Milijonų jau prašoma ir už sodo namą


2008-01-28
Milijonų jau prašoma ir už sodo namą

Ieškantys būsto įnoringi ir pinigingi klientai Lietuvoje tikrai turėtų kur paišlaidauti. Ar už namą, butą mūsų šalyje verta pakloti keletą milijonų litų – kitas klausimas.

Nekilnojamojo turto plėtotojai ir tarpininkai pripažįsta, kad vadinamieji VIP kategorijos – išskirtiniai objektai – negreitai sulaukia pirkėjo. Šiandieninė rinkos situacija tokioms prabangos prekėms taip pat ne itin palanki.

„Namai“ domėjosi, kokius brangiausius būstus gali pasiūlyti didmiesčių nekilnojamojo turto plėtotojai ir tarpininkai.

Kauniečiai nori savo kiemo

Kauniečiai yra neginčijami pirmūnai kalbant apie individualių namų prekybą. Registrų centro duomenimis, šiame mieste 2007-aisiais parduoti 665 individualūs namai. Vilniuje pasirašyti 446 individualių namų pirkimo–pardavimo sandoriai, Klaipėdoje – 129.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ pernai Kaune vienas brangiausių parduotų individualių namų kainavo 3 mln. litų. Apie 350 kv. metrų ploto, 11 metų namas buvo visiškai įrengtas. Pirkėją, ko gera, žavėjo ir jo vieta Žaliakalnyje, netoli Prisikėlimo bažnyčios.

Nekilnojamojo turto agentūros „Nidulus“ istorijoje brangiausiai kainavęs gyvenamosios paskirties objektas užfiksuotas ne pernai, bet užpernai. Tarpininkaujant šiai agentūrai, kelerių metų senumo 350 kv. metrų ploto namas Kleboniškyje su 7 a sklypu buvo parduotas už 2,8 mln. litų. Pasak „Nidulus“ vadovo Gyčio Januškos, minėtas namas pastatytas naujų namų kvartale, kieme – baseinas, pastato vidus visiškai įrengtas. Objektas, spėjama, atitiko pirkėjo norus, todėl jis nepagailėjo solidžios sumos.

Kuo aukščiau, tuo brangiau

Milijoną litų kainuojantis butas uostamiestyje šiandien vargu ar ką nustebintų. Tiek gali atsieiti ir naujos statybos būstas nebūtinai pačioje miesto širdyje, ir keletą dešimtmečių skaičiuojančiame senamiesčio daugiabutyje.

„Praėjusiais metais mieste pardavėme ne vieną butą, kuris kainavo milijoną litų. Tačiau jų negalėčiau laikyti kuo nors ypatingais“, – sakė nekilnojamojo turto agentūros „Aidila“ direktorius Algimantas Bružas.

Bendrovės „InReal“ Klaipėdos atstovybės Tarpininkavimo departamento vadovo Sigito Benečio teigimu, butų kategorijoje patys brangiausi – aukštybinių pastatų paskutiniuose aukštuose įrengti ypač didelio ploto apartamentai, iš kurių galima grožėtis įspūdinga miesto panorama. Tokių kaina priklauso nuo pastato vietos, būsto įrengimo.

Gandrališkių kvartale išdygusiame aukščiausiame Klaipėdos pastate „Pilsotas“ viršutiniame 34-ame aukšte butų kainos siekia apie 1,5 mln. litų.

Naujai statomame verslo ir gyvenamųjų patalpų komplekse „Klaipėdos burė“ brangiausiai parduodamas 21-ame aukšte esantis 173 kv. metrų butas su 133 kv. metrų terasa – jis įvertintas maždaug 3 mln. litų. Būstas siūlomas su daline apdaila.

Neseniai sklandė žinia, jog parduodami prabangūs apartamentai šalia „Klaipėdos“ viešbučio – 20-ame, paskutiniame, D komplekso aukšte. Už daugiau nei 200 kv. metrų būstą su virš jo esančia terasa esą buvo prašoma 5 mln. litų. Tačiau vienos uostamiesčio nekilnojamojo turto agentūros atstovas patikino, kad apartamentų savininkas kol kas atsisakė rimtų ketinimų juos parduoti.

Rekordus viršija sklypai

Nekilnojamojo turto bendrovių duomenimis, brangiausiai Klaipėdoje parduodamų gyvenamųjų namų kainos svyruoja nuo 4 iki 7 mln. litų.

