiai paėsti. Kaip žinia, graužikai atviroje vietoje nesimaitina, jiems reikia prieglobsčio", – aiškino M.Kutkaitė.

Iš to, kiek nuodų likę vienoje ar kitoje dėžutėje, specialistas gali spręsti, ar masalas išdėliotas tinkamai, ar jo yra pakankamai, o galbūt reikia griebtis kitokių naikinimo priemonių ir būdų.

"Štai jei žiurkė suės per mažai nuodų ir supras, kad būtent nuo jų pasidarė bloga, ji daugiau jų neės bei neprileis ir kitų savo gentainių", – vieną pavyzdžių paminėjo pašnekovė.

Išradimas – protingi spąstai

Profesionalai savo darbe naudoja ir daugeliui įprastus gyvagaudžius spąstus. Tačiau tiek šis būdas, tiek nuodų vyliai – ne visada priimtini.

"Trūkumas tas, kad pastaruoju atveju nėra garantijos, jog graužikas nenustips patalpų viduje. Gyvagaudžiuose spąstuose gyvūnas cyps, kol nugaiš. Tas pats kalbant apie lipnias gaudykles graužikams", – vardijo pašnekovė.

Pasak M.Kutkaitės, profesionalai jau gali naudotis nauju išradimu – elektroniniais spąstais pelėms „Radar“. Į šį įrenginį papuolus graužikui, automatiškai išsiskiria anglies dvideginis, kuris kenkėją sunaikina. Apie tai, kad gyvūnas papuolė į spąstus, praneša užsidegusi radaro lemputė.

Savarankiškai graužikus naikinantiems gyventojams M.Kutkaitė patarė atminti, kad nuodai gali būti pavojingi ir šeimos augintiniams. Tad vylius reikia dėlioti labai atsakingai.

"Graužikams skirti nuodai pavojingi ir kitiems žinduoliams. Šios medžiagos sukelia vidinį kraujavimą. Yra tekę girdėti apie nelaimingus atvejus, kai jų prisiėdę nugaišo šunys. Tad nuodai turi būti dėliojami saugiai ir nuo vaikų, ir nuo augintinių", – įspėjo M.Kutkaitė.


Enciklopedija

* Graužikai – gausiausias rūšių skaičiumi žinduolių būrys. Graužikų žarnynas ilgas, akloji žarna didelė (visaėdžių – mažesnė). Dauguma graužikų gyvena neilgai, tačiau yra labai vislūs. Lytiškai subręsta anksti, veda daug jauniklių. Smulkūs graužikai kasmet veda po 3–4 vadas.

* Graužikai gamtoje labai svarbūs. Jais minta įvairūs ropliai, dauguma paukščių ir žinduolių, kai kurių vertingas kailis. Tačiau yra ir žemės ūkio kenkėjų, o kai kurie – potencialūs pavojingų ligų platintojai.

* Lietuvoje paplitusi naminė pelė – pelinių šeimos graužikas. Kūnas 7–8 cm ilgio, svoris 14–32 g. Žiemą įsitaiso trobesiuose, vasarą aptinkama laukuose net už 1–2 km nuo gyvenviečių.

* Trobesiuose minta žmogaus maisto produktais, gamtoje – grūdais, augalų sėklomis. Įkyrus įnamis apgraužia baldus, drabužius, kitus daiktus, todėl naikinamas nuodais ar gaudomas spąstais.


Graužikams naikinti skirtų buitinių priemonių vidutinės kainos, Lt

Lipnios lentelės – 1,5

Klijai (tūtelėje) – 7

Grūdų masalas (100 g) – 2

Vylius graužikams (100 g) – 3,5

Nuodai pelėms ir žiurkėms (100 g) – 6

Vaško blokeliai vandens žiurkėms (500 g) – 16

Spąstai (plastmasiniai, mediniai, metalo) – nuo 2 iki 5

Atbaidomieji ultragarso aparatai – nuo 40 iki 90

Šaltinis: bendrovė "Emolus"