Iššūkis: statybos musulmonų krašte


2008-08-04
Li­na Bu­šins­kaitė
Iššūkis: statybos musulmonų krašte

Ats­kir­ti mer­gai­čių ir ber­niukų pa­tal­pas. Sta­ty­bai nau­do­ti molį, ak­menį, de­gin­tas ply­tas ir kuo ma­žiau med­žio, kad šaltą žiemą ne­kiltų pa­gundų jo su­de­gin­ti. Tua­le­tai tu­ri būti kuo pa­pras­tes­ni, o ša­lia įreng­ta du­šo žar­na, skir­ta ap­si­plau­ti, nes af­ga­nai ne­nau­do­ja tua­le­ti­nio po­pie­riaus.

Tai tik ke­le­tas eu­ro­pie­čiams ne­įprastų rei­ka­la­vimų, į ku­riuos turė­jo at­si­žvelg­ti lie­tu­vių ar­chi­tek­tai, da­ly­vavę kon­kur­se Čag­ča­ra­no vaikų glo­bos na­mams Go­ro pro­vin­ci­jo­je Af­ga­nis­ta­ne sta­ty­ti. Dėl ri­bo­to biud­že­to or­ga­ni­za­to­riai pra­šė pro­jek­tuo­ti pa­togų ir ne­brangų komp­leksą, ku­ris at­spindėtų vie­tos ar­chi­tektū­ros cha­rak­terį ir ne­pa­žeistų griežtų re­li­gi­nių nuo­statų.

Vie­niems fut­bo­las, ki­tiems - so­das

Ver­ti­ni­mo ko­mi­si­jos nuo­mo­ne, ge­riau­siai af­ganų sta­ty­bos su­bti­ly­bes, kultū­ros ir kraš­to ypa­tu­mus at­­spindė­jo Vil­niaus ar­chi­tektū­ros stu­di­jos pro­jek­tas, prie ku­rio plušė­jo Ro­mual­das Kir­du­lis, Kęstu­tis Ki­sie­lius, Mar­ty­nas Na­gelė, Jur­gis Da­ge­lis, Na­ta­li­ja Ba­ran, Gy­tis Jur­ge­le­vi­čius ir Juo­zas Vaš­ke­vi­čius.

Kaip teigė vie­nas kon­kur­so or­ga­ni­za­to­rių, Už­sie­nio rei­kalų mi­nis­te­ri­jos sek­re­to­rius Lai­mo­nas Tal­lat-Kelp­ša, pra­dėti sta­ty­ti vaikų na­mus ti­ki­ma­si jau šį ru­denį, už­baig­ti - po žie­mos.

Pa­gal su­kurtą kon­cep­ciją, Čag­ča­ra­ne, vos už 300 m nuo lie­tu­vių taik­da­rių sto­vyk­los, iš­kils 700 kv. m vie­no aukš­to sta­ti­nys, kurį ar­chi­tek­tai pa­da­li­jo į du kor­pu­sus. Vie­na­me bus įreng­tos pa­tal­pos mie­go­ti, mo­ky­tis ir už­siim­ti užk­la­si­ne veik­la mer­gaitėms, ki­ta­me - ana­lo­giš­kos ber­niu­kams. Tarp jų val­gyk­la, ku­ria nau­do­sis vi­si vai­kai. Pa­gal vie­tos tra­di­ci­jas pir­miau­sia val­gys ber­niu­kai, vėliau - mer­gaitės.

„Vir­tuvė skir­ta nau­do­ti ir per vie­šus ren­gi­nius - žiūrė­ti fil­mams ar už­siim­ti ki­ta veik­la. Taip bus su­tau­py­ta plo­to ir ši­lu­mos", - pa­sa­ko­jo pro­jek­to va­do­vas ar­chi­tek­tas K.Ki­sie­lius.
Mer­gai­čių ir ber­niukų kor­pu­sus su­da­rys mo­du­liai, ku­rie bus išdės­ty­ti abi­pus ko­ri­do­rių.

Be­je, jie bus ir erdvė bend­rau­ti - vai­kai galės reng­ti me­no ir amatų pa­ro­das, telk­tis į būre­lius. O žiemą, kai lau­ke net 40 laips­nių šal­čio, kad ne­būtų šal­ta, ar­chi­tek­tai nu­matė įreng­ti šil­do­mąsias grin­dis.

Sta­ty­boms dau­giau­sia bus nau­do­ja­ma vie­tinė med­žia­ga - mo­lis. Bus plūkta mo­linė as­la, iš ne­degtų mo­lio plytų lip­dy­tos sie­nos, da­žy­tos vie­tinės kilmės or­ga­ni­niais da­žais, o pa­sta­to vidų puoš me­dinės si­jos.