„Norintiems išleisti kelis milijonus litų turėtume ką pasiūlyti. Tai namai po kelis šimtus kvadratinių metrų centrinėje miesto dalyje, ten gera infrastruktūra. Tačiau nežinau, ar jie išties tokie išskirtiniai, kad atitiktų tą kainą, – čia jau skonio reikalas“, – komentavo „Aidilos“ vadovas A.Bružas.

Šiuo metu bene brangiausiai Klaipėdoje siūlomas gyvenamasis namas – 400 kv. metrų ploto pastatas miesto centre, Herkaus Manto g. Už jį prašoma 7 mln. litų. Malūnininkų g. parduodamo 570 kv. metrų ploto namo kaina siekia 5 mln. litų.

Už 7,9 mln. litų galima įsigyti gana egzotišką pirkinį – seną žvejo namą su ūkiniais pastatais ant jūros kranto Karklėje.

Vieni brangesnių pajūrio zonoje – ir žemės sklypai. Veikiausiai rekordininku būtų galima įvardyti 27 ha sklypą šalia jūros Karklėje. Už jį prašoma 123 mln. litų. „Jis yra galimų statybų zonoje, galbūt todėl toks brangus. Sklypą pageidaujama parduoti visą – be abejo, viliamasi, kad juo susidomės kokia nors statybų kompanija“, – komentavo A.Bružas.

Jau kurį laiką kelios uostamiesčio nekilnojamojo turto bendrovės už 5 mln. litų bando parduoti ir garsiąją Majorų sodybą – Klaipėdos rajone įkurtą kaimo turizmo kompleksą.

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ Klaipėdos regio-
no vadovas Gediminas Valantinas teigė, kad milijonus kainuojantys objektai, ypač gyvenamosios paskirties, lengvai neparduodami. „Tokius pinigus mokantys klientai labai įnoringi, derybos būna ilgos ir nelengvos“, – komentavo G.Valantinas.

A.Bružas antrino, kad brangiai kainuojantys būstai turi sulaukti ne tik pirkėjo, bet ir rinkos pakilimo. „Šiuo metu turtuoliai kažkur išsislapstę ir nieko neperka, – šmaikštavo A.Bružas. – Nekilnojamojo turto rinka pasyvoka, sakyčiau, vyrauja pesimizmas. Tad sandoriai dabar daugiau vyksta iš poreikio.“

Mokėjo už vietą ir panoramą

Kai kurių butų kainos Kaune perlipo milijoną litų. „Ober-Haus“ duomenimis, ties Kęstučio ir I.Kanto g. sankryža pastatytame naujame daugiaaukštyje maždaug 130 kv. metrų ploto butai su daline apdaila, iš kurių atsiveria miesto panorama, nupirkti už 1,2–1,5 mln. litų.

Minėto pastato statytojos bendrovės „Arno Vila“ duomenimis, brangiausio sandorio suma – daugiau kaip 2 mln. litų. Pirkėjas 9 ir 10 aukštuose įsigijo du būstus, kurie buvo sujungti į beveik 200 kv. metrų ploto butą. Šeimininkams taip pat priklausys apie 150 kv. metrų ploto terasa ant stogo. Šio buto gyventojai galės gėrėtis Naujamiesčio ir Senamiesčio panoramomis.

Tarpininkaujant „Ober-Haus“ agentūrai už 700 tūkst. litų parduotas 150 kv. metrų ploto butas Rotušės aikštėje. Butui buvo reikalingas remontas, nes namas statytas XIX a.

Bendrovė „InReal“ 80 kv. metrų ploto neįrengtą butą naujai pastatytame daugiaaukštyje Žuvinto g. su 95 kv. metrų ploto lauko terasa ant penkiaaukščio stogo pardavė už 680 tūkst. litų. Šilainiuose naujas 160 kv. metrų ploto kotedžas, pro kurio langus atsiveria graži panorama, parduotas už 715 tūkst. litų.

Kainos įspūdingos ir Žaliakalnyje. Trakų g. 120 kv. metrų ploto butas nupirktas beveik už milijoną. Nemažai kainavo ir žemė. Aštuonių arų sklypas ir jame stovintis menkavertis namas J.Basanavičiaus g. nupirktas už 640 tūkst. litų.

Svarbus ir emocinis ryšys

Vilniuje nekilnojamojo turto agentūroms juoką kėlė vienas gyventojas, sumanęs parduoti vasarnamį sodininkų bendrijoje. Žmogus buvo įsitikinęs, kad jo turto vertė – daugiau kaip 31 mln. litų. Paklaustas, kokiais kriterijais remdamasis įvertino turtą, vyriškis nurodė netoli esančią viešojo transporto stotelę ir už poros kilometrų – ežerą.

Ar vyriškiui pavyko parduoti sodo namą, nekilnojamojo turto specialistai nežino. Tačiau jie atkreipė dėmesį, kad brangiausius būstus ir žemės sklypus Vilniuje įsigijo ne užsieniečiai, bet lietuviai. Išvydę išskirtinius nekilnojamojo turto objektus šie taip susižavėjo, kad nedvejodami sąskaitas patuštino keliais milijonais litų. Kartais apie tokios vertės objektus neskelbiama viešai. Mat turtingų klientų būrys laukia žinių iš tarpininkų apie labiausiai jų poreikius atitinkančius namus, butus ir žemės sklypus.

Nekilnojamojo turto bendrovės „InReal“, kurios istorijoje puikuojasi milijoninės vertės sandorių įrašai, Tarpininkavimo departamento vadovas Mindaugas Šimkus tvirtino, kad išskirtiniais atvejais kaina nebūtinai turi atitikti rinkos kainų vidurkį ar būti paremta įprastiniais pasirinkimą lemiančiais veiksniais.

„Kartais minimali ar net vienetinė pasiūla lemia kiek didesnę, nei vidutinė, rinkos kainą. Antai sklypas konkrečiame rajone, vieta prie svarbaus kelio ar netoli svarbaus objekto, esamos komunikacijos, unikali gamta ar gamtos paminklai. Būna ir taip, kad konkrečiam objektui pajuntamas emocinis ryšys, todėl pirkėjas moka prašomą sumą“, – aiškino M.Šimkus.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Remigijus Pleteras tvirtino, kad brangiausias įmonės istorijoje parduotas butas kainavo 2,7 mln. litų. Šis Vilniaus centre netoli senamiesčio esantis 200 kv. metrų ploto butas, kurio kvadratinio metro kaina atsiėjo 13,5 tūkst. litų, buvo parduotas praėjusiais metais.

Vieni iš brangiausiai parduotų butų sostinėje yra išsidėstę komercinių ir daugiabučių pastatų komplekse „Nida“ A.Juozapavičiaus g., palei Neries upę.

Praėjusiais metais nekilnojamojo turto bendrovė „InReal“ šiame ištaigingame kvartale pardavė 150 kv. metrų ploto butą su daline apdaila už 2 054 703 litus. Turtingiems būsto šeimininkams priklauso ir 49 kv. metrų ploto terasa. Kitas milijoninės vertės butas šiame pastatų komplekse parduotas šiemet. Beveik 96 kv. metrų ploto, kuriam taip pat priklauso ir 41 kv. metro ploto terasa, kainavo 1,603 mln. litų.

Ištaigingiausi namai Valakampiuose

Kaip brangiausiai parduoto individualaus gyvenamojo namo pavyzdį „Ober-Haus“ pateikė 6,3 mln. litų kainavusį 450 kv. metrų ploto namą, esantį prestižiniame Valakampių rajone.

R.Pletero teigimu, tai išskirtinės architektūros ir išplanavimo, naujas statinys. „Vis dėlto ši suma – dar ne kainų lubos. Šiuo metu pasiūloje yra ir 10 mln. litų vertės objektų, tačiau daugiau kaip 6 mln. atsiėjęs pirkinys išsiskiria ne tik kaina. Kito tokio namo nelabai pavyktų rasti, todėl žmogus, galintis leisti sau tokią prabangą, nedvejodamas jį įsigijo“, – pasakojo ekspertas.

R.Pleteras tikino, kad pernai jų bendrovė pardavė ne tik brangiausią, bet ir idealiausią žemės sklypą. Pirkėjui šis Valakampiuose esantis 20 a sklypas atsiėjo 5 mln. litų.

„Šiam sklypui šalyje nėra analogų, jį galima vadinti idealiu. Jis išskirtinis tuo, kad yra geroje prestižinėje vietoje, arti miško, aplink nedidelis eismas, geras susisiekimas su miesto centru, nutiestas kelias iki jo, visos reikiamos komunikacijos ir garantuotas privatumas namą statysiantiems pirkėjams. Sunku atrasti trūkumų“, – džiaugėsi sandoriu R.Pleteras.