Kaip ir pra­šy­ta, pa­sta­te bus įreng­ti pri­mi­tyvūs sa­ni­ta­ri­niai maz­gai - ne­sudė­tin­gos konst­ruk­ci­jos prau­syk­los, tua­le­tai. Šios pa­tal­pos ir vir­tuvė bus išk­lo­tos ke­ra­minė­mis ply­telė­mis.

Prie abiejų kor­pusų at­si­ras pu­siau už­da­ri kie­mai mer­gaitėms ir ber­niu­kams. Kai bus ge­ras oras, juo­se galės vyk­ti ir pa­mokėlės. Prieš ber­niukų kor­pusą bus įreng­ta fut­bo­lo aikštė, o mer­gai­čių pusė­je - so­das, kurį jos pa­čios puo­selės.

Pri­tai­kys ir mo­der­nių įren­gi­nių

Te­ri­to­ri­ja, ku­rio­je vyks sta­ty­bos, jau ap­tver­ta ak­me­ni­ne tvo­ra. Tai pa­da­ry­ta neat­si­tik­ti­nai - pa­gal vie­tos tra­di­ci­jas prie­š pra­de­dant sta­ty­ti skly­pas tu­ri būti ap­tver­tas. Tai pa­de­da ap­si­sau­go­ti nuo smėlio audrų. Ki­ta ver­tus, ap­tver­ti bet ko­kią nuo­sa­vybę - vie­na iš af­ganų tra­di­cijų.

Vie­toj kon­kur­so or­ga­ni­za­to­rių pa­gei­dau­tos van­dens duobės ar­chi­tek­tai nu­matė įreng­ti van­dens gręžinį. Tai ra­cio­na­liau hi­gie­nos po­žiū­riu. Taip pat bus įreng­ti mo­der­nes­ni, nei vie­ti­niai nau­do­ja, nuo­tekų re­zer­vua­rai.

Kad sta­ti­nys būtų eko­no­miš­kas, ant sto­go bus įreng­ta vėjo elekt­rinė, sto­gas už­deng­tas cin­kuo­to me­ta­lo lakš­tais, ap­šil­tin­tas, o vėliau pa­deng­tas mo­liu. Skly­pe bus pa­sta­ty­tas ir ši­lu­mos siurb­lys, ku­ris ener­giją galės ab­sor­buo­ti net esant la­bai šal­tam orui. Tai pa­dės šil­dy­ti pa­statą per šal­čius - vien kros­nių tam neuž­tektų.

Jei būtų su­ma­ny­ta vaikų namų sta­tinį pa­di­din­ti, pro­jek­te nu­ma­ty­ta ir to­kia ga­li­mybė. Reikėtų tik pa­sta­ty­ti prie­sta­tus prie mer­gai­čių ir ber­niukų kor­pusų, o juo­se, kaip pla­nuo­ja­ma, įreng­ti vie­tos amatų dirb­tu­ves. Mer­gi­noms - pa­tal­pas ki­li­mams aus­ti, o vai­ki­nams - gy­vu­lių fermą, odos ap­dir­bi­mo cechą ir ki­tas dirbtuves.

Pa­nau­do­jo ko­le­gos pa­tirtį

Kas ži­no­mus ar­chi­tek­tus pa­ska­ti­no da­ly­vau­ti to­kia­me kon­kur­se? K.Ki­sie­lius tvir­ti­no, jog bu­vo dvi sva­rios prie­žas­tys. „La­biau­siai traukė tai, kad ga­li at­si­ri­bo­ti nuo įmo­nių bliz­gan­čių buk­letų, mil­ži­niš­kos med­žiagų pa­si­ūlos, vers­lo planų, ne­rei­kia de­rin­ti var­gi­namų pro­jektų ir gau­ni Die­vo do­vaną - kurti vie­nos se­niau­sių kultūrų kraš­te. Tai įdo­mu", - kalbė­jo K.Ki­sie­lius.

Be to, Vil­niaus ar­chi­tektū­ros stu­di­jos ar­chi­tek­tas R.Kir­du­lis, ne sa­vo no­ru ne­ma­žai metų pra­lei­dęs šia­me kraš­te, ge­rai ži­no­jo vie­tos tra­di­ci­jas, todėl norė­jo­si pra­ktiš­kai pa­nau­do­ti jo ži­nias.

Kaip ir reng­da­mi bet kurį kitą pro­jektą, ar­chi­tek­tai ieš­ko­jo sąsajų su ap­lin­ka. „Af­ga­nis­ta­nas tu­ri sa­vo tra­di­ci­jas, cha­rak­terį, men­ta­li­tetą, sta­ty­bos ypa­tu­mus, todėl pir­miau­sia turė­jo­me su tuo su­si­pa­žin­ti. Sten­giamės su­kur­ti tokį sta­tinį, ku­ris derėtų, ne­būtų at­vež­tas iš Lie­tu­vos", - pa­tir­ti­mi da­li­jo­si K.Ki­sie­lius.

Vi­lio­jo eg­zo­ti­ka

Pa­na­šiais kri­te­ri­jais va­do­va­vo­si ir ant­rą vietą kon­kur­se laimėję stu­di­jos A2SM ar­chi­tek­tai bei tre­čią vietą užė­mu­sios jung­tinės Pa­le­ko ARCH stu­di­jos ir bend­rovės „Andrė Bal­di ar­chi­tektū­ra ur­ba­nis­ti­ka" pa­jėgos.

„La­bai įdo­mu kur­ti pro­jektą ne­pažįs­ta­mo­je ša­ly­je. O pro­jek­tas mie­las dar ir dėl to, kad ne­kve­pia ko­mer­ci­ja, tuo­met jau­ti kūry­binį pa­si­ten­ki­nimą", - tvir­ti­no bend­rovės „Andrė Bal­di ar­chi­tektū­ra ur­ba­nis­ti­ka", ren­gu­sios pro­jektą su Pa­le­ko ARCH stu­di­ja, ar­chi­tektė Andrė Bal­di­šiūtė.

Kur­ti vaikų glo­bos namų pro­jektą to­li esan­čiam re­gio­nui lie­tu­viams bu­vo ne­leng­va ir dėl ma­žai pa­žįsta­mos kultū­ros.

„Sun­kiau­sia pa­jus­ti tą dva­sią, ku­ria gy­ve­na af­ga­nai. Daug domė­jomės, kon­sul­ta­vomės su ten bu­vu­siais drau­gais ir pa­žįsta­mais. Steng­da­mie­si nau­do­ti vie­ti­nes med­žia­gas at­si­sakė­me mums įprastų tūrių ir formų", - pasakojo stu­di­jos A2SM ar­chi­tek­tas Au­ri­mas Sas­naus­kas. Jis ir da­bar su šyp­se­na pri­si­me­na, kad ko­man­dai keis­tai at­rodė no­ras griež­tai at­skir­ti mer­ginų ir vai­kinų te­ri­to­riją.

A.Bal­di­šiūtės tei­gi­mu, reikė­jo nuo­lat sa­ve stab­dy­ti ir steng­tis vie­tos bend­ruo­menės ne­mo­ky­ti gy­ven­ti pa­gal eu­ro­pie­tiš­kus įpro­čius. An­tai bu­vo min­čių pro­jek­te pa­da­ry­ti taip, kad atei­ty­je mer­gai­čių ir ber­niukų kor­pu­sus būtų ga­li­ma su­jung­ti. „Ta­čiau tai yra jų gy­ve­ni­mo ir re­li­gi­jos da­lis. Todėl stengėmės su­pras­ti, kaip elgtų­si vie­tos bend­ruo­menė", - pa­sa­ko­jo ar­chi­tektė.

Pa­nau­do­jo ki­li­mo mo­tyvą

Kur­da­mi vaikų na­mų pro­jektą stu­di­jos A2SM ar­chi­tek­tai kaip at­spir­ties tašką pa­si­rin­ko ki­li­mus. Tai vie­na svar­biau­sių šio re­gio­no me­no ir kultū­ros da­lių. Ki­limų mo­ty­vai ir raš­tai bu­vo tar­si per­kel­ti ant žemės skly­po - jis su­skai­dy­tas į dvy­li­ka da­lių. Šios at­skir­tos gy­vat­vorė­mis ir tvo­ro­mis, o kvar­ta­las pa­va­din­tas „Žemės ki­li­mu".

„Go­ro pro­vin­ci­ja - vie­na skurd­žiau­sių Af­ga­nis­ta­ne, mies­to ar­chi­tektū­ra ne­įkve­pia, ne­ro­do pa­vyzd­žio vai­kams. Spal­vin­giau­si - per­si­ški ki­li­mai, todėl vaikų centrą siūlė­me da­ry­ti tokį, kad pa­si­stengę vai­kai galėtų iš­siaus­ti af­ga­nis­ta­nie­tišką ki­limą", - apie pro­jek­to kon­cep­ciją pa­sa­ko­jo ar­chi­tek­tas A.Sas­naus­kas.

Tre­čios vie­tos laimė­tojų at­stovės A.Bal­di­šiūtės tei­gi­mu, jų ko­man­da bu­vo vie­nin­telė, siū­liu­si vi­siš­kai už­da­rus kie­mus mer­gaitėms ir ber­niu­kams. Už­da­ri kie­mai - svar­bi jų kultū­ros da­lis, tai leid­žia lais­viau ir sau­giau jaus­tis.

Šie ar­chi­tek­tai taip pat siekė, kad pro­jektą būtų ga­li­ma įgy­ven­din­ti eta­pais. Ne­ra­mumų ir skur­do ali­na­ma­me kraš­te tai leistų vai­kams pa­ma­ty­ti dau­giau gėrio